Pracovny NB do cca 2k

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Re: Pracovny NB do cca 2k

Príspevok od používateľa HellAngel »

niekto si da poradit, niekto sa uz pre kupu niecoho rozhodol a chce ju len odobrit. o realnu radu nestoja, ze je nieco lepsie za tie peniaze. Ale ako pisete, podstatne je to, ze je skokojny. Ak by zobral co som mu poradil na zaklade co mi tu bolo poradene, urcite by to bolo naho..o

@mp3turbo si mozes byt isty, ze za mnou s niecim pride
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41

Príspevok od používateľa lepermessiah »

uzavriem temu, ze nakoniec som kupi Zbook v podpise, cena bola jemne nad 2k, sice som kupil aj 2TB disk ale nejako to blblo, tak siel na reklamaciu a mam nazad 1TB co tam bol. zatial so samotnym notasom sama nespokojnost, ale to sa podda...
Spoiler: ukázať
[Home]
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[LCD]: Dell U4025QW
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[Laptop]: HP Zbook Ultra 14 G1a / B30FZES | AI Max+ Pro 395 + SK Hynix 1TB + 64GB RAM
[LCD]: Dell U4320Q
[Peripherals]: Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

preco ta nespokojnost?
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Som zvedavy aj ja. Zatial moj pohlad, preco mam radsej ThinkVeci nez HP veci (EliteBook a ZBook).
  • Hoci mam rad uslachtile materialy, tak strieborny kovovy povrch akosi nie je pre mna. Navyse su nove ZBooky take hnusne zaoblene. Taka jablckarcina. Su to subjektivne veci, ale ten matny povrch ThinkPadov je top.
  • Power button strceny niekde medzi tlacitka na klavesnici, aby sme zachovali ultra-cisty, krasny, nadherny dojem... fuj.
  • Ziaden ethernet port na workstation masine... riiiight.
  • Az cely jeden USB-A port. Co mi to len pripomina?
  • [EliteBook] Najdrbnutejsie smerove sipky. Nemam rad, ked sipka hore a dole maju spolu rovnaku vysku ako bocne sipky. ZBook to tak na pocudovanie nema, ani som nevedel.
  • Ziadne tlacitka nad touchpadom. Celkom vyuzivam, hoci nepouzivam trackpad na ThinkPadoch.
  • A creme de la creme - moznost zmenit bootovacie logo na Lenovach
Ale som zvedavy, preco je prave ten zly.
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41

Príspevok od používateľa lepermessiah »

No .. mal som 2 appky, bez ktorych som nemohol ist prec z Windowsu, jednoducho pre mna nutnost - WinSCP a Affinity. Obe bezia relativne dobre vo Wine tak som si povedal ze OK, idem do Linuxu. Lenze prvy problem, ze po rokoch s Gnome som chcel zmenu a KDE aktualne je proste cisty Windows, co mi vyhovuje. Takze namiesto Ubuntu 24.04 LTS, ktore je oficialne jedine podporovane som skusil Kubuntu - cele zle, nesiel BT, kamera, vypadky wifi. Dal som CachyOS - nesiel BT, nesla kamera, stabilnejsie wifi. Dal som teda Ubuntu, vsetko islo ...iba ze by nie, zo sleepu sa uz nezobudil, BT po sleepe mrtvy, fingerprint nefunkcny. Tak po skoro 2 tyzdnoch trapenia som znovu skusil CachyOS lebo k tomu mojmu notasu bol podrobny navod pre Arch tak si vravim, ze to nejako zlepim ked CachyOS bezi na Arch, presiel milion threadov online popri tom, kedze v zivote som nerobil s Arch, ale to je samozrejme moj shit.

Nakoniec bezim na CachyOS:
- na experimentalnom kerneli ide kamera, lebo ta ide napriamo na CPU
- so specialnym skriptom pri boote zapinam fingerprint
- dalsi skript mi pri sleep a wakeup vypina a zapina BT
- dalsi skript mi riesi mapovanie buttonov na Slimblade
- oddnes este aj nanovo skompilovany driver pre Mediatek wifi a konecne nemam 90mbit prenos ale aspon 700mbit (co je pri Wifi 7 routri a karte vysmech).
- po asi 3 dnoch skusania vsetkych moznych boot commandov mam ako tak stabilny s2deep rezim, lebo s3 toto uz nema ale lepsie ako Ubuntu, kde za 8 hodin bez napajania som prisiel o 34% baterky.

Vsetko je na tom notase nove, ine a ziadne navody pomaly nefunguju. Riesim s nejakymi kernel typkami, ze to AMD nema dobre implementovany Thunderbolt a podla nalady ked sa nedohodne s mojim nie lacnym Dell monitorom, tak mi vypina/zapina obraz niekedy kazdych par sekund, inokedy raz za par hodin, vcera za cely den 14h ani raz, dnes za 3h tiez zatial OK .. proste na prasky je to. Do toho sa aj tak niekedy z toho sleepu nezobudi, skonci v nejakom kernel panic po presne 90 minutach a nastartuje - pomedzi to sa proste nezobudi nech robim cokolvek, ale robi to uz vynimocne, podla logu to sposoboval BT v Mediateku.

Pre porovnanie, kolegyna ma vyssie spominany Zbook G1a s Ryzen 350, to predinstalovane Ubuntu jej slape ako hodinky, v sleepe pride len o 3-4%, funguje kamera, fingerprint, BT .. vsetko out of the box a nevytuhne nahodne. Teda, vytuhol jej pred par dnami a 2 dni jej nesiel zapnut :D ale dnes uz bola online takze asi OK.

@zoom plne chapem tvoje vyhrady, zial porovnaval som to s Pckovymi Thinkpadmi, ze by som sa po Legione vratil k ciernej krabici, ale najvykonnejsie HX 370 s 64GB RAM boli o par stoviek drahsie a jedine, co mali lepsie bolo 500nits vs 400nis. A ak tych 500nits dopadne ako na mojom Legione, tak dakujem neprosim. Po 5 rokoch mam vypaleny obraz porovnatelny so starymi OLED :D
Ale k tvojim bodom:
- farba je mi jedno, aj Legion bol sivy kov, na veci si davam pozor, viem ze na to je nalepka ale neriesim
- ano, power button je velky fail, proste tam ma byt delete a nie power, ale nastastie nerobi nic pri nahodnom stlaceni a stlaca sa vyrazne tazsie - doma aj v praci mam ale notas "docknuty" na jednom USB-C kabli. Touchpad je na nom uzasny, lepsie ako na Macbook M4 Pro podla mna, lebo lepsie klika a povrch je super tiez
- ethernet neriesim, lebo mam ho v monitore (2.5gbit) a tiez mam portable krabicku s 2.5gbit + SDcky a spol, no vyuzil som to az raz s Legionom, kde mam gbit kartu..
- cely 1 port A, cele 2 TB4 a jeden Cckovy 5gbit - vies kolko ich mam zapojenych? len ten jeden TB4, lebo vsetky zariadenia su v monitore a ak nahodou nedajboze musim pripojit USBcko, uz skor ho pichnem do hubu v monitore (43" ho ma na boku, 40" ho ma vysuvaci vpredu)
- ano, sipky su shit rovnako ako Delete, ale .. externe klavesnice
- to uz uprimne neriesim, vzhladom na to ako dobre sa s touchpadom robi a ako berie klikania, jeden prst lavy klik, 2 prsty pravy klik, 3 prsty middle click .. co viac potrebujem?
- bootovacie logo mi je ukradnute uplne :)
[Home]
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[LCD]: Dell U4025QW
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[Laptop]: HP Zbook Ultra 14 G1a / B30FZES | AI Max+ Pro 395 + SK Hynix 1TB + 64GB RAM
[LCD]: Dell U4320Q
[Peripherals]: Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30

Príspevok od používateľa stiv »

zoom napísal: Po 16. Feb, 2026, 20:42
Hoci mam rad uslachtile materialy, tak strieborny kovovy povrch akosi nie je pre mna. Navyse su nove ZBooky take hnusne zaoblene. Taka jablckarcina. Su to subjektivne veci, ale ten matny povrch ThinkPadov je top.
Ved tie zbooky su casto matne a su z hovnozliatiny @snake. Nemaju s applom co je kus poctiveho hlinika absolutne nic. Ked ho dostanes do ruky tak zacnes pozerat specs ci to je plast. Tolko k tomu. Mozes byt spoko. Tie zbooky do 3000 mi kvalitou pridu horsie nez macbook air co zacina pod tisic. Mozno som este nemal nejaky “poriadny” model. 🤷‍♂️

Ale aktualne (nastastie) mam windows len okrajovo. :D
.
zoom
Používateľ
Používateľ

Mal som v podstate v rukach len EliteBooky. Ked som to hladkal a klopkal po tom nechtami, tak proste ze... hlinikova zliatina a hotovka. Ako uplny opak matneho povrchu.

Inak teda tie nevyhody toho ZBooku... ako to citam, tak to skor vyzera na nevyhody Linuku, ale ten nastastie nechcem ani prilis nemusim pouzivat. Pozeram, ze aka bola situacia 10 rokov dozadu, podobna je teraz. Myslel som, ze tam bude nieco ako - prilis fuci, prilis sa hreje, neuspava sa, displej je o nicom (nasobne v pripade PrivacyView ci ako sa to vola u HP).
lepermessiah napísal: Po 16. Feb, 2026, 20:56- bootovacie logo mi je ukradnute uplne :)
_DSC1575_DxO.jpg
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Stale si mozes kupit thinkpad s ryzenom za 200, vymenit na tom disk, ramku, displej, klavesnicu a ked velmi chces tak aj touchpad za skleneny z x1 carbonu a vymenit chladit za verziu ktora bola urcena pre dedikovanu GPU a mat z toho nieco pouzitelne :D

Sice to bude stale mrzky plast ale ked je to lacne tak to tak neboli ako pri 2k€ notebooku. Okrem toho neviem no... Vezmes 1900€ thinkpad a tam ze 45% ntsc displej.
zoom
Používateľ
Používateľ

Tie displeje su vyfailovane stale, ale Lenovo sa posledne roky zlepsuje. Este pri T14 Gen 1 si vedel kupit aj TN panel ci nejaky ghetto-IPS so 700:1 kontrastom a 250 nits. Neskor uz zrusili TN a minimalny jas bol 300 nits. V Gen 6 uz mas v podstate len 400 a 500 nits IPS. Podla toho vies zobrat dobry displej - 500 nits = 100% sRGB. A vies ho aj kupit v mogbuku za 1900 s DPH v pohode. Uznavam vsak, ze by to nemalo byt v takom notebooku, ale malo by to byt ako uplny standard uz aj niekde od 1200,-€ vyssie.

Zase ked som videl take EliteBooky, tam mi tie farby prisli tak nejak viac vygrcane a ked pozriem aktualny datasheet pre 860 G11, tak davaju menej jasne displeje aj teraz (300 nits = 45% NTSC, 400 nits = 100% sRGB).
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

- ano, power button je velky fail, proste tam ma byt delete a nie power, ale nastastie nerobi nic pri nahodnom stlaceni a stlaca sa vyrazne tazsie - doma aj v praci mam ale notas "docknuty" na jednom USB-C kabli. Touchpad je na nom uzasny, lepsie ako na Macbook M4 Pro podla mna, lebo lepsie klika a povrch je super tiez
no ja som si moj zbook uz par krat uspal :D
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ale ty fakt nemas nespokojnost s notebookom a konkretnym typom, ale s linuxami na danom notebooku. S Windowsom by si neriesil uvedene veci - asi by si riesil ine :) len veci treba pomenovat pekne adresne.

Power tlacitko : nic jednoduchsie ako nastavit, ze pri stlaceni nespravi proste vobec nic. Mozes mackat dokola. Az ked ho podrzis 10 sekund, az potom sa notebook natvrdo vypne.

co robis s WinSCP take, co sa neda na linuxe bez Wine/Winscp ?
ta ista otazka pre Affinity...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Nákupná poradňa"