Mani napísal: St 18. Mar, 2026, 19:52
wingo napísal: Ut 17. Mar, 2026, 09:29
Ja mám opačný názor, nepáči sa mi kam to smeruje.
Je to AI Instagram filter pre hry. Čo som pozeral z promo materiálov Grace má byť sivovlasé bežne vyzerajúce dievča a nie blond instagramová modelka
Blud a x-krat vyvrateny nezmysel. 99% hejtu co sa na to sype pochadza od NPCciek co sa len vezu na anti-AI hejte. Uz sa xy developerov a game artistov vyjadrilo, ze to ziadne AI slop filter nie je a ten prinos tej technologie co sa tyka nasvietenia a shadingu je obrovsky.
Štatistiky vycucané z prstu si strč tam odkiaľ si ich vytiahol

Čítal (a počúval) som vyjadrenia devs ktorí sú zásadne proti, a som si 100% istý že je kopec devs ktorí sa na to tešia lebo im to uľahčí prácu. Na rozdiel od teba si netrúfam odhadnúť ich pomer.
Keby to lepilo random AI filtre na assety v tych hrach a uplne kazilo povodny "art" zamer tych, ktory pricetny developer by bol za to, aby to mali v hre implementovane?
Devs vo veľkých spoločnostiach o takýchto veciach ani nerozhodujú, rozhodne o tom za nich manažment. Peniaze od nVidie za partnerstvo + môžu ušetriť na vývojároch = je jasné ako to skončí. Sami sa o art direction môžu rozhodnúť akurát tak Indie developeri.
https://insider-gaming.com/dlss-5-gamers-are-wrong/
Developers Were Left in the Dark About DLSS 5
Speaking with developers and artists at studios that have agreed to DLSS 5, including CAPCOM and Ubisoft, Insider Gaming was told that the DLSS 5 tech was revealed to them at the same time as everyone else.
“We found out at the same time as the public,” said one Ubisoft developer.
Developers at CAPCOM tell Insider Gaming that the announcement and the publisher’s involvement were particularly shocking, as CAPCOM has previously been historically very “anti-AI” with projects such as Resident Evil Requiem and other unannounced projects in development. Some at the publisher fear that the DLSS 5 announcement could prompt a change in the publisher’s view on generative AI and its implementation in its games.
Bude to mat obdobnu chronologiu ako vsetky predosle ficury - rovnako ako to bolo s upscalingom, FG, MFG, tak to bude aj s neural renderingom. Na vsetko budu AMD useri nadavat ze im to netreba, lebo oni predsa hraju nativne, az nasledne ked tie technologie "dorastu" zacnu vyplakavat a ziadat od AMD, aby to urobili tiez. AMD s meskanim par rokov nasledne pride s nedopecenymi ekvivalentmi (ako bol pripad FSR upscalingu, stale normalne nefungujuceho FSR FG, neexistujuceho MFG, alebo zvysku neexistujuceho Redstone feature setu ktory nikdy nikto nevidel) a vsetci sa z toho budu tesit.
Nakoniec AMD uz aj pri nedavnom teasingu FSR Diamond ohlasilo, ze dalsia generacia FSR pride s neural renderingom, takze...
Pozor, samotný Neural rendering spolu s Work Graphs je štandard a základ nového DirectX a oboch budúcich konzol, ktoré budú na HW AMD. V tom by sa nVidia od AMD neodlíšila lebo to bude štandard a čisto v HW výkone nVidia nechce s AMD súperiť, takže musela vymyslieť zase raz niečo vlastné SW proprietary čo bude vendor locked len na ich kartách.
A predchádzajúci vývoj je presne to čo ma trápi. Aktuálne to (aspoň podľa mňa a nie som jediný) vyzerá často, aj keď nie vždy divne (niektorí tvrdia že to je hlavne tým že je to až príliš prehnané a niekde na polceste by to vyzeralo omnoho lepšie) ale je mi jasné že sa to zlepší, nie je to vyslovene zlé ako DLSS 1.0 čo bol úplný odpad ktorému sa všetci smiali kým sa postupne dopracoval do takého štádia že to je super, ale bohužiaľ prinieslo nám to dve veľmi zlé veci - prvá vec hnusný obraz bez DLSS lebo však DLSS to opraví, a toto sa na 100% stane aj pri hrách s DLSS5 lebo však manažment môže ušetriť a nVidia si môže dať krásne porovnania ako veľmi DLSS5 vylepšuje obraz keď základ bude hnusnejší aj ako súčasné hry. Druhá vec je táto chujovská vec zvaná vendor lock-in a fragmentácia features, kde na rozdiel od minulosti keď sa veci robili cez štandardy (najmä DirectX) a dbalo sa na to aby to u každého vendora vyzeralo rovnako, tak teraz každá feature je špecifická a unikátna pre každého vendora aj keď pre to zvyčajne nie je žiadny reálny dôvod, čo pekne vidíme napr. na Optiscaler keď XESS či FSR veselo fungujú na DLSS vstupoch a XESS na všetkých kartách aj od konkurencie (aj FSR4 by mohlo keby AMD chcelo), lebo sú to len blbé výpočty ktoré idú na každej karte, len rýchlosť sa môže v závilosti od hrubého výkonu a podporovaných formátov (FP16, FP8, INT8...) líšiť... a toto sa týka aj iných vecí než upscaling, napr. Ray reconstruction zase cez ten Optiscaler atď.
A toto je to isté ale dotiahnuté na úplne nový level, lebo keď si toto naimplementuje samostatne AMD a Intel, tak to vývojári budú musieť implementovať samostatne pre každého vendora čo sa im samozrejme nebude chcieť a už vôbec nie ladiť, čiže zase fragmentácia čo sa týka podpory a aj tam kde budú podporované všetky tak na každej karte budú nielen scény, ale aj postavy vyzerať inak (lebo však iný model, iné trénovacie dáta...), zase lebo nVidia to tak chcela. Vlastne celá grafika vrátane tvárí sa teoreticky môže zmeniť nielen medzi vendormi, ale aj rozdielnymi verziami DLSS/FSR/XESS... to ešte len bude sranda pri porovnávaní screenshotov a videí ako to u koho vyzerá, každý bude mať tú svoju jemne unikátne vyzerajúcu verziu hry lebo genAI je dobrý vo všeličom, len nie v konzistentnosti
Nemám nič proti využitiu v modoch (vraj bude možnosť cez RTX Remix), však existuje veľa grafických modov meniacich grafiku a je to fajn, ale tak ako je to prezentované ako základný stavebný kameň pre vývojárov ale fungujúci iba na nVidii je cesta do pekla. Ale nerobím si ilúzie, nVidia má momentálne infinite money glitch a môže si robiť a presadiť čo chce a ako chce.