Dakujem za objasnenie, viem ze momentalne to mam cez ipv6, screenshoty som sem daval len pre info, co sa nachadza aj v ipv4 sekcii. Buduci tyzden objednam sfp a idem na toKlaboor napísal: Po 20. Apr, 2026, 14:39V tomto pripade to tak nie je pretoze zariadenie je ocividne pristupne uzivatelovi a nefiguruje len cisto ako konvertor so switchom. Z obrazvkov vidiet, ze su tam zadefinovane VLANy s prioritou a minimalne toto bude musiet nabuchat do svojho routra.zoom napísal: Pi 17. Apr, 2026, 20:58 Nie je PPPoE alebo DHCP az dalsi problem, ktory sa priamo netyka pichnutia optickeho kabla do Mikrotiku? Akoze ty musis rozbehat pripojenie optickeho signalu do Mikrotiku (cez spomenuty FS modul) a nasledne zabezpecit, aby sa tvoj modul autentifikoval v sieti Orange (naklonovanim serioveho cisla).
Ked je toto vsetko hotove, tak mas spojenie do Orangu a potrebujes obdrzat IP adresu. To sa v pripade Telekomu robi cez PPPoE a v pripade Orange cez DHCP Clienta. Ale to je vsetko, nie? Tato druha faza by nemala suvisiet s pichanim optiky do MT a klonovanim serioveho cisla.
Takze sa aplikuje postup z navodu (kupa SFP+ modulu a naklonovanie serioveho cisla, vysledny status O5 = linka funguje) a dalej uz len na Mikrotiku zapnes DHCP Clienta a hotovo...?
@rybar94 Podla obrazkov sa zameraj na IPv6 sekciu, nie IPv4. IPv4 tam je pripojeny len TR069 interface co je remote management providera. Dole kde si odfotil aj IPv6 sekciu, tak tam v nazve interfacu ja napisane INTERNET a aj cislo VLANy a toto je tvoja konfiguracia lebo najrpv musis rozbehat IPv6 a az potom cez IPv6 budes tunelovat IPv4, nie opacne. Takze aj MAC adresa v IPv6 casti je ta, ktoru potrebujes, nie v sekcii IPv4. To iste plati aj pre @andy_Xt.
V kazdom pripade pre oboch plati ze najprv musite poriesit optiku, bez toho sa dalej nepohnete. Zatial sa tu neozval nikto iny kto ma takto riesene pripojenie cize treba rozbehat optiku cez modul, toto by malo byt jasne aj z mojho navodu a potom konfiguracia pripojenia, ktora pojde do routra. V lepsom pripade bude autentifikacia len na baze MAC adresy, v tom horsom bude treba konfigurovat dalsie veci, ale nie je to nemozne. Najprv ale optika. Urcite modul od FS.
Ps: mam nevyuzity jeden hex s 2025, tak mozem dat vediet ci to bude chodit aj na nim ked tak