@TheEragon
Áno rozmýšľam o tom FS a som cca 120km od BA ale to by nebol problém to by som sa vedel zastaviť v BA, len neviem či to bude ozaj fungovať a nechce sa mi kupovať 3. modul keď nemá istotu, že to bude fungovať. Napíšem do FS čo mám aký HW a čo by som od toho chcel. A počkám na rybára ako mu to pobeží a čo tam zadal hlavne to WLAN ID. A ty máš ešte pôvodný router od Orange (len či sa doň vieš dostať ak si mal bridge?)
@rybar94
No keď si vyargumentoval zľavu 80% (s tých 100€??) v Orange na IPv4 to ti urobia bridge v Huawei routri. Urob si screenshoty tých nastavení čo tam máš teraz a potom ak sa do toho dostaneš (ja som sa po bridge dostal cez wifi i keď sa to nemalo dať). A porovnaj si to čo tam bolo a bude. Ja som si predtým neurobil a neviem čo sa tam zmenilo. Lebo teraz ak sa do toho viem dostať tak to nie je už hlúpy prevodník optika/metalika.
Orange optika kompletne na vlastnych zariadeniach (aj konvertor)
Re: Orange optika kompletne na vlastnych zariadeniach (aj konvertor)
@andy_Xt ano, aktivovali mi to za 100€ s tym ze mi daju dobropis na tych 80%, takze dalej som sa s nimi ani nedotahoval, tych 20€ som ochotny im za to dat. Ipv4 uz mam a do nastaveni sa mi da normalne dostat jak predtym, ja som priamo na orange optike, kde by to nemalo robit problem jak na partnerskych
Jasne, mne to nehori.
Ja mam vsetko Telekom, aj optiku aj zariadenie aj ich program.
Inak nemoze sa ten modul zamknut kvoli tomu ze ked sa pripoji optika tak tam orange natlaci profil a ten ho "zamkne"?
Inak nemoze sa ten modul zamknut kvoli tomu ze ked sa pripoji optika tak tam orange natlaci profil a ten ho "zamkne"?
@rybar94
môžeš prosím sem dať screen tých nastavení Orange routeru po prechode na IPv4 (myslím VAN ID + prioritu). J asom tiež na Orange aj na ich vlastnej optike. Len som chcel vedieť či na nemáš tých 851/6. (VAN ID + priorita).
@TheEragon
... však toto aj mňa napadlo, že sa to nejako rozpozná možno začali robiť nejaký iný bridge, kto vie?
môžeš prosím sem dať screen tých nastavení Orange routeru po prechode na IPv4 (myslím VAN ID + prioritu). J asom tiež na Orange aj na ich vlastnej optike. Len som chcel vedieť či na nemáš tých 851/6. (VAN ID + priorita).
@TheEragon
... však toto aj mňa napadlo, že sa to nejako rozpozná možno začali robiť nejaký iný bridge, kto vie?
@andy_Xt nech sa paci
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Len tak zo srandy som par dni dozadu hodil tuto otazku do chatgpt a jedna z odpovedi bola presne tato, ze po pripojeni do optickej siete sa pristup po nahrati profilu od providera zamkne. Jedno z odporucani bolo na zariadeni do ktoreho je modul pichnuty nakonfigurovat na dany port staticku IP a potom po pripojeni optickeho kabla sa skusit na nu dostat ci to pojde.TheEragon napísal: Pi 24. Apr, 2026, 07:27 Jasne, mne to nehori.
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 5800X@4,6GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: MSI GeForce RTX 3080 10GB, System SSD: Samsung 960 PRO 512GB, Data SSD: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound: MOTU M2 + Audio-Technika ATH-M50x + Sonarworks SoundID Reference, CPU Cooler: Noctua NH-U12A, Case: Streacom BC1, Keyboard: Keychron Q6 QMK Gateron G Pro Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver + Elgato Cam Link 4K, Main Disaply: Gigabyte M34WQ, Secondary Display: ASUS ProArt PA328CGV, Calibrated with: Spyder X Elite, Arm: Ergotron LX DUAL STACKING ARM
@rybar94
Ďakujem za screen ... to máš ešte pred Bridge Huawei routeru ... ja mám presne ten istý typ routeru (EchoLife HG8245W5) ale mám to v bridge a ten 1_INTERNET_R_VID_836 (VLAN: 836/0) tam nemám. To predpokladám, že je skryté lebo to je ten bridge a keď som to popozeral tie nastavenia tak som zistil že MAC adresy:
IPv4: 5_TR069_R_VID_851 MAC: xx:xx:xx:xx:xx:80 VLAN: 851/6
IPv6: 5_TR069_R_VID_895 MAC: xx:xx:xx:xx:xx:83 VLAN: 895/2
sa nezhodujú s MAC adresou zo zadného štítku Huawei routeru: xx:xx:xx:xx:xx:7B (tie xx:xx... v MAC sú rovnaké pre všetky 3 adresy) ... teda s toho usudzujem, že do SFP modulu budem musieť zadať zadať MAC adresu: xx:xx:xx:xx:xx:7B (teraz tam mám túto xx:xx:xx:xx:xx:80) a do samotnej brány UCG-Fiber budem musieť zadať VLAN ID 836/0 a MAC adresu tiež: xx:xx:xx:xx:xx:7B.
Tie 5_TR069_R_VID_851 a 5_TR069_R_VID_895 sú protokoly pre Orange a samotný internet ide cez 1_INTERNET_R_VID_836 (ktorý ja tam v routeri nevidím lebo je v bridge a teda skrytý) ... niečo v podobnom duchu mi napísala aj AI ... Orange potrebuje pre autentifikáciu Gpon SN (zhodné s SN Huawei zariadenia) a MAC adresu (zo štítku zariadenia).
PS: môžeš rozkliknúť v tvojom Huawei tento 1_INTERNET_R_VID_836 a či je jeho MAC adresa totožná s tou na zadnom štítku tvojeho Huawei?
@Klaboor
a ak sa teda prístup po pripojení optiky zamkne ale budem tam mať dobré údaje tak ja doň už nepotrebujem vstupovať, tiež som tuto otázku položil AI a povedal mi niečo v tom zmysle, že tieto CN moduly nezvládajú aj prijímať signál a ešte plus k tomu aby si nane pristupoval, čo mi je divné ale asi na tom niečo bude.
Ďakujem za screen ... to máš ešte pred Bridge Huawei routeru ... ja mám presne ten istý typ routeru (EchoLife HG8245W5) ale mám to v bridge a ten 1_INTERNET_R_VID_836 (VLAN: 836/0) tam nemám. To predpokladám, že je skryté lebo to je ten bridge a keď som to popozeral tie nastavenia tak som zistil že MAC adresy:
IPv4: 5_TR069_R_VID_851 MAC: xx:xx:xx:xx:xx:80 VLAN: 851/6
IPv6: 5_TR069_R_VID_895 MAC: xx:xx:xx:xx:xx:83 VLAN: 895/2
sa nezhodujú s MAC adresou zo zadného štítku Huawei routeru: xx:xx:xx:xx:xx:7B (tie xx:xx... v MAC sú rovnaké pre všetky 3 adresy) ... teda s toho usudzujem, že do SFP modulu budem musieť zadať zadať MAC adresu: xx:xx:xx:xx:xx:7B (teraz tam mám túto xx:xx:xx:xx:xx:80) a do samotnej brány UCG-Fiber budem musieť zadať VLAN ID 836/0 a MAC adresu tiež: xx:xx:xx:xx:xx:7B.
Tie 5_TR069_R_VID_851 a 5_TR069_R_VID_895 sú protokoly pre Orange a samotný internet ide cez 1_INTERNET_R_VID_836 (ktorý ja tam v routeri nevidím lebo je v bridge a teda skrytý) ... niečo v podobnom duchu mi napísala aj AI ... Orange potrebuje pre autentifikáciu Gpon SN (zhodné s SN Huawei zariadenia) a MAC adresu (zo štítku zariadenia).
PS: môžeš rozkliknúť v tvojom Huawei tento 1_INTERNET_R_VID_836 a či je jeho MAC adresa totožná s tou na zadnom štítku tvojeho Huawei?
@Klaboor
a ak sa teda prístup po pripojení optiky zamkne ale budem tam mať dobré údaje tak ja doň už nepotrebujem vstupovať, tiež som tuto otázku položil AI a povedal mi niečo v tom zmysle, že tieto CN moduly nezvládajú aj prijímať signál a ešte plus k tomu aby si nane pristupoval, čo mi je divné ale asi na tom niečo bude.
@rybar94
Toto je môj screen:
Toto je môj screen:
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.