Pomoc Digi DSL router vs mikrotik hAP ax3 ( bridge)

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
xvydra
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39

Re: Pomoc Digi DSL router vs mikrotik hAP ax3 ( bridge)

Príspevok od používateľa xvydra »

Čo to je ratio torrenty? Ratio mám akurát hodnotenie 67,655,039,250,470,80. Takže toto už riešiť nemusím. A ani upload vlastne. Tak hold si to stiahnu od niekoho kto má optiku. Myslím že ja som toho už odoslal dosť. No a čo sťahujem. Nebudem tu rozpisovať lebo mi budu zase nadávať. Ale nie každý si môže dovoliť všetko kúpiť a čo to sa dá niekde nájsť a stiahnuť. Asi tak. A rachot je v pohode. Aj keď teraz spím v izbe kde je PC. Ale 4mb nerobí taky rachot ako keď to išlo 80mb/s. Pripadne sa to na čas spánku vypne. Veď vetráky ste mi pomohli doladiť cez ten fan control. A aj keď je ich tam 11 kusov prakticky niesu počuť. Len hdd. Ale je to v pohode. Takže môj problém je opäť vďaka vám vyriešený. Ďakujem veľmi pekne. Moc ste mi zase pomohli.
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Stahovat denne desiatky-stovky GB na takej linke, to je ako sa snazit s trabantom jazdit ako porsche :-) Bacha aby si ta ISP nevsimol a nezacal ti to skrtit. Ak tahas napr. filmy, tak sa tiez hodi netahat zbytocne velke encody v neefektivnych kodekoch. Ze ma film 50GB neznamena, ze je kvalitny alebo ze tu kvalitu aj realne uvidis a ocenis. Ale to je na inu debatu.

Ratio pri torretoch znamena pomer stuiahnutych a odoslanych dat. Mp3turbo myslel "Ratio servermi" privatne torrent trackery, pristupne len po registracii alebo na pozvanku. Byva tam kvalitny obsah, ktory inde nemusis najst, ale musis udrziavat ratio v istej miere, inac dostanes nejaky postih, alebo ban. Vseobecne, musis viac odosielat, ako stahujes, tj. seedovat dlhsiu dobu. Aby si mal ratio nad 1.0.
mp3turbo napísal: Št 14. Máj, 2026, 14:21 >> Nelimitoval by som rychlost torrentov, ale pocet spojeni v torrent klientovi. Rychlosti nechaj ako su.

zle. Ako detailne popisujem hore a viackrat, problemom su neprechadzajuce ACK pakety TCP/IP protokolu kvoli plnemu updatu.
AK NEZALIMITUJES RYCHLOST UPLOADU, NEDOSIAHNES ZIADNE ZLEPSENIE.
Chapem, co pises ma zmysel. Navrhol som to len ako dalsiu moznost co vyskusat, ak by to bol nejaky srackarouter co nema vykon.

Pracu ACK paketov pekne vidno, ked si pocas takeho torrentovania porovnas stahovanie suboru cez prehliadac vs. nacitanie webu.
Stahovanie suboru potrebuje mozno 1 ACK paket, lebo sa jedna o jeden subor. Do sekundy stahujes. Ale nacitanie stranky potrebuje tych paketov kludne 150, lebo web je zlozeny z mnohych obrazkov, komponentov, skriptov a ked sa na kazdy ACK caka 500ms, tak to trva 5 minut.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

vyborny popis torrent ratio, dik.

>> Stahovanie suboru potrebuje mozno 1 ACK paket, lebo sa jedna o jeden subor.

chiba.

Skoro kazdy jeden TCP packet na linke potrebuje ACK a tie pakety su 1400 bajtove, 1500 bajtove. Ked stahujes 39857398522 bajtovy subor, po kazdych 1400 bajtoch potrebujes potvrdenie, takze velavelavelakrat za sekundu. Strasne velakrat.

Sikovnych sietarov teraz poprosim, aby sme vynechali ACK coalescing, delayed ACK, ACK suppression, RSC, LRO a podobne nadavky pre zjednodusenie.
V ziadnom pripade nemozeme riesit "jeden ACK packet pre jeden subor" bez ohladu na to, ako je velky subor (poznamka : vacsi nez 1500 bajtov alebo TCP/IP windows size a zase prosim vynechajme specialne pripady).

>> Pracu ACK paketov pekne vidno, ked si pocas takeho torrentovania porovnas stahovanie suboru cez prehliadac vs. nacitanie webu.

ano, toto plati. To je dosledok architektury tcp/ip protokolu tak ako bol popisany v tejto teme viackrat.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Hmm, lebo som myslel ze co subor to 1 ACK, na zaklade toho, ako sa mi to chovalo pri stahovani 1 subor vs. webstranka.
Pravdepodobne pri stahovani 1 suboru, aj ked je vacsi, je ACK ovela menej / menej casto sa odosielaju a ocakavaju, ako pri loade webstranky.
Takze si to skor predstavit, ze sposob fungovania ACK pri stahovani 1 suboru = refresh progressbaru v prehliadaci? kedze kazdych par paketov sa posiela ACK a pravdepodobne podla neho prehliadac vie, kolko uz stiahol.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ne, prehliadac vobec nepouziva ziadne ACK pakety a ani o nich absolutne nic nevie. Nielen prehliadac, ale akakolvek aplikacia.

ACK pakety su vec, pouzivana na urovni TCP/IP protokolu (cize sietovou castou operacneho systemu).
Detailne informacie si zaujemca samozrejme polahky najde, tcp/ip ack a moze citat do aleluja.

>> Pravdepodobne pri stahovani 1 suboru, aj ked je vacsi, je ACK ovela menej / menej casto sa odosielaju a ocakavaju, ako pri loade webstranky.

toto viacmenej plati, ale nie z dovodu, ktory si si myslel.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Siete"