druhotne licencie

Všetko o programoch, problémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

druhotne licencie

Príspevok od používateľa HellAngel »

Ahojte, mate overeny obchod pre nakup druhotnych licencii pre microsoft produkty pre firmy?
rozmyslam nad nakupom par licencii officu z tohto shopu:
https://www.elektronickelicencie.sk/

pisu, ze dodaju fakturu, aj vsetky potrebne dokumenty ku druhotnej licencii, ale neviem ci mam u nich skusit nakup, alebo nie
NB: Lenovo Legion 15 15AHP10: AMD Ryzen 7 260, 32GB RAM, 2+1TB SSD, RTX 5050 8GB
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Re: druhotne licencie

Príspevok od používateľa zoom »

Asi najvacsiu cenu pri tychto nakupoch ma ten pravny papier, ze vsetko bolo pekne odinstalovane u predosleho zakaznika. To nedava uplne kazdy. Zvycajne sa pod "vsetkou potrebnou dokumentaciou" rozumie nejake vseobecne PDF, kde predajca potvrdzuje, ze vsetko je v sulade zo zakonom. Mozes to teda hrat na dva sposoby:

1) Chces mat tento hodnotny papier = musis hladat take obchody. V nasich koncinach poznam napriklad https://www.forscope.sk/ - ten myslim dava tie papiere aj k beznym malym nakupom ako Windows 10 a podobne. Cisto Windows Client a nejaky starsi Office je za OK cenu. Serverove veci su uz znacne drahsie. Videl som aj nejaky obchod, ktory sice mal napisane, ze tie papiere dava, ale malym pismom niekde v T&Cs uz bolo, ze ho davaju iba pri objednavkach nad 7000,-€. Jednoducho, ked tam ma byt nejaka pravna zaruka a peciatka, tak to stoji viac.

2) Pokial sa vykasles na ten hodnotny papier a pojdes smerom "nakupil som legalne z obchodu, mam fakturu na zdokladovanie, obchod potvrdil, ze vsetko je v sulade so zakonom", tak je situacia jednoduchsia a mas kopec obchodov na vyber. Ceny su samozrejme nizsie - napriklad v tom tvojom je Windows Server 2025 Datacenter za 600,-€. Normalne stoji asi 7-8 tisic €. Povod licencie? Ktovie.

Takze ide skor o to, ako sa k tomu postavis ty, ci firma. Druha moznost nie je zla. Ty si kupil nieco, nie za maximalne podozrivu cenu, co by neobstala na sude, napriklad Win Server 2025 Datacenter za 3,60€ (ano, videl som take) a dalej nemas co riesit. To potom kazdy tovar, co nakupis, mozes zistovat, ci ho nahodou niekde cestou neukradli z kamionu a tebe nepredali.

Este jednu vec mam vzadu v hlave: Na nejakom nemeckom takomto obchode som cital, ze podla EU alebo nemeckeho sudneho rozhodnutia to s tym softwarovym auditom nie je take horuce a jednoducho sa mu nepodrobis...? Alebo tak nejak. Musim to este vyskumat. Aby to nebolo ako kedysi BSA od Microsoftu, co zvonili po firmach bez akejkolvek pravomoci a posrati ludia sa samoudavali. Vo firme, kde som toho casu robil, som dal jasny pokyn, ze ich treba vypoklonkovat prec a je pokoj.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

takze nakup cez ten obchod by bol ako tak v pohode, dokonca by mohol obstat aj na sude, vzhladom na nie moc nizku cenu. Kupim tam testom jednu licenciu a uvidim, co vsetko ku nemu daju
NB: Lenovo Legion 15 15AHP10: AMD Ryzen 7 260, 32GB RAM, 2+1TB SSD, RTX 5050 8GB
zoom
Používateľ
Používateľ

Len dodam, ze samozrejme ja za nic nemozem, nie som pravnik a podobne. Kazdopadne toto su zatial moje zozbierane informacie...

Predajca UsedSoft ma na stranke vo FAQ taketo vety:
For every order placed, our customers receive a delivery note and an invoice. These documents are sufficient to be able to prove the legitimate acquisition of the licences. Furthermore, where necessary we provide licence keys to activate the respective software in a separate supplement. An exception to this are CALs since no key is needed to activate them.

A software user has no general obligation to demonstrate his justification to use the software in response to the manufacturer’s unsubstantiated request. Furthermore, the user is not obliged per se to undergo an audit. No legal obligation emerges from the relevant rulings of the European Court of Justice (EJG) and the German Supreme Court (BGH), which leave no room for doubt in confirming the lawfulness of the use of used software.
Kto je firma UsedSoft? Ale len ta uplne povodna, ktora sa sudila s Oraclom a ich rozsudok dal pravny zaklad predaju softwaru v EU, ako mozno vidiet v rozsudku sudneho dvora EU C-128/11. V danom rozsudku sa naozaj nic nepise o auditoch. Cely tento second-hand softwarovy trh prenasa na koncoveho zakaznika prisne dokazne bremeno, tj. musis predlozit dostatok nespochybnitelnych dokazov, inak sa rozhodne v tvoj neprospech. Castokrat sa pise, ze je potrebne mat papier o predoslych majiteloch softwaru a podobne. Nic take sa v tom rozsudku nepise, ale to je len rozsudok v jednej veci a nie check-list, co vsetko takyto predaj musi mat. Moze to byt spisane inde. V danom rozsudku sa pise, ze v case predaja musi povodny majitel softwaru uz nepouzivat ten software.

K tym auditom. Vyrobca softwaru nema ziadne zakonne pravo na svojvolny vstup do priestorov firmy a jej IT infrastrukture. Akykolvek takyto pokus naslepo je protipravny. Aby mohol vykonat audit vo firme, musi mat bud platny zmluvny suhlas (= sam ich pozves do firmy), alebo musi ist sudnou cestou. Co som vyrozumel, tak v EU toto skor upravuje Autorsky zakon (napr. nemecky UrhG to ma rozpisane v §101 a §101a; v slovenskom ekvivalente 185/2015 Z.z. som to nejako nevedel dohladat). Kazdopadne pri sudnej ceste musis splnit velmi presne zakonne podmienky:
  • Musi byt dovodne podozrenie, tj. vyrobca softwaru musi sudu predlozit dokazy, ze s velkou pravdepodobnostou porusujes autorske prava.
  • Svojvolne kontroly naslepo su zo zakona nepripustne a sud to nepovoli (akoze nahodou vyberieme firmu X a uvidime, co tam najdeme).
V praxi sa samozrejme deje to, ze vyrobca softwaru strci do EULA nejaku klauzulu, ze zakaznik suhlasi s auditom. Opat je raz dobra vec, ze zijeme v Europe, kde taketo jednostranne dolozky podliehaju kontrole primeranosti podla prava o ochrane slabsej zmluvnej strany (Obciansky a Obchodny zakonnik u nas). Cize ak je takato dolozka prilis naklonena v neprospech zakaznika, tak ju sud vyhlasi od zaciatku za neplatnu a nepomoze ani dodatocna uprava. Pozor vsak... tu sa jedna o pravo primeranosti, tj. ak su podmienky primerane, asi mozu byt v sulade so zakonom...? Sam presne neviem. Toto su moje aktualne znalosti a este v tom plavam.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

mna by zaujimalo, ci by sme dostali rovnake ciselka keby sme dvaja kupili Win2025 Server Datacenter :)

inak jedna poznamka : moze to byt dvojjadrova licencia za tych 600 eur, to by zodpovedalo standardu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
zoom
Používateľ
Používateľ

No... nezodpoveda to standardu:

"Popis produktu
Microsoft Windows 2025 Datacenter (16 cores)"

Ale hej, ten standard byva tak 5000+€ za Datacenter a 500+€ za Standard (obe 16-jadrove, kedze to je minimalny pocet jadier, co sa da licencovat).

Mam skusenosti s 2× Datacentrom 2022 z ineho obchodu, kupovane s odstupom casu par mesiacov. Licencne kluce boli rozdielne. Samozrejme vzdy mozu byt niekde z Indie a mozu zakaznikom tocit 20 klucov dokola. Ja mam vsak v rukach potvrdenie, ze vsetko je v sulade so zakonom, fakturu, platbu, atd. Ziadne blbosti, ze vietnamskej firme som platil na sukromny PayPal a dostal 2 rovnake kluciky.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

a realne sa uz niekto stretol z vas s problemom po kupeni licencie z druhej ruky? Teda aj s potvrdenim, ktore ale v konecnom dosledku nic neznamena. Zatial som nedostal od toho co som mu licenciu posunul na kupu nic. Som zvedavy na tie dokumenty co ku nim poslali, ak poslali

Návrat na "Programy a problémy s nimi"