Káble, konektory, krimpovanie atď.

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
undertaker007
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 27. Sep, 2010, 19:31

Re: Káble, konektory, krimpovanie atď.

Príspevok od používateľa undertaker007 »

Chlapi, ja som reagoval v čase keď som reagoval len preto, že si naozaj nemyslím, že je možné generalizovať, že tienený kábel bude vždy lepší, ako netienený.
Nie, nie je to pravda. Netienený kábel môže mať problémy so správnosťou prenosu. Nesprávne použitý tienený kábel však bude mať problémy so správnosťou prenosu.
Odznelo tu už veľmi veľa a s veľmi málo čím môžem súhlasiť. Zabŕda sa do tém elektrických, pritom mám z reakcii pocit, že to nepíšu elektrikári a hromadia sa hlúposti...
Môžem súhlasiť iba s týmto:
Mumak napísal: Ne 14. Jún, 2026, 12:46Tieneny kabel je tieneny, pretoze je TIENENY, teda nejde len o uzemnenie, ale o tienenie vonkajsich interferencii.
vaanja2026 napísal: Ne 14. Jún, 2026, 14:15info od AI, kde ma varuje: Dôležitá podmienka: Aby FTP tienenie fungovalo, celá sieťová trasa musí byť uzemnená.

Dotaz navyše znel - kábel pre sieťové spojenie jednoduchej domácej počítačovej siete v dĺžke 25m.
No poviem vám - zopakujem sa - s rizikami, o ktorých viem, by som tienený kábel neodporučil.
Dopytovateľ však spomína Cat6A kábel, s čím môžem len súhlasiť. Cat5 / 5E dnes asi ťahať za tú cenu už asi ozaj radšej nie, Cat6 áno, Cat 7 a vyššie si domov, dúfam, nikto nenatiahne. Dúfam len pre toho chudáka, čo by to doma naťahoval, maskoval a krimpoval. Cat6 asi v dnešnej dobe bežne naozaj netienený nekúpi. To ale neznamená, že sa problematika tienenia môže odignorovať. Nie, nemyslím si. Problémy s ignoráciou tienenia sú a budú, len sú tie problémy často prehliadané, alebo ani nevznikne potreba ich odstraňovať...

Priemysel som spomenul preto, že v tom prostredí pracujem a tam chyby tienenia odpúšťané nie sú...
Ukázal by som vám nejaké situácie, kedy sa rozum zastavuje...
Čo dorobí s posielanými dátami decentralizovanou perifériou PLC umiestnenou na ramene robota elektrostatické pole, ktoré vzniká roztvorením formy vstrekolisu na odoberanom plastovom diely. Všetko - lis, robot, automatizácia, ..., samozrejme, uzemnené a uzemnené správne.
vaanja2026
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 01. Jún, 2026, 21:03

Re: Káble, konektory, krimpovanie atď.

Príspevok od používateľa vaanja2026 »

naozaj dakujem za poucne info, ani som netusil, co vsetko sa moze prejavit na kvalite prenosu. aby som to neprehanal, tak som zohnal F/UTP24,4P,C6A kabel od Corningu, co je kompromis v hrubke, kedze potrebujem natiahnut medzi Orange routerom (nasledne bude prepnuty do bridge) a Ubiquity Dream machine 2ks a kedze je vnutro obalene len foliou (F) a zvysok je U (netieneny) tak podla konektorov bud spojim foliu s kovovym telom RJ45 konektora alebo nie. Horsie je, ze tieto 6A kable aj v tomto prevedeni su dost tvrde, takze v rohoch to bude vesele.

Návrat na "Siete"