Akože majiteľ firmy je káaicta, hádam robil aj pre Nvidiu …
Ale tomu projektu neverím ani slovo… možno na papier funguje v praxi nebude ak vôbec tak len ako nejaké špecifické lepšie hriadľové pole.
Tachyum príde s revolučným procesorom Prodigy
- mirjak
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
Re: Tachyum príde s revolučným procesorom Prodigy
https://www.sme.sk/domov/c/v-kratkom-ca ... -prezident
"Bude fungovať na čipoch, ktoré ešte v Európe neboli použité" Aj tu bude Tachyum?
"Bude fungovať na čipoch, ktoré ešte v Európe neboli použité" Aj tu bude Tachyum?
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
spotreba jeden megawatt ??? datacentrum ?
to je 2222 uplne obycajnych serverov. Vcera som bol v datacentre, kde som videl podstatne viac. Do standartneho blbeho 42U racku natrepes skoro 40 nizkych serverov (1U vyska) pripadne skoro 20 normalnych. Takze 2222 serverov je trosku viac nez 50 rackov pripadne 100 rackov.
Gratulujem k takemu datacentru.
A to sa bavime o sprostom serveri - ked dojde na IÁ, tak 1000 wattov nie je ziadny problem. Na grafickych kartach, akceleratoroch atd, atd. Nikto zo Slovenska nevymysli nic, co by bolo dvojnasobne / desatnasobne energeticky efektivnejsie nez to, co pouziva cely spickovy svet.
Takze tak.
Zase si pockam, ako na zazracny procesor Prodigy - a zase sa nedockam.
Dobru noc !
to je 2222 uplne obycajnych serverov. Vcera som bol v datacentre, kde som videl podstatne viac. Do standartneho blbeho 42U racku natrepes skoro 40 nizkych serverov (1U vyska) pripadne skoro 20 normalnych. Takze 2222 serverov je trosku viac nez 50 rackov pripadne 100 rackov.
Gratulujem k takemu datacentru.
A to sa bavime o sprostom serveri - ked dojde na IÁ, tak 1000 wattov nie je ziadny problem. Na grafickych kartach, akceleratoroch atd, atd. Nikto zo Slovenska nevymysli nic, co by bolo dvojnasobne / desatnasobne energeticky efektivnejsie nez to, co pouziva cely spickovy svet.
Takze tak.
Zase si pockam, ako na zazracny procesor Prodigy - a zase sa nedockam.
Dobru noc !
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Ak by to malo byť slovenské tak to budú vykrikovať na plné pľúca, takže slovenské Tachyum to nebude. Keďže to spomínal v Indii tak sa bojím že to bude skôr niečo z Číny alebo dokonca nejaká nepoužiteľná sračka akože z Ruska (ale made in China) ako PR stunt.
Spoiler: ukázať
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

ja by som strasne rad, aby sme v nasej krajine spravili nieco fakt uzasne, prevratne. Cele som to ale uz predtym zhrnul : ked taketo veci nedokazu cinania, americania, hocikto s desiatkami az stovkami miliard investicii a stovkami milionov obyvatelov, z coho vyplyva nejake mnozstvo inzinierov a vedcov, tak my u nas doma nemame proste sancu. Nejde to.
Taka je realita dnesneho polovodicoveho businessu. A nielen polovodicoveho.
Taka je realita dnesneho polovodicoveho businessu. A nielen polovodicoveho.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- dexterav
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
za mňa čistý podvod a je fuk kto za tým stojí
Koniec veľkého sna o slovenskom superčipe? Tachyum čelí návrhu na likvidáciu
https://zive.aktuality.sk/clanok/tA14K9 ... ikvidaciu/
Jeho čipy mali poháňať slovenský superpočítač. Teraz firmu dobiehajú nesplnené sľuby.

https://zive.aktuality.sk/clanok/tA14K9 ... ikvidaciu/
Jeho čipy mali poháňať slovenský superpočítač. Teraz firmu dobiehajú nesplnené sľuby.
A naďalej sľubujú tape-outČipový startup Tachyum čelí návrhu na nútenú likvidáciu, ktorý na prelome mája a júna podal jeden z jej investorov. Vyplýva to z informácií zverejnených investigatívnou a spravodajskou organizáciou OffshoreAlert. Z pohľadu čipového startupu pritom ide o pomerne závažnú situáciu. Firma Tachyum Ltd, registrovaná na Kajmaních ostrovoch, je pritom najvyššou spoločnosťou v skupine a majiteľom duševného vlastníctva.
Z 220 miliónov je nula
Cieľom BWB pri návrhu na konkurz je spätné získanie aktív, ktoré do čipovej firmy investovala. Návrh je pritom zásadným formálnym krokom, ktorý môže viesť k nútenej likvidácii startupu z dôvodu jeho údajnej insolventnosti a neschopnosti splácať svoje dlhy.
Tachyum: Nie je to naša vina
Podľa startupu, za ktorým stojí slovenský rodák Radoslav Danilák, navrhovateľ nepreukázal existenciu žiadnych nesplatených pohľadávok s uplynutou splatnosťou, a tak vraj jeho návrh nespĺňa zákonné podmienky na likvidáciu spoločnosti.
Naďalej sľubuje tape-out
Tachyum svoju tlačovú správu uzatvára ďalšími plánmi do druhej polovice tohto roka. Čipová firma hovorí o rozšírení možností financovania a o uzatvorení nových partnerstiev. Spomína i realizáciu komerčných aktivít zameraných na oblasti umelej inteligencie, cloudu a superpočítačov či vládnych trhov – avšak bez akýchkoľvek konkrétností.
Požičalo mu aj Slovensko
Pripomeňme, že Tachyum v júni 2023 hovoril o získaní statusu IPCEI, teda „Dôležitého projektu spoločného európskeho záujmu v oblasti mikroelektroniky a komunikačných technológií“. Stala sa tak jednou z 56 spoločností zo 14 krajín Európskej únie, ktoré Európska komisia vybrala pre získanie grantu z verejných zdrojov.
V rámci financovania vtedy Komisia súhlasila, že na urýchlenie vývoja univerzálneho procesora Prodigy 2 firme poskytne 26,4 milióna eur. Spoločnosť však napokon tieto peniaze nečerpala, nakoľko podľa Ministerstva hospodárstva SR nesplnila podmienky. Keď sme sa však rezortu pýtali na podrobnosti, nereagoval.
Tachyum však získal finančnú podporu aj priamo od štátu. V roku 2019 za vlády koalície strán Smer-SD, SNS a Most-Híd vtedajšie Ministerstvo financií poskytlo spoločnosti návratnú pôžičku vo výške 15 miliónov eur – zmluva (PDF) je k dispozícii na portáli CRZ.
Štátny úver bol určený na spolufinancovanie vybudovania bratislavského výskumno-vývojového centra. Splatnosť úveru bola stanovená na 10 rokov s odkladom splátok o štyri roky. Tachyum mal teda pôžičku začať splácať ešte v roku 2023.
Vo februári sme sa rezortu financií pýtali, či firma už nejakú časť z úveru splatila, a ak nie, čo štát podnikol pre spätné získanie týchto financií. Rovnako nás zaujímalo, aké budú ďalšie kroky, ak Tachyum pôžičku nevráti. Žiadne odpovede sme však nedostali.
AMD Ryzen R9 9950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @ 6 000MHz CL30 White RGB, GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16G @3,1(0,95V)/36Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Corsair RMx RM1000x ATX 3.1, Lian Li Lancool 215 White, 32" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
- HellAngel
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
A zo slovenskeho trhaca z asfaltu na poli CPU je nic. Zostalien dlhy,vutunelovane peniaze, nesplnene sluby... To je take slovenske
NB: Lenovo Legion 15 15AHP10: AMD Ryzen 7 260, 32GB RAM, 2+1TB SSD, RTX 5050 8GB
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

fiha, to je pre mna strasne neocakavane - pockaj, pozrem sa, co som pisal o stranu dopredu pred tromi rokmi ...
220 milionov do takejto firmy naleje len absolutne debilny kravaťák. Ten najposlednejsi v rade najposlednejsich debilov.
220 milionov do takejto firmy naleje len absolutne debilny kravaťák. Ten najposlednejsi v rade najposlednejsich debilov.
To som nejak tušil už v roku 2023................