repro k pc dake mid end , mozno high end...

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Re: repro k pc dake mid end , mozno high end...

Príspevok od používateľa wingo »

Tiež mám málo miesta (42" OLED na 110cm stole na mieru vo výklenku) a Edifier M60 sú na také stiesnené situácie ideálne. Sub vôbec netreba napriek tomu aké sú krpaté, výkonu majú dosť. Ak ti zvuk nevyhovuje treba sa napojiť mobilom cez aplikáciu a skúsiť aj iné EQ profily, lebo default nemusí vyhovovať tvojmu štýlu a zdroju hudby ako Skillex zistil na vlastné uši. Ešte lepšie ak máš vlastný DAC tak použiť ten, rozdiel počuť.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Eternico MKS 7010, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
amplifier
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 24. Nov, 2014, 20:09

Príspevok od používateľa amplifier »

Wingo dakde som cital ze aj ked sa pripajas cez jack tak to ide cez ADC kvoli DSP. Skusim potestovat mam ich zapojene aj aj, ale 99% casu som na usb-c
Project Fractal Define S Black & White http://zostavy.tichepc.sk/sk/#reference ... lack-white
CASE: Fractal Desing Define S PSU: Superflower Leadex 80 Plus Platinum 850W GPU: Gigabyte GTX980Ti MB: Asus X99-A CPU: Intel i5820K @4,5GHz/1,25V
RAM:
2x8GB Crucial Ballistix Sport SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: Seagate 1TB SCREEN: Dell U2515H Ultrasharp MOUSE: Mionix Naos 3200
MOUSEPAD:
Razer Goliathus Speed KEYBOARD: Hľadám novú vysnívanú SOUND: Schiit Modi 2 Uber + Magni 2 Uber SPEAKERS: Mackie CR4
HEADPHONES: Beyerdynamic DT-150/AKG 712 PRO/Hifiman HE-400i PHONE: Moto Z Play
wingo
Moderátor
Moderátor

Tak mne osobne znejú o dosť inak, lepšie, čistejšie. Zapojené do Topping NX4DSD cez Line Out. Poobede môžem tiež potestovať dačo...

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Eternico MKS 7010, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
wingo
Moderátor
Moderátor

No asi niečo bude na tom čo si písal, lebo aj keď je zapojený Line-in aj tak funguje real time EQ menený cez mobil. Nastavil som EQ na Customized, dal všetko na 0 a popočúval som pár skladieb a vyšlo mi poradie kvality Slúchadlový výstup NX4DSD < USB Edifier < Line-out NX4DSD. Bluetooth som už neskúšal, predpokladám že bude podobný ako USB vstup a už som aj tak riadne ohučaný z toho Metalu :D

Btw posledný update Firmware (4 mesiace dozadu či kedy, novší zatiaľ nie je) vraj zmenil charakter zvuku k lepšiemu, takže nové repro treba najprv aktualizovať cez appku aby zneli čo najlepšie + vyskúšať profily a zmeniť na to čo človeku najlepšie znie.

PC1:

PC2:
Reco
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10

Príspevok od používateľa Reco »

Obcas je zabavne citat tieto diskusie. Vysledny zvuk je vzdy zalezitost celeho retazca od kvality nahravky (a tym nemyslime format) -> cez konverziu (DAC) -> vystupny clen (sluchadla alebo repro) -> akustika miestnosti -> ladenie EQ -> rozlisovacie schopnosti a preferencie uzivatela. No a kedze je to cely retazec, tak bottleneck moze byt ktorakolvek cast a pokial tam je, tak to nezachrani ani top tier komponent. Navyse akykolvek dobry setup moze byt zotrety poslednym clankom - uzivatelom, ktory je tak vysoko subjektivny, ze akekolvek rady su ako hrach o stenu hadzat. A popravde niekedy rada je vlastne tiez len subjektivny nazor.

Inu k teme - Autor temy ma typicky confirmation bias, on uz presne vedel co chcel a tu si len prisiel potvrdit svoj nazor, radu nechcel. Popravde rovnaku skusenost ste s nim mali v inych temach a rovnaku som mal s nim aj ja este inde. Strata casu.

K tym ostatnym - dobry retazec v ktorom je stereo bude mat takmer vzdy navrch ako pochybne 2.1 zostavy, kde su prave male satelity a kedze je zvuk plytky ako ked curas po plechu, tak sa to snazia dobehnut subbasom. Ci su na nom nejake nastavenia s bassreflexom je irelevantne, pridavas tym akurat dunenie a balast, nie zvuk. Naviac to vela ludi zabije kombom sedim pri stole, bass mam dole pod stolom a satelity na stole. "super". Argument, ze by museli ist nejako zhora ponad monitor a nasmerovane dole by som ako problem nevidel - takto funguju aj velke LA aparaty na podiach a je to rozhodne o moc lepsie ako to fyzicky rozdelit priestorom a doskou stola. Navyse dobre monitory maju vyhodu v tom, ze nemusia byt velke aby vedeli ist nahlas a nereve to na cely barak (teda ak nie je preferencia aby aj susedia o 3 poschodia hore dole mali moznost vyskusat si hudobny (ne)vkus).

Vyrobcovia komponentov ako creative, logitech a pod robia hracske audio primarne - cize charakteristiky su naladene zhruba do V, kde sa snazia zvyraznit basy a zaroven vysky pre hracov a potlacit stredy pre zvyraznenie rozdielu. Preto herne headsety su spravidla neprirodzene zvukom, lebo ciel je rozbit spektrum a pridat mu "fyziku" aby to bolo fyzicky "citit" a zaroven zvyraznit kriticke zvuky ako su kroky, prebijanie zasobnikov aby hrac pocul akoze nepocutelne. (cim hluchejsi hrac, tym mu sedi vacsi hnoj - a je to logicke, jeho rozlisovacie schopnosti su nizke, potrebuje ostrou charakteristikou zvyraznit rozdiel).

Posledna vec su tieto rozne updaty - ak pocuvas flat alebo prednastavene EQ profily (je jedno v com) tak kludne updatovat. Ak to uz mas vyladene na viacpasmovom EQ, ziadne updaty by som ja nerobil ak sa nechcem znovu hrat s ladenim a stale je tam riziko, ze update nieco vyrazne moze pokaslat. Moj priklad - mal som velmi slusnu integrovanu zvukovku s kvalitnym cipom a SW mali dobre vyladeny. Az tak, ze mi nedaval zmysel kupovat DAC lebo som si nevedel ospravedlnit tu cenu. Potom prisiel update chipsetu a rozhasili ten dobry zvuk tak, ze sa to nedalo dat dokopy a bol som znovu na urovni bezneho integrovaneho sumitka.
MB: GIGABYTE B850 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D Cooler: DeepCool AK620 GPU: GAINWARD GeForce RTX 5070 Ti Phoenix-S 16G SSD: Samsung 990 PRO 2 TB RAM: Patriot Viper Venom 32 GB DDR5 6000 MHz CL30 Case: NZXT H5 Flow PSU: ADATA XPG CORE REACTOR II 1000W
Klavesnica: Logitech G915 Lightspeed GL linear
Mys: Logitech pro X superlight, Logitech MX Master 2S
Monitor: LG 27GL850-B, LG 38GN950-B
Zvuk: Topping DX5 lite + 2x Mackie MR524 + Sennheiser HD650 + Niceboy Voice call, Hifiman Deva Pro
Simrig HW: Fanatec CSL DD 8 Nm + WRC, DIY pedale, Heusinkveld simshifter + handbrake v2, Trackracer TR120
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Dátum registrácie: Ne 06. Sep, 2015, 12:17

Príspevok od používateľa Dunar »

Ano, na vysledny zvuk ma sice vplyv cely reťazec, ale zďaleka nie všetky stupne reťazca maju rovnaky vplyv. Uplne kľučovy vplyv ma koncove zariadenie, teda repro/sluchadla. Viac ako ostatne časti reťazca dokopy.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Reco napísal: Ut 07. Júl, 2026, 09:08 K tym ostatnym - dobry retazec v ktorom je stereo bude mat takmer vzdy navrch ako pochybne 2.1 zostavy, kde su prave male satelity a kedze je zvuk plytky ako ked curas po plechu, tak sa to snazia dobehnut subbasom. Ci su na nom nejake nastavenia s bassreflexom je irelevantne, pridavas tym akurat dunenie a balast, nie zvuk.
Subwoofer ma duniet a bass ako taky je zvuk neurcity, nesiri sa smerovo ako stredy/vysky.
Ale zase pri posluchu pesniciek v stereu, neznasam tie 100Hz "pukave" akoze basy, ktorych regulaciou disponuju receivery/zosilovace za poslednych 20 rokov. Dakedy okolo roku 2000 vymizli normalne ekvalizery v receiveroch/zosilovacoch. Predtym si mohol nastavovat basy na 40Hz ci 60Hz. Dnes? Ak receiver/zosik ma regulaciu basov na 100Hz, mozes byt rad. Jasne, ze potom vsetko znie ako bicie v 85-tom :-) Pocuvaj na tom elektronicku hudbu - otravne "tukanie" na 100Hz, aj ked mas predne repro s 20cm basakmi. Asi pocitaju, ze clovek ma k tomu zapnuty aj subwoofer.
Existuje vobec nejaky bezny 5.1 receiver do 400-500e, majuci regulaciu basov na 40Hz alebo 60Hz? Pred par rokmi, ked som kupoval novy, tak vsetko, co som videl malo basy na 100Hz, co je moc vysoko.
Mal som kedysi tranzistorovy stereo zosilovac Tesla AZS-223, kt. mal regulaciu basov na 63Hz a to si aj pekne pocul, ked si ich pridal. Dokazal pekne hybat membranami basakov. Pri jednej albumovej songe od Gigi D' Agostino bola taka fajna basova cast, kde dobreze nevyskocili z kosov. Dobre sa na to pozeralo.
Niesom audiofil, pouzivam zvukovku na doske s Realtek ALC1200 cipom.
Reco napísal: Ut 07. Júl, 2026, 09:08 Naviac to vela ludi zabije kombom sedim pri stole, bass mam dole pod stolom a satelity na stole. "super". Argument, ze by museli ist nejako zhora ponad monitor a nasmerovane dole by som ako problem nevidel - takto funguju aj velke LA aparaty na podiach a je to rozhodne o moc lepsie ako to fyzicky rozdelit priestorom a doskou stola. Navyse dobre monitory maju vyhodu v tom, ze nemusia byt velke aby vedeli ist nahlas a nereve to na cely barak (teda ak nie je preferencia aby aj susedia o 3 poschodia hore dole mali moznost vyskusat si hudobny (ne)vkus).
A kam by si dal subak, na stol? To by musel byt velky stol :-)
Na zavesenie nad monitor a nasmerovanie nadol som sa vlastne pytal. Ak je to v pohode, je to len dobre pre setupy, kde je malo miesta. Ak by tuna spominane 2.0 Edifiery vedeli nahradit subwoofer z 2.1 zostavy, je to len vyhoda. Musim si ich niekde vypocut.
Reco napísal: Ut 07. Júl, 2026, 09:08Vyrobcovia komponentov ako creative, logitech a pod robia hracske audio primarne - cize charakteristiky su naladene zhruba do V, kde sa snazia zvyraznit basy a zaroven vysky pre hracov a potlacit stredy pre zvyraznenie rozdielu.
Moje nastavenie WinAmp ekvalizeru pre hudbu...asi som barbar :-)
Obrázok
wingo napísal: Po 06. Júl, 2026, 09:08 Tiež mám málo miesta (42" OLED na 110cm stole na mieru vo výklenku) a Edifier M60 sú na také stiesnené situácie ideálne. Sub vôbec netreba napriek tomu aké sú krpaté, výkonu majú dosť. Ak ti zvuk nevyhovuje treba sa napojiť mobilom cez aplikáciu a skúsiť aj iné EQ profily, lebo default nemusí vyhovovať tvojmu štýlu a zdroju hudby ako Skillex zistil na vlastné uši. Ešte lepšie ak máš vlastný DAC tak použiť ten, rozdiel počuť.
Sem ziadne repro nedam :( Stolik ma 78cm na sirku, monitor je 32". Skrinka, na kt. je PC case ma sirku 30cm. Soundbar + sub pod stolikom je spominany Creative Stage 2.1.
Je treba obrazok rozkliknut. Gauc napravo siaha az po protilahlu stenu izby, nemam ho kam posunut.
Obrázok
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
wingo
Moderátor
Moderátor

Tak to máš blbé. PC skriňa je zbytočne široká a patrí pod stôl, tebe tam zaberá miesto uzavretá skrinka...

PC1:

PC2:
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Takuto ergonomicku samovrazdu som naposledy videl na history channel ked ukazovali vietnamske tunely pocas vojny.

Sucastny stolik polamat a vyhodit, dat tam co najvacsiu dosku a 4 nohy, PC pod stol a potom ti tam vojdu aj normalne vacsie stereo repraky.
Reco
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 04. Okt, 2020, 18:10

Príspevok od používateľa Reco »

Co povedal Dunar plati za jednej podmienky - az ked odstranis ten bottleneck. No a tvoj pripad je presne toto. Mas integrovane sumitko a tym padom potrebujes kompenzovat to, co samo nema a dohanas to subom. Ak pod stereo myslis tie krpce bez zapojeneho subu, kde je spravena vyhybka, no tak to sa nemozes cudovat, ze to puka. Ak mas na mysli nieco ine, tak musis byt konkretnejsi

Kam by som dal sub? No nikde, lebo ho netreba. Mal som pomerne dlho 2.1 zostavu a to s dedikovanou zvukovkou, nie integrovanou, dnes mam s tym kombom v podpise neporovnatelne lepsi zvuk.
Ale tu musim povedat jednu vec - mna nezaujima priestorovy zvuk (co teba zrejme hej, ked vidim dalsie repro pri gauci), mam u zadku scifi efekty vo filmoch co ti idu vymlatit sklo z vitriny pri vybuchu auta v kobre 11. A taktiez moje vnimanie je naucene na vrstvy, takze mne vadi dunivy nekonkretny bass, ktory robi hluk a nie zvuk. Vypocul som si ten short co si postol a znelo to hrozne. 0:27-0:34. Viem si predstavit, ze na "dunivom basse" to je menej neprijemne, lebo ti tu rezonanciu odfiltroval a skryl. Prepalil som spodne spektrum na EQ a pustil si to este raz a je to pocutelne lepsie, lenze taketo nastavenie zabije 95% mimo takejto piesne. A tu sa dostavame k tomu co som uz pisal vyssie - preferencia a rozlisovacia schopnost uzivatela.

EQ co si postol mi pride trochu ako schiza. Na jednej strane sa dozadujes lepsej regulacie basov medzi 40-63-100Hz a nasledne postnes IBA 10 pasmovy EQ, ktory ti to zgrupil pod jednu a este ti to deformuje krivku v raz tak sirokom pasme. Stiahnute stredy znamenaju, ze tie repro ich ma bud prepalene, alebo potrebujes urobit vacsiu separaciu ako tiez opisujem vyssie a potom prepalujes vysky a tie od 6k uplne zbytocne.

Ten winamp nezmysel nahrad EQ APO - ten bude fungovat nativne furt a winamp EQ si nastav na flat nech ti nedeformuje zvuk. Ak nie si uplne hluchy naladis si to tam lepsie aby si z tejto debaty aspon nieco mal ;)
MB: GIGABYTE B850 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D Cooler: DeepCool AK620 GPU: GAINWARD GeForce RTX 5070 Ti Phoenix-S 16G SSD: Samsung 990 PRO 2 TB RAM: Patriot Viper Venom 32 GB DDR5 6000 MHz CL30 Case: NZXT H5 Flow PSU: ADATA XPG CORE REACTOR II 1000W
Klavesnica: Logitech G915 Lightspeed GL linear
Mys: Logitech pro X superlight, Logitech MX Master 2S
Monitor: LG 27GL850-B, LG 38GN950-B
Zvuk: Topping DX5 lite + 2x Mackie MR524 + Sennheiser HD650 + Niceboy Voice call, Hifiman Deva Pro
Simrig HW: Fanatec CSL DD 8 Nm + WRC, DIY pedale, Heusinkveld simshifter + handbrake v2, Trackracer TR120
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Pod stereo myslim bezne predne stlpy, cca meter vysoke, dvojpasmo.
Hej, mam DIY 5.1 zostavu. Ked pocuvam hudbu, tak subwoofer nepustam, stacia stereo predne stlpy. Akurat ta regulacia basov na 100Hz ma stve, radsej by som na 60hz. Ten short bol len na ukazku, co je to buzzsaw bass, pouzivany v songoch co pocuvam.
Ekvalizer je z winampu, preset "techno" ktory pouzvam 25 rokov. Basy od 70Hz po 360Hz davam na nulu, lebo 2.1 repro zostava samotna ma basov dost sama od seba a nepotrebujem ich posilovat. Ten APO ekvalizer pozrem, dik za tip.
wingo napísal: Ut 07. Júl, 2026, 18:09Tak to máš blbé. PC skriňa je zbytočne široká a patrí pod stôl, tebe tam zaberá miesto uzavretá skrinka...
SKiLEX napísal: Ut 07. Júl, 2026, 18:15 Takuto ergonomicku samovrazdu som naposledy videl na history channel ked ukazovali vietnamske tunely pocas vojny.
Sucastny stolik polamat a vyhodit, dat tam co najvacsiu dosku a 4 nohy, PC pod stol a potom ti tam vojdu aj normalne vacsie stereo repraky.
Uvidime, ako sa to bude dat prekopat. Na foto nevidno, ze asi 40cm oproti skrinke, nalavo, pri stene, je komoda a ju samu/jej obsah nemam kam dat. Stolicku mam vedla nej, takze skrinka sluzi ako "odskok" a robi stolik +- zarovno s komodou. Ak by som PC dal dolu a monitor posunul dolava, aby som okolo neho nacpal repro, tak sedim pri stoliku sikmo, co by bola ktovie aka ergonomia. Asi najlepsie bude spravit rohovu dosku.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Dunar
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Dátum registrácie: Ne 06. Sep, 2015, 12:17

Príspevok od používateľa Dunar »

Reco napísal: Ut 07. Júl, 2026, 18:22 Co povedal Dunar plati za jednej podmienky - az ked odstranis ten bottleneck.
To plati vzdy. Super repraky/sluchadla napojene na mizerny retazec, budu hrat VZDY lepsie ako mizerne repro/sluchy pripojene na spickovy retazec. Fyzika funguje vzdy.

Návrat na "Nákupná poradňa"