Wi-Fi adaptér

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
cellfactor
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 22. Okt, 2010, 16:32

Wi-Fi adaptér

Príspevok od používateľa cellfactor »

Ahoj keďže nemôžem natiahnuť kábel k pc od routera chcel by som poradiť niečo schopne do 50e. Zatiaľ neviem akú veľkú rýchlosť ma net ale je to optika takže najmenej bude 50. https://www.nay.sk/wi-fi-adapter-tp-lin ... lus-cierny .... momentálne som pozeral zatiaľ tento. Nevyznám sa v adaptéroch vôbec takže ďakujem za každú radu.
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Re: Wi-Fi adaptér

Príspevok od používateľa zoom »

Ako prve by som hlasoval za stary dobry kabel. Radsej rozvrtam 2 steny, nez pouzivat WiFi. Pokial je to absolutne nepriechodne riesenie, tak sa jednoznacne treba vyhnut USB WiFi adapterom. USB nebolo na toto stavane, budes len riesit obcasne problemy a zbytocne si znizis kvalitu pripojenia. Celkom urcite chod do PCI-E WiFi adaptera/karty.

Preco nie USB: Komunikacia ide cez viac chipov, vacsie zatazenie CPU, polling dat = vyssi ping a jitter, zvycajne plastove telo = horsi odvod tepla modernych hrejucich chipov = throttling, castokrat antenky napevno rovno za uzemnenou bednou pohlcujucou RF signal, napajanie USB nemusi stacit novym chipom v max. zatazi = throttling.

Preco ano PCI-E: Datova zbernica urcena na prenos dat, priama komunikacia castokrat mimo CPU (DMA), stabilita protokolu, lepsie pasivne chladenie chipu, castokrat odpojitelne antenky na R-SMA konektoroch, takze ich vies vytiahnut niekde na signalovo lepsie miesto, elektriky habadej.

Ak sa bavime o cene okolo 50,-€:
  • WiFi 7 mas napriklad Mercusys MA49BE (mimo Alzy kupis aj do 50,-€). Ziskas Tri-band so 6GHz pasmom, MLO pre pekne rychlosti, externe antenky rovno na magnetickom stojane. Akurat pozor - nefunguje na AMD platforme... zrejme kvoli Intel WiFi chipu a nejakej kolosalnej megazmrdovine. Trochu drahsi je TP-Link Archer TBE553E v podstate s rovnakymi vlastnostami, ale opat funguje len na Intel platforme. TBE552E funguje na oboch platformach, zrejme bude mat MediaTek chip.
  • WiFi 6 adaptery su v podstate v rovnakej ponuke - tych s predlzenymi antenami na stojane je iba zopar, vsetko TP-Link, aspon na Alze. Asi by som uz siel do WiFi 7.
Na zaver male upozornenie: Windows 10 nepodporuje 6GHz pasmo, treba Windows 11.
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Príspevok od používateľa wingo »

V podstate súhlasím s tým čo písal Zoom, ber PCIe s anténkou ktorú môžeš kdesi položiť. Ale asi by som sa na tvojom mieste vykašľal na WIFI7 podľa toho čo píšeš (ani nevieš aký rýchly máš net takže asi nebudeš mať WIFI7 router) a že najlacnejšia s podporou AMD je až za 100€. Tie obmedzené na Intel by som nebral, aj ak máš teraz Intel, obmedzí ťa to do budúcna ak by si chcel upgrade PC.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Eternico MKS 7010, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus
materik
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 10. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa materik »

Hm, sranda, som v podobnej situacii s jednym kompom a tiez som kukal po USB antenke. Ak zistim, ktore adaptery funguju s AMD?
TP-Link Archer TX3000E - v recenzii chlapik nadava, ze to ma MediaTek chip, takze pre mna asi vhodna volba :D
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
Motorola EDGE 50 Pro -> Sennheiser Momentum 4 TWS
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Príspevok od používateľa wingo »

Trochu som pohľadal a ide tam o CNVi, časť funkcionality je integrovaná v Intel CPU a/alebo chipsete takže samotný WiFi čip je menší a môže byť lacnejší, ale tým pádom na AMD nefunguje lebo je to proprietárne riešenie takže AMD ho nemôže implementovať ani keby chcelo.
https://en.wikipedia.org/wiki/CNVi
Treba pozerať aký konkrétny čip WIFI sieťovka obsahuje, Mediatek už z princípu by mali byť OK aj keď sa na ne zvyčajne nadáva že sú horšie ako Intel, pri Intel podľa toho Wiki článku treba pozerať chipsety s 0 na konci, čiže AX200, AX210 a nie AX201, AX211...

Niektorí výrobcovia to priamo píšu, pozerám na TP Link stránke že posledná revízia toho Archer TX3000E je V4, pri V2 je iba "Intel Wi-Fi 6 chipset" a pri V4 už pre istotu ani to, takže je možné že jeho kúpou si zahráš lotériu "aký čip dnes dostanem?"
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 7 9800X3D, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, ASRock B850M-X WiFi, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6200, Sapphire Pulse RX 9070XT 16GB, Samsung 980 PRO 2TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Eternico MKS 7010, Logitech G400, Hifiman HE-4XX/Edifier M60 + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 7600X, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury@6000, Gigabyte RTX 3070 8GB Vision, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Gigabyte P650SS ICE, Zalman P10 White, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Edifier WN820NB Plus

Návrat na "Nákupná poradňa"