Čo zaujímavé ste si navibecodili (naprogramovali s AI) ?

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
Používateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00

Čo zaujímavé ste si navibecodili (naprogramovali s AI) ?

Príspevok od používateľa Danix64 »

Trapny uvod:

Kedze AI (resp. LLM) su coraz lepsie a lepsie (aj rychlejsie, spolahlivejsie, kvalitnejsie a snad casom aj dostupnejsie/lacnejsie) tak mnoho ludi si vytvara rozne aplikacie pre svoje potreby na riesenie nejakych svojich problemov. Blizi sa era jednorazovych aplikacii ...

Co som si ja vytvoril:

Vzdy hladam existujuce open-source riesenie, ale nie vzdy najdem nieco co by mi vyhovovalo, tak uvediem par prikladov:

- ESP32: kedze som kedysi nakupil nejake ESP32 kontrolery a senzory ale nikdy som nemal na to cas, teraz s AI (Claude Code) som bol schopny si urobit nejake funkcne jednoduche veci za par hodin. Ano, nenaucil som sa tolko ako keby som si to sam studoval a skusal, ale paci sa mi mat rychlo vysledok.

- uz dlhsie som si chcel do svojho miniPC (home server) ukladat udaje z Victron MPPT kontrolera (nabijacka baterie pre solarnehy panel). Aby som si to vedel pozriet aj ked som mimo domova. Za par minut hotova prvotna funkcna verzia.

- pouzivam Signal (messenger app) a chcel by som mat historiu z vybranych konverzacii / skupin zalohovanu na svojom domacom serveriku, hlavne fotky a videa. Bum, za par desiatok minut nejaky research, diskusia o architekture, o mojich predstavach a implementacia. Funguje to. Obcas to vylepsujem a pridavam tam nejake drobnosti a funkcie co potrebujem.

- program na analyzu raw suboru s DNA - funguje to offline. Este som to neskusal :D ale raw subor s DNA mam. Najprv sa musia stiahnut verejne dostupne databazy (niektore maju aj stovky GB) zo zdrojov ako su univerzity a ine vedecke institucie. Potom program hlada nejake zname markery z tych stiahnutych DB a nejak to interpretuje - aj s nejakou urovnou presnosti
- neskor ked sa k tomu dostanem, tak dam update a porovnam to s oficialnym reportom, ktory som ku DNA analyze dostal.

- program pre cinsku klavesnicu, ktora obsahuje 6 LCD tlacidiel (ak poznate Stream Deck - tak je to v podstate to) - tu som o tom pisal - viewtopic.php?p=1658597#p1658597 lebo som si nechcel instalovat >500 MB balast a teraz viem pouzivat oficialny software od Elgato - Stream Deck aj s neoriginalnym - resp. non-Elgato hardverom. Ani reverse-engineering netrebalo, kedze na githube sa dali najst rozne implementacie pre velmi podobne cinske buttony (StremDock)
- ten SW ma cca 3MB a robi to, ze ta klavesnica (resp. iba jej 6 LCD tlacidiel) sa tvari ako Stream Deck Mini a mozem pouzivat original Elgato Stream Deck program na to

(Vystacim si s 20 eurovym predplatnym na Claude)

Ale skoro nic nebolo na jeden prompt. Vsetkemu predchadzal nejaky research, tvorba planu, implementacia a manualne testovanie po kazdej iteracii. Zo zaciatku som poctivo vsetko kontroloval, kazdy jeden riadok. Ale bolo to zdlhave - ludsky (svoj) faktor ma brzdil :D Kedze skoro vsetko bolo v uspokojivej kvalite, tak som to prestal tak podrobne kontrolovat a sustredil som sa len na high-level achitekturu, funkcionalitu a performance. S vysledokm som velmi spokojny (ale ci aj s kodom/slopom, to uz neviem povedat :D).
Vacsina kodu (okrem projektov ESP32 a DNA) je cca ~95% v TypeScripte - lebo ten jazyk poznam najlepsie a ~5% v Ruste (low level veci ako praca s USB)
Spoiler: ukázať
fanless PC: Ryzen 5 5600G, 32GB RAM, 2x 2TB SSD Samsung 980 Pro, 990 Pro + Cruical 2TB (17-19W idle)
fanless i3 server: i3-13100, 64GB RAM, Asus Pro H610T D4-CSM, 1x2TB SSD (<5W idle)
fanless miniPC (Frigate): Intel N6005, 16GB RAM, 2TB SSD, M.2 Coral TPU (<6W idle)
fanless small home servers: • Odroid H3 (Unraid) 2x 4TB SSD + 2TB Samsun 980 Pro (<5W idle), • Odroid H4 (2x2 TB Samsung 980 Pro m.2 SSD, 32GB RAM, ~5 W idle), • Raspberry Pi 5 8GB + 2TB SSD (Debian/DietPi)
Danix64
Používateľ
Používateľ

Re: Čo zaujímavé ste si navibecodili (naprogramovali s AI) ?

este som zo zaujimavosti urobil experiment - v cistej instancii claude code som zadal prompt aby zistilo co najviac zo zkompilovanej spustitelnej minifikovanej binarky (program pre cinsku klavesnicu) bez pristupu k zdrojakom. Za 5 min som mal skoro kompletnu analyzu, kde asi 80% vsetkych veci, funkcionalit to vedelo zistit - slovne popisat. Az na par drobnosti, ktore boli nepresne, zhalucinovane tak vacsina veci bola az podozrivo presna. Samozrejme som si logoval a monitoroval vsetku aktivitu a vsetky subory a commandy co claude pouzil aby som mal istotu, ze si na disku nevyhladal zdrojove kody
fanless PC: Ryzen 5 5600G, 32GB RAM, 2x 2TB SSD Samsung 980 Pro, 990 Pro + Cruical 2TB (17-19W idle)
fanless i3 server: i3-13100, 64GB RAM, Asus Pro H610T D4-CSM, 1x2TB SSD (<5W idle)
fanless miniPC (Frigate): Intel N6005, 16GB RAM, 2TB SSD, M.2 Coral TPU (<6W idle)
fanless small home servers: • Odroid H3 (Unraid) 2x 4TB SSD + 2TB Samsun 980 Pro (<5W idle), • Odroid H4 (2x2 TB Samsung 980 Pro m.2 SSD, 32GB RAM, ~5 W idle), • Raspberry Pi 5 8GB + 2TB SSD (Debian/DietPi)
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41

Príspevok od používateľa lepermessiah »

Ja som z elecrow nakupil 4.2" epaper displeje AIO, vyvajbil firmware s vyberom wifi, vyberom miestnosti, refresh time. Nakodil jednoduchy PHP server, ktory polluje Google calendar pre kazdu miestnost a mame na firme displeje obsadenosti zasadaciek, akurat nas to vyslo na 35e/kus. Vyvajbil som s OpenSCAD krabicky, kolega vytlacil. Sice to Arduino by som vedel aj sam bez AI, ale usetrilo to kopec casu a podarilo sa mi tak zoptimalizovat tu spotrebu, ze aj s prevodnikom na USB, ktory to musi zivit som sa dostal na 6 mesiacov z 5000mAh baterie, co som vobec nedufal (a to ani nebola vybita, len som to chcel k 1.7. nabit nech viem casovo odhadnut dalsi interval nabitia)
[Home]
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[LCD]: Dell U4025QW
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[Laptop]: HP Zbook Ultra 14 G1a / B30FZES | AI Max+ Pro 395 + SK Hynix 1TB + 64GB RAM
[LCD]: Dell U4320Q
[Peripherals]: Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Program na evidenciu tankovania a investicii do auta (opravy ci ine naklady)
Program pre katalogizaciu veci na externych USB diskoch. Aby som vedel najst, co je na ktorom a prehliadat ich adresarovu strukturu offline.
Programy su v pythone, data sa ukladaju v textovom JSON formate. Nepotrebuju ziadne externe zavislosti.

Kedysi som sa zabaval v Delphi, ale Python mi pride dobre zrozumitelny. Spomedzi inych jazykov je jeho kompilator asi najlahsie rozbehnutelny bez nejakeho balastu. Staci installnut Python do systemu, spravit BATko s commandom a EXE-cko je na svete..
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Danix64
Používateľ
Používateľ

@shiro o self-hosted aplikacii LubeLogger si pocul? https://lubelogger.com/https://github.com/hargata/lubelog • screenshoty: https://github.com/hargata/lubelog/blob ... enshots.md
- "Program na evidenciu tankovania a investicii do auta (opravy ci ine naklady)" - Je to presne na to urcene. Neskusal som, ale podla popisu ma take features.
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

ja v podstate momentalne fungujem stylom, ze co mi napadne to urobim, napr.

- nastroj na parovanie firemnych faktur a transakcii lebo sa mi nechce kontrolovat ci mam vsetky doklady tak tu vidim ak nieco chyba (jednoducha appka s integraciou na fio, parsovanie pdf faktur cez gemini, blocky cez ekasu/gemini, zalohovane na gdrive a publishovanie uctovnikovi do jeho systemu)
- sepa tools -> drobnosti na upravy sepa xml alebo generovanie QR kodov na platby zo sepa xml
- rozne kalkulacky na dane, hypoteky (prepocty ci sa mi oplati refinancovat, konsolidovat viacero uverov do jedneho, stress test navysenia splatky)
- notifikator na uvolnenie terminu na navstevalekara
- kalkulacka na odhad ceny 3d tlace (spusta to slicer v CLI) - ludia sa pytali co by co stalo vytlacit tak takto tam len supnem STLko a vacsinou to da rozumne cislo
- plugin do coolercontrol kde to vie nacitavat teploty diskov z truenasu cez api (mam truenas vo VMke s pass through radicom cize host nevidi disky ale zaroven ovlada ventilatory, tak som si to cez api pridal do coolercontrol)
- dnes som si konecne urobil pdf joiner appku cisto v prehliadaci lebo som pouzival rozne ako pdfjoiner.com a podobne ale tak boh vie ci to naozaj maze tie pdfka...

To su asi take veci co su vo vysledku nejaky nastroj / stranka. Okrem toho samozrejme je super pouzivat agenta na nastavenie pofidernych automatizacii v home assistentovi. Napr. co som tu ukazoval garaz na roboticky vysavac tak dreame posiela uplne random statusy a vobec sa mi to nechcelo studovat. Nechal som agenta popozerat historicke logy, pridal som mu k tomu kontext co sa kedy pokazilo a rovno cez API zaregistroval automatizaciu co funguje relativne dobre.

A este plno dalsich veci co boli skor jednorazove ad-hoc skripty a uz si to nepamatam.. V praci pred rokom a pol ked sme s tym zacinali som tiez urobil k jednej OSS scheduling kniznici pekne UIcko. To bolo prvykrat ked som bol z toho ako to funguje paf lebo som necital vobec ziaden kod a fungovalo to :D - januar 2025 s cursorom.
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Danix64 napísal: Št 06. Aug, 2026, 20:35 @shiro o self-hosted aplikacii LubeLogger si pocul? https://lubelogger.com/https://github.com/hargata/lubelog • screenshoty: https://github.com/hargata/lubelog/blob ... enshots.md
- "Program na evidenciu tankovania a investicii do auta (opravy ci ine naklady)" - Je to presne na to urcene. Neskusal som, ale podla popisu ma take features.
Nepocul, ale dik za tip. Doteraz som pouzival www.spotreba.sk, ale casom to vyzera, ze to nejak umiera. Chcel som daco jednoduche, beziace lokalne.

Podobne aj s katalogizacnym programom na disky. Doteraz som pouzival Advanced disk catalog, starsi jednoduchy program. Od nejakej verzie Win10 ma problem so samovolnym resetovanim nastaveni a treba to casto znova nastavovat. Sposob skenovania diskov, sposob vyhladavania, ci ma zobrazovat logo pri starte (zbytocnost, zobrazuje ho dlho a neda sa odkliknut), ci ma pouzivat zvuky, atd. Netusim, preco sa to deje, nedava to zmysel. Viem o alternativach ako WhereIsIt, skusal som viacero, aj opensource. Co som nasiel bolo bud platene, alebo je to overkill na to, co potrebujem, boli podivne / zastarane, alebo nevyhovovali niecim inym.

Podobne ako u teba, kazdy z programov vyzadoval niekolko uprav, ladenie, testy. Claude sem-tam nepochopil ako som presne veci chcel, ale inac je sikovny. Vacsinu programu vytvoril ako som chcel uz v prvom-druhom prompte. Vie veci dobre vysvetlit, napr. ked som riesil sposob ukladania databazy katalogu diskov. Je ako textak v JSON formate. Zaznamy o desiatkach/statisicoch suborov. Popisal moznosti usetrenia velkosti suboru. Napr. vynechanie medzier - pocitacu to nevadi, ale clovek by sa v tom nevyznal. Redukcia velkosti bola 13MB -> 4MB. Este by bolo mozne usetrit ukladanim v binarnom formate, ale radsej chcem data ako text. Keby nieco.

U Clauda som si vystacil s bezplatnym programom. Aby clovek hned nevypalil vela tokenov, je vhodnejsie pri upravach kodu spravit novy chat a dat Claudovi prezriet doterajsi zdrojak v novom chate. Inac prezera cele dovtedajsie chatove vlakno, vratane celej komunikacie, co spotrebuva zbytocne tokeny navyse.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

na tu databazu by sa uplne perfektne hodilo sqlite, je to v podstate "vykonna" sql databaza v 1 subore (pripadne este nejake extra podla nastavenia) a vies to kludne citat hocijakym sql explorerom (napr. random https://sqlitebrowser.org/ )

--

Mne sa minuly tyzden podarilo mat jednu session v API costoch na 700$ (ale v ramci team uctu takze realne sa to "neplatilo" ale ked prestane ten sponzoring tak to zacne tolko stat) a teda veru az tolko toho neporiesil :D

na domace zuvanie mam codex za 20eur je tam az podozrivo vela usage v cene pre 5.6 terra/sol, minule som ho vecer pustil s tym aby sa loopoval s review subagentami a rano som prisiel sice k minutemu limitu ale aj otvorenemu PR po tom ako sa to tocilo cez 7hodin :rofl:
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2

Návrat na "Programovanie"