neni MTU prilis velke ? to by nemalo mat vplyv na ustanovenie pppoe tunelu samotneho, ale ked je volakde po ceste blackhole, napr. ked provider potichu zahadzuje vacsie pakety a neumozni fragmentaciu, tak by to mohlo dopadnut takto.
skus tam nahodit 1400 bajtov plus update softu na uplne najnovsi / eventualne nejaku odporucanu long-term support verziu. Co si pamatam, tak UBNT riesili take neuveritelne sprostosti na radiach vo verzii softu 14, ze hlava bolela este aj studentov druheho rocnika informatiky.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Haha, s tym bolenim hlavi mam skusenosti aj ja ...
MTU som sa nahodilo automaticky na rovnake ako ked som mal Telekomacky prevodnik napojeny na svoj router a tam rovnako nastavene pppoe (samozrejme okrem vlan). Ale zajtra skusim, ci to pomoze.
Software mam tiez najnovsi. Ina moznost je uz len nahrat OpenWrt, ale to bude az zalohove riesenie.
Zatial ziadne stastie. Skusal som sa prihlasit aj na router od Telekomu ze pozriem co tam maju oni nastavene, ale ani udaje nalepene na zadnej strane zariadenia nefunguju
set interfaces ethernet eth5 pppoe 0 user-id YOUR_USERNAME
set interfaces ethernet eth5 pppoe 0 password YOUR_PASSWORD
set interfaces ethernet eth5 pppoe 0 mtu 1492
set interfaces ethernet eth5 pppoe 0 default-route auto
Ze ci tam nahodou SFP modul nedava svoj vlastny VLAN tag, co by robilo problemy.
Vies sa napojit na nejake rozhranie toho SFP modulu - ci uz web alebo lepsie command-line?
Ked pozries prikaz "show interfaces ethernet eth5 detail" tak co vidis? Je linka aktivna (link up, link down)? Pomohlo by na tom Ethernetovom porte vypnut auto-negotiation a napevno nastavit rychlost a duplex (1000Mbit full-duplex)?
Potom, ak sa na nic nepride, by som sa mozno ponoril do zachytavania paketov - ci uz kompletnu prevadzku na SFP porte, alebo PPPoE prevadzku na SFP a VLAN 2510.
Taktiež hlásím úspech s UCG Fiber + LXT-010S-H + Orange cez Telekom siet.
Potrápil som sa s VLAN ktorá musí byť 2510 (mám zaplatenú ipv4 u Orange)
U Leox SFP sticku je zádrheľ, že rozhranie ide buď na 1G alebo 2.5G, a UCG Fiber na SFP porte akceptuje iba 1G a 10G takže sa štandardne chytí iba na 1G čo je problém, ak máte 1G optiku. Je tam potom reálne spomalenie kde ten SFP je bottleneck. Našťastie je na to "hack":
https://github.com/Ozark-Connect/unifi-perf-tweaks
(z toho celého si stačí vybrať časť 20-sfp-sgmiiplus.sh, netreba použiť všetko), úspešne sa mi podarilo donútiť SFP chytiť sa na 2.5G
Rozdiel je v speedteste 928 Mbps pri 1G rozhraní, 959 Mbps pri "hacknutom" 2.5G rozhraní.
Bez tohoto by bolo lepšie zostať pri Huawei krabičke ktorá poskytuje 2.5G ethernet a teda dosahuje tú vyššiu rýchlosť aj bez "hacku".
Ahojte, doplním skúsenosť s trochu odlišným Orange profilom.
Použil som MikroTik RB5009UG+S+IN s modulom LEOX LXT-010S-H, firmware V3.3.4L5, priamo v SFP+ porte. Pôvodné zariadenie bolo Huawei HG8245W5.
Rozdiel oproti pôvodnému návodu, GPON sériové číslo som našiel priamo vo webovom rozhraní Huawei na status informačnej stránke. Nebolo teda potrebné prepočítavať hexadecimálnu hodnotu zo štítku.
V Orange-i som si zaplatil prepnutie z IPv6/DS-Lite na verejnú IPv4. Pôvodný Huawei následne ukázal:
Internet VLAN 836, prioritu 0, teda nastavil som to podla toho.
Inak pikoška... volali mi z Orange, že im tam sieť hlási nejaké nezrovnalosti, že či mi ide v poriadku internet a či si to môžme prejsť. Reku kľudne. Dostali sme sa k tomu, že mam nielen vlastný Mikrotik, ale vlastne ani nemám ich konvertor, lebo však tento topic, ale inak mi všetko funguje. Tak že dajú vedieť technikom, aby... neviem čo... vedeli, že moja situácia je asi OK a všetko mi funguje.
Takže je to zrejme v ich sieti nejako detekovateľné, že to máme takto zapojené, ale netvárili sa, že to je hrozné a musím to okamžite vrátiť naspäť.
Ktovie co na ich strane vidia, ci sa im tvoje zariadenie / SFP hlasi pod nejakym modelom, SN a neviem cim.
Akurat v pripade problemov by ti asi povedali, nech tam zapojis ich zariadenie, inac papa.
Keby mal kazdy takto doma vlastne zariadenia, riesit na ne podporu by bolo na hlavu a takto sa chrania.
Och tolko noviniek. Uz si musim najst cas a updatnut povodny navod, len to asi az v zime Niet teraz v lete casu @zoom Ja by som sa im nepriznal ze mam vlastny konvertor. Router je ina vec.
Ono existuje v EU vec co sa vola Router Freedom alebo "pripojenie k slobobednemu internetu" len je otazka do akej miery to nasi poskytovatelia akceptuju. Znamena to tolko, ze koncovy uzivatel ma pravo pouzit na pripojenie k internetu vlastne zariadenie a poskytovatel je mu povinny poskytnut vsetky potrebne detaily k uspesnemu pripojeniu. Problem je to ze nevieme ako maju zadefinovany NTP (Network Termination Point) teda koncovy bod siete poskytovatela. Ci je to opticka krabicka/zasuvka alebo do toho spada este aj konvertor, ale skor asi aj ten konvertor. Lenze u nas maju problem aj to ked si chces hodit vlastny router cize to je seda zona. Kazdopadne nie su slepi ani sprosti a ked sa to bude rozsirovat, tak mozu nastat dve situacie. Bud to zahrnu do zmluvnych podmienok a tento tah bude dovodom na odstupenie od zmluvy a odpojenie od internetu alebo ked sa postavime vsetci s transparentmi pred centralu a budeme skandovat tak mozno dovolia aj vlastne konvertory
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 5800X@4,6GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: MSI GeForce RTX 3080 10GB, System SSD: Samsung 960 PRO 512GB, Data SSD: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound: MOTU M2 + Audio-Technika ATH-M50x + Sonarworks SoundID Reference, CPU Cooler: Noctua NH-U12A, Case: Streacom BC1, Keyboard: Keychron Q6 QMK Gateron G Pro Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver + Elgato Cam Link 4K, Main Disaply: Gigabyte M34WQ, Secondary Display: ASUS ProArt PA328CGV, Calibrated with: Spyder X Elite, Arm: Ergotron LX DUAL STACKING ARM
ono vlastne zariadenia su super pre ludi co vedia co robia, ale nie pre beznych pouzivatelov. Ja rozumiem operatorom, ze maju vlastne zariadenia, s vlastnym FW v ktorom je uzamknutych XY veci a nie je tak mozne rozhasit potrebne nastavenia pre spravne fungovanie routra neodbornym zasahom.
Nehovoriac o moznej sprave na dialku toho zariadenia a moznosti ho na dialku ovladat bez nutnosti vyjazdu technika.
Nasadenie vlastnych zariadeni je v poriadku, ale riesil by som to dodatkom ku zmluve, ze si zakaznik nieco taketo nasadzuje a je si vedomy co sa stane v pripade nespravneho nastavenia toho zariadenia
Suhlasim. Takto by to bolo asi najidealnejsie s tym dodatkom k zmluve. Lenze ked si tu na tomto niekto robi biznis a potom chudak co to ma od takeho podnikavca pride o pristup k internetu a zacne vyvolavat po zakznikych linkach, tak je problem a potom je pristup poskytovatela pochopitelny.
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 5800X@4,6GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: MSI GeForce RTX 3080 10GB, System SSD: Samsung 960 PRO 512GB, Data SSD: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound: MOTU M2 + Audio-Technika ATH-M50x + Sonarworks SoundID Reference, CPU Cooler: Noctua NH-U12A, Case: Streacom BC1, Keyboard: Keychron Q6 QMK Gateron G Pro Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver + Elgato Cam Link 4K, Main Disaply: Gigabyte M34WQ, Secondary Display: ASUS ProArt PA328CGV, Calibrated with: Spyder X Elite, Arm: Ergotron LX DUAL STACKING ARM
Uplne naschval som im to povedal, aby som videl, ci s tym bude nejaky problem - ci uz administrativny (beee, to nemozte, musite mat toto a takto, lebo tak je to dobre) alebo realny technicky (robi nam to nejaky packet storm v sieti alebo co). Kebyze zacnu vymyslat, ze to musim zamenit nazad, tak ich informujem, ze internet mi funguje normalne a nemienim to robit. V krajnom pripade viem vzdy zmenit operatora, kthxbye.
Uplne chapem to, ze si nemozem zapojit vlastne haraburdy, a potom vyvolavat na helpdesk, ze mi nieco nejde. Vtedy to mozu riesit. Ale ja si to cele ohandlim a nastavim sam, vsetko funguje, na helpdesk nevolam, tak sme vsetci spokojni a nech ma nechaju na pokoji. Chapem, ze pravne to je ine, ale mne je uplne jedno, ako maju zadefinovany koncovy bod. Je u mna, chcem to mat pripojene priamo do SFP na Mikrotiku, na vlastne naklady som si to poriesil, vsetko funguje. Adios.
Inak funny thing: Babenka na telefone, ked sa pytala, ako to mam zapojene doma, tak vyslovene povedala, ci mam "napriklad pripojeny vlastny Mikrotik". Cize ocividne existuje vacsia skupina sietarov, ze uz taku situaciu maju popisanu vo firemnych manualoch.