Caute, riesil som teraz taky specificky pripad, ze uzivatel Windows 11 pouziva ako antivirus Windows Defender, v ktorom bola pridana ako vynimka zo scanu cela systemova particia a nebolo ju mozne beznym sposobom odstranit cez CLI ani GUI (reset a repair appky Win Security bol bez efektu). Dotycny si nepamata ci schvalne / docasne v ramci nejakeho "experimentu" pridal vynimku on a potom na to zabudol alebo ci to bolo bez jeho vedomia (napr. virus). Takze cez rescue iso som najprv pustil Kaspersky, ten tam zopar skodlivin nasiel, ale vacsinou to boli asi cracky, takze mohlo ist aj o falosne pozitiva. Kazdopadne som vsetko co bolo detekovane vymazal, ale ani potom sa nedala ta vynimka odstranit beznymi sposobmi. Takze som ju odstranil vymazanim prislusneho zaznamu v registroch. Zda sa, ze vynimka uz je nadobro prec, ale pride mi zvlastne, ze reset appky Windows Security nie len ze nevymazal tu vynimku, ale ani nevratil (a nevracia ani teraz) ziadne nastavenia tej appky do defaultu.
Moja otazka teda je, aky dalsi postup by ste zvolili Vy? Povazovat situaciu za vyriesenu ci to prehnat este nejakym AV alebo skor predpokladate, ze to moze byt podstatne vaznejsi skodca a teda radsej cisty reinstall?
Velmi tazko odstranitelna vynimka vo Win Defender, virus?
Re: Velmi tazko odstranitelna vynimka vo Win Defender, virus?
Skús nabotovať spuštacím CD Norton Ghost 14 a to vymazať, vo Win 7 to fungovalo ale v W11 som neskúšal ...
- michalesku
- Používateľ

- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Uz som Ti to pisal na vedlajsom fore..
To, ze reset Windows Security appky nevrati nastavenia do defaultu, je korektne spravanie, inak by bolo asi velmi jednoduche externe (napr. skriptom) zmenit nastavenia tak, aby napr. ignorovala konkretny subor/priecinok.. Skusil som to vo virtualke, nastavil vyluceny priecinok a po resete sa to nezmenilo..
To, ze reset Windows Security appky nevrati nastavenia do defaultu, je korektne spravanie, inak by bolo asi velmi jednoduche externe (napr. skriptom) zmenit nastavenia tak, aby napr. ignorovala konkretny subor/priecinok.. Skusil som to vo virtualke, nastavil vyluceny priecinok a po resete sa to nezmenilo..
Spoiler: ukázať
- zoom
- Používateľ

- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Teoreticky by to este mohli byt vylucenia pridane (akoby) cez Group Policy - cize nastavene v systeme a koncovy uzivatel nema pravomoc to menit. Ale to zvycajne byva vyslovene nemozne odstranit ("Remove" tlacitko bude zasednute). Pokial ten pocitac nebol sucastou firemnej siete a uzivatel tu vynimku nepridaval, tak to skor vyzera na nieco pochybne.
Ak tu vynimku pridal uzivatel a nesla odstranit, tak by som to zvalil na Windows 11 a nezaoberal sa tym viac. Ked pouziva iba win Defender a nechce nic ine, skontroloval by som disky nejakymi volne dostupnymi (ale dobrymi) nastrojmi pre dobry pocit a to je tak vsetko. Napr. ESET ma Online Scanner (Live CD/USB scanovaci tool uz je discontinued). Ini vyrobcovia mozno bude mat cosi podobne.
Ak tu vynimku pridal uzivatel a nesla odstranit, tak by som to zvalil na Windows 11 a nezaoberal sa tym viac. Ked pouziva iba win Defender a nechce nic ine, skontroloval by som disky nejakymi volne dostupnymi (ale dobrymi) nastrojmi pre dobry pocit a to je tak vsetko. Napr. ESET ma Online Scanner (Live CD/USB scanovaci tool uz je discontinued). Ini vyrobcovia mozno bude mat cosi podobne.
- shiro
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Ak stahoval tu "zarucenu uniknutu instalacku GTA6", co sa objavila pred par dnami, tak uz vie, od coho to ma. Tam je vraj malver, ktory robi presne toto.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB