AMD RX 9070/9070XT - (recenzie, informácie...)
Re: AMD RX 9070/9070XT - (recenzie, informácie...)
https://www.hwcooling.net/aka-kombinaci ... cke-karty/
Veľké rozdiely nenamerali, ale myslím že vplyv bude mať aj aká "kvalitná" je elektrika v dome/byte.
Veľké rozdiely nenamerali, ale myslím že vplyv bude mať aj aká "kvalitná" je elektrika v dome/byte.
Spoiler: ukázať
9070 XT (ale v zasade aj drviva vacsina modernych GPUs) ma velku rezervu v energetickej efektivite na stock nastaveniach. Trufam si povedat ze takmer kazdy kusok 9070 XT sa da prevadzkovat na 250W s UV ~50 mV s totoznym vykonom, ako keby si to pouzival bez akychkolvek zasahov. Len teda s tym rozdielom ze ti to kuri o 50-60W menej a pecie o 5C nizsie.butcher napísal: Št 30. Júl, 2026, 12:42 to normalne date za kartu ~800 eur aby ste potom znizovali voltaz a obmedzovali FPS?
ste si mali kupit slabsiu kartu teda![]()
A hej, ja si umelo obmedzujem FPS, respektive pouzivam FG na saturaciu obnovovacej frekvencie monitora bez toho, aby karta musela ist na plne neustale na plne supy. Preco s tou kartou zbytocne pustat 250-300W tepla do okolia, ked moze ist na 180W a v single-player hre mi monitor a plynulost saturovat cez FG?
Co sa tyka slabsej karty, tak napriklad 9070 non XT stoji momentalne skoro tolko isto co 9070 XT. Ovela vacsi zmysel teda dava vziat 9070 XT a radsej si ju stiahnut power limitom na uroven 9070 non XT, cim clovek ziska prevadzkova vlastnosti non XT, ale vyssi vykon (kedze to je neosakany cip s viacerymi CUs).
-
|lucas|
- Používateľ

- Dátum registrácie: St 16. Júl, 2014, 09:40
Caute, tak opat problem. Posledne dni mi zacali hry nejako crashovat, parkrat pubg a cyberpunk strasne "pravidelne", hrajem, otvorim mapu, zacne mrznut na 3-10fps a nakoniec crash, niekedy takto menu, mapa, inventar zamrzne na par sekund, potom sa to robehne, ale dnes asi 5x rovno crash, nechapem. Druha vec, ten coilwhine, akoze by mi to az tak nevadilo, ale brutalne pocujem vecer ked takto po tichu sedim a browsujem net, co scroll na webe to zabzucanie. Je to grafikou vsetko?
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
to prve nevedno, moze ale nemusi - zober druhe ssd, preinstaluj windows, najnovsie ovladace a hry odznovu jedna po druhej. Casom sa proste aj ten windows rozbije... ale moze to byt karta. Skus otestovat pamate cez OCCT alebo nejaky podobny tool.
coil whine : rozhodne zavisi aj od zdroja ktory mas. Mlady ma 9070xt velmi dlho, prakticky od uplneho zaciatku od uvedenia a v zivote to nezapistalo. Nie je 9070xt ako 9070xt, uz som pisal co to ma - zabudol som, pozrem na krabicu ked budem doma. Ale proste nikdy nic, uplne tichucko.
coil whine : rozhodne zavisi aj od zdroja ktory mas. Mlady ma 9070xt velmi dlho, prakticky od uplneho zaciatku od uvedenia a v zivote to nezapistalo. Nie je 9070xt ako 9070xt, uz som pisal co to ma - zabudol som, pozrem na krabicu ked budem doma. Ale proste nikdy nic, uplne tichucko.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Skús nainštalovať najnovší AMD chipset driver ak máš AMD CPU. Ak máš Intel CPU 13th gen, môže byť že ti odchádza a treba reklamovať, bola okolo toho celá aféra.
Ak nepomôže skús zrušiť všetky OC/UV čo máš nastavené, najskôr na GPU, ak nepomôže tak aj CPU. Dakedy sa stáva že s update sa pôvodne stabilné OC/UV stane nestabilné.
Ak ani to nepomôže, prehoď na starší Adrenaline ovládač na ktorom to bolo stabilné.
Nakoniec môžeš skúsiť ten reinstall Win ako spomínal Turbo.
A ak ani to nepomôže, môže byť problém v HW. Grafiky odchádzajú, niektoré odrazu, niektoré sa postupne stávajú čoraz viac nestabilné. Je to lotéria.
Ak nepomôže skús zrušiť všetky OC/UV čo máš nastavené, najskôr na GPU, ak nepomôže tak aj CPU. Dakedy sa stáva že s update sa pôvodne stabilné OC/UV stane nestabilné.
Ak ani to nepomôže, prehoď na starší Adrenaline ovládač na ktorom to bolo stabilné.
Nakoniec môžeš skúsiť ten reinstall Win ako spomínal Turbo.
A ak ani to nepomôže, môže byť problém v HW. Grafiky odchádzajú, niektoré odrazu, niektoré sa postupne stávajú čoraz viac nestabilné. Je to lotéria.
- Jednoduska
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Mal som podobny problem a vyriesil ho predajom grafiky, boli tam interferencie ked som hraval online taketo zvukove. Niekde o tom mam temu. Takze za mna to robi GK|lucas| napísal: Ne 27. Sep, 2026, 00:40 ... co scroll na webe to zabzucanie. Je to grafikou vsetko?
CASE: Xtia X-mini pro, CPU: AMD Ryzen 7600, RAM: 32GB, GPU: AMD Powercolor 9060 XT, 1GB SSD, CPU Cooler Bequiet! Pure Loop 2
FVE: pole 8,3, menic 6,5, baterka 17,3.
Ignore list:
FVE: pole 8,3, menic 6,5, baterka 17,3.
Ignore list:
-
|lucas|
- Používateľ

Skusil som preinstalovat ovladace, zatial sa mi nechce win na novo, v adrenaline OC/UV vsetko na default, otestujem dnes, uvidime. Zdroj mam Corsair SF750, podla odporucania by mal stacit na nitro+ 9070xt, ale ten coil whine ak je fakt ticho tak dost vyrazny, vid. video, ked si chcem zahrat bez sluchadiel tak to uz celkom reze usi....A pri tom browsovani webu, resp. normalnom windows fungovani, akonahle sa meni obraz, ci uz kurzor lieta alebo okna otvaraju atd. tak cez otvorenu bocnicu som sa teraz poriadne zapocul a pride mi ze to zas maticna bzuci, moze to byt? bol som v tom ze to je taktiez gpu, ale zjavne to robi fakt ta maticna kks...
https://streamable.com/7jm0b5
Neviem, ci to je podla vas normalne alebo len ja vymyslam, ale tak vymenil som si fany za noctuu, ze reku po veceroch chcem mat vsetko tichucke a ono toto, ma to zacina uz riadne srat
edit/ ale zas pri starsej grafike som to nepocul pri obycajnom fungovani, @Jednoduska zas som riadne pocuval, a ja uz blazon z toho, ale asi to ta grafika robi, cize to s tym jedine zit, alebo ako hovoris, predat
edit2/ alebo este skusit iny zdroj? Moze to byt zdrojom, alebo to fakt predat radsej, neviem teraz, ale seru ma tie pazvuky...
https://streamable.com/7jm0b5
Neviem, ci to je podla vas normalne alebo len ja vymyslam, ale tak vymenil som si fany za noctuu, ze reku po veceroch chcem mat vsetko tichucke a ono toto, ma to zacina uz riadne srat
edit/ ale zas pri starsej grafike som to nepocul pri obycajnom fungovani, @Jednoduska zas som riadne pocuval, a ja uz blazon z toho, ale asi to ta grafika robi, cize to s tym jedine zit, alebo ako hovoris, predat
edit2/ alebo este skusit iny zdroj? Moze to byt zdrojom, alebo to fakt predat radsej, neviem teraz, ale seru ma tie pazvuky...
Skús zrušiť XMP, to môže pomôcť ak to vo Windows ide od dosky. Stretol som sa s tým už. Ale asi nechceš fungovať bez XMP dlhodobo, takže to len na diagnostiku aby si vedel, a potom môžeš experimentovať čo spraviť aby to nerobilo.
-
|lucas|
- Používateľ

Skusil som, stale to robi, cize to by som az tak neriesil mozno, ale grafika pod zatazou jak bzuci ma vytaca uz. Moze to byt tym zdrojom, zeby som skusil aspon 850w ci to prestane, alebo to proste je grafikou ako takou, a nespravim s tym nic?
- Pepeb007xx
- Sponzor fóra silver

- Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
mal som velmi podobny problem s 7900xtx, vymenil som za 9070xt a problem je fuc, cim to bolo, netusim, skusil som vtedy vsetko co som nasiel na nete, nepomohlo nic
PC MB Asus B550-F CPU AMD 5800X3D @4,4GHz CPU AIO FD Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ RX9070XT RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case FD North Chalk Monitor LG C5 42" OS Win 11PRO64SK Audio Edifier S880DBmk2 DAC Topping DX1 II GamePad Xbox wireless Phone iPhone17PM Buds Noble Rex5 Dongle Noble Sceptre #lifetimespotifypremium NAS MB Asrock Z790 CPU Intel 14400 @2.5GHz CPU fan ARCTIC Freezer RAM Crucial 32GB DDR5 SSD cache WD 2x500GB HDD Toshiba 3x22TB PSU Corsair RM750x Case Jonsbo N5 UPS EATON 5E OS UNRAID #homeassistant #plex NETWORK Router Mikrotik hAP ac³ MESH 3×Asus RT-AX55 Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON ECO800 AV TV Philips 65OLED806 NVIDIA Shield PRO Samsung HW-Q950A 11.1.4 TV Philips 77OLED769 Google TV Chromecast Streamer 4K TCL TS8111
- dexterav
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ten zdroj by nemal mať problém pokiaľ reálne nieje vadný
neviem ši som niekde nevidel že posledné ovladače boli dosť nestabilné ak si updatol skús staršie
neviem ši som niekde nevidel že posledné ovladače boli dosť nestabilné ak si updatol skús staršie
-
mp3turbo
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
ono je to prapodivna kombinacia zdroja/dosky/grafiky. Velakrat som videl prispevky, kde na konkretnu kombinaciu zdroj+grafika niekto nadaval ze pizuka ako besne, a volakto iny napisal ze ma presne to iste a uplne ticho.
Ak mas poruke iny zdroj, skus vymenit ale bezhlavo by som sa do kupy zdroja nepustal. Urcite mas suseda, kamarata, spoluziaka ktory ti proste na jeden den svoj zdroj pozicia... skus. Mas to za nulu penazi.
Ak mas poruke iny zdroj, skus vymenit ale bezhlavo by som sa do kupy zdroja nepustal. Urcite mas suseda, kamarata, spoluziaka ktory ti proste na jeden den svoj zdroj pozicia... skus. Mas to za nulu penazi.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
|lucas|
- Používateľ

Nemám práveže, co majú v okoli ľudia tak klasiku ATX zdroje, to zas by museli komplet odpájať atd, to nie.
Toto, že viac sa prikláňam že to nebude zdrojom a proste to grafika tak robí, citam ohľadom toho a dost veľa ľudí som našiel s podobným problémom, proste dakomu to nevadí, nepočuje, a dakto jak aj ja je na take háklivý, už starú rtx3070ku som podtaktovaval lebo večerné hranie mi liezlo na nervy, ale zas tam sa to undervoltom dalo viacmenej do kľudu. Tu to nevidím ružovo, a vyzerá žeby som to strelil a skusil inú.
Co sa týka driverov, preinštalovane a zatiaľ bez pádu hry (cyberpunk). Čiže to by som asi nejak neriesil, ma serie hlavne teraz ten bzukot
Toto, že viac sa prikláňam že to nebude zdrojom a proste to grafika tak robí, citam ohľadom toho a dost veľa ľudí som našiel s podobným problémom, proste dakomu to nevadí, nepočuje, a dakto jak aj ja je na take háklivý, už starú rtx3070ku som podtaktovaval lebo večerné hranie mi liezlo na nervy, ale zas tam sa to undervoltom dalo viacmenej do kľudu. Tu to nevidím ružovo, a vyzerá žeby som to strelil a skusil inú.
Co sa týka driverov, preinštalovane a zatiaľ bez pádu hry (cyberpunk). Čiže to by som asi nejak neriesil, ma serie hlavne teraz ten bzukot
Pri bzukote pomôže limit FPS a undervolt, ale len do určitej miery. Ak máš hlučný kus/blbú kombináciu komponentov tak si pravdepodobne veľmi nepomôžeš.
-
|lucas|
- Používateľ

To ze toto vsetko vyskusane, fps cap aj undervolt, a nic....bud sa s tym zmierim, alebo predat a opat ku zelenym, ale v tychto casoch to bohovsky napad