Orange optika kompletne na vlastnych zariadeniach (aj konvertor)

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
vratislav
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2026, 18:07

Re: Orange optika kompletne na vlastnych zariadeniach (aj konvertor)

Príspevok od používateľa vratislav »

Tak internet mi beží na tejto zostave (ako som to rozbehal pred asi 1 a pol mesiacom v máji): UCG-Fiber a SFP Module Leox LXT-010S-H (mám Orange na ich sieti) ale každé 2 týždne o pol noci zo soboty na nedeľu mi vypadne internet (odsledoval som to). Stáva sa to niekomu z vás. Asi to nejako Orange kontroluje, neviem.
Mne sa to stalo práve dnes (polnoc z nedele na pondelok), pripojenie mám asi 2 mesiace (Orange na Telekom sieti). Vyzerá to, ako keby tam bol nejaký automatický reštart OLT, nastal LOS a vtedy sa Leox shutdownol. A u týchto našich "Apple sieťového sveta" sa to už nespamätá, musí sa reštartovať, a to vôbec neteší.
Ako sa tento modul správa s Mikrotikom? Ak nastane LOS, spamätá sa to samo? Ten shutdown modulu pritom nie je chyba, to je normálne dokumentované.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ja osobne to nepouzivam a neviem ako sa sprava Orange na sieti Telecom pripade Telecom na sieti Orange, ale skus totok :
/interface ethernet sfp set [MENO INTERFEJSU] ignore-rx-los=yes

pomohol by nejaky pingaci/monitorovaci skript a v pripade totalneho vypadku restart mikrotiku ? Mam take na styri riadky... ked vies, ze sa ti taketo krivdy deju len o polnoci zo soboty na nedelu, tak to bude este jednoduchsie.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
TheEragon
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 18. Nov, 2025, 11:51

Príspevok od používateľa TheEragon »

Tak prave som prehodil na XGSPON, zatial cez Telekom prevodnik Kaon PM1191. Musel som vypnut aj VLANu inak ma to nechcelo pripojit. Fici to pekne 2.5Gbps down a 500Mbps up.
Používateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16

Príspevok od používateľa QuaDko »

Ako si riešil prechod na XGSPON ? u Rodičov mám Telekom optiku a tiež by som rád prešiel a prehodil na ten ich najvyšší balík, riešil si to s telekom, alebo ti to nejak automaticky preklopili ? menili ti aj router alebo teda chceli ?
Working on
TheEragon
Nový používateľ
Nový používateľ

Musis si to spravit sam tak cez net si ako keby vyklikas novu sluzbu na mieste kde uz ju mas a tym padom predlzis zmluvu, tu je jediny problem, ze si tam vies dat iba ich premiovy router co sa mesacne plati. Tak ja som tam normalne zavolal a povedal som, ze chcem iba prevodnik co maju, to je Kaon PM1911, a nasledne mi na dalsi den dosiel kurier ktoremu som dal stary prevodnik, nahodil som novy a uz to islo.

Cize ano, zariadenie sa meni kedze XGS-PON funguje tak inej vlnovej dlzke a kazde zariadenie vie len tu svoju.
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Kedze sme v teme "Orange optika" a zriadil si si to cez Telekom, tak to znamena, ze to mas rozbehane cez Orange Partner internet? Lebo ja momentalne mam Partner (drot patri Telekomu, program/pausal mam u Orange) a ked si pre moju ulicu dam vylistovat dostupny internet, tak je to takto:
  • Orange pise, ze tu je max. 1 Gbit
  • Telekom mi tu ponuka aj 2.5 Gbit
Tak teraz neviem, ako to je (a je mozne, ze fyzicky zariadenia na sieti su uz pripravene na 2.5 Gbit, ale este to nemaju operatori medzi sebou rozbehane/dohodnute). Skusim sa ist v najblizsich dnoch opytat do Orange, aka je realna situacia.

Ako 2.5 Gbit (a 1Gbit upload) by som celkom rad mal, ale nechce sa mi kupovat novy XGS-PON SFP+ modul za 200+€. Zrovna teraz, ked som po rokoch konecne rozbehal tu optiku priamo do Mikrotiku.
TheEragon
Nový používateľ
Nový používateľ

Ja mam Telekom na Telekom, takze partner netusim ci uz ide.

Co sa tyka sfp, tak mam objednany xgs modul z aliku, akurat je zlava a stal 78e. Bezi tam 8311 firmware, tak hadam to pojde a aj to ten vetracik co mam uchladi, lebo teda ten kaon pekne kuri.

Návrat na "Siete"