Par rad na zaver:
Je to zaøizeni, ktere pro vystøeleni projektilu z hlavnì vyuziva silneho magnetickeho pole. Projektil musi byt samozøejmì z magneticky dobøe vodiveho materialu - hlinik se na to moc nehodi...
Gaussgun, neboli Coil Gun, je sestaven takto: Na trubicce je namotano vinuti. Mìlo by byt navinuto spis do "vysky", tzn. vice vrstev nad sebou. Tato stranka vam pomùze pøi navrhu civky. Mezera mezi stìnou trubicky a projektilem ma byt co nejmensi, jinak to moc nestøili.
Nabite kondiky se pøipoji k civce. Tak v ni vznikne silne magneticke pole, ktere "vcucne" projektil, jez byl umistìn za vinutim, doprostøed civky. Mag. pole v tomto okamziku zanika, ale zbyla setrvacna sila nyni vystøeli naboj ven. Vzdalenost projektilu od konce civky nutno vyzkouset. Takto pracuje nejjednodussi gaussgun. Ty slozitìjsi zjistuji pozici naboje v civce pomoci fotobran a spinaji tak pøislusne sekce civky, cimz dochazi k vìtsimu zrychleni projektilu.
Za posledne dni som sa s tym bavkal, tak je to celkom sranda, ale :
-Nabite kondiky riadne kopu (mal som 2.2u/400V, riadne ma skopalo a este tam bolo dost energie na to, aby pri skratovani iskril)
-ak nemate poriadny zdroj (2A, 12V najmenej)ale nechcete sa babrat s usmernenym sietovym napatim, tak neskusajte, je to onicom
-na "generovanie " vysokeho napatia som pouzil prehodene trafo (230/1,5), ale keD som obratil, odpiekol som na tom oba voltmetre ochrany boli nanic a v jednom dokonca iskrilo
-:!:keD neviete, co robite, nerobte to !!!!!!!
-na generovanie stiredaveho napatia som pouzil najprv 555,, ale bolo to dost ohubu (cize nesiel) tak som urobil taky jednoduchsi z rele, rele sa sice sem tam pripecie, ale da sa napravit. generuje z 12V jednosmernych na 12V striedavych, bohvie pri akej frekvencii
-ak myslite, ze tych 12 striedavych z rele dam na vystup z trafa a zo vstupu mam vysoke napatie, verte mi, v tom okamihu sa k sebe kontakty pripecu, nejde to
-tych 12striedavych som hodil na stvornasobic napatia, a striela to zhruba s rovnakou efektivitou akoby som priamo nabijal na 30V
na spinanie kondikov ku cievke dobre posluzi sietovy vypinac, ja mam 2x5A, dokopy 10 a neiskri
-ako material sa na naboj najlepsie hodi klinec, pravdaze upraveny
Pre pripadne otazky sem sem tam kuknem
keby niekto nutne chcel, hodim schemy nasobicov, generatora z rele a nakoniec aj celeho zapojenia pribudne aj blokovka 8)
foto nieje moje
keby niekto vedel zohnat mega kondiky ako na obrazkoch za symbolicku cenu, ozvite sa