Stirlingov motor ako chladic CPU?
Stirlingov motor ako chladic CPU?
Dostal som taky mensi napad :
Co je to stirlingov motor?
+Je to motor, ktory nespaluje energiu dnu v motore ako spalovaci motor ale mimo motora.
Co pohana Stirlingov motor?
+Akekolvek teplo prijate z okolia.
Ako funguje?
+Motor ma dve piesty, jeden velky a jeden maicky. Posobenim tepla sa zdvyhne velky piest (okolo seba ma volu), ktory pootoci klukovym hriadelom. Toto pootocenie pohne malickym piestom. Ked je velky piest v najvyssej polohe dochadza k ochladeniu pracovnej komory. To sposoby pokles velkeho piestu a dej sa znova opakuje. (vid wikipedia.sk)
Moje riesenie:
Teplovodiva pasta prenasa teplo s prcesora na stenu motora.
Vyhody:
+Netreba ziaden zdroj na chladenie.
+cim teplota rastie tym sa vykon motora zvysuje, co doda viac voltov z dynama pre chladiaci system. = zvysenie chladenia pri naraste teploty CPU automaticky=automaticka regulacia.
+Moznost aplikacie aj na graficku kartu
+Jednoducha konstrukcia a primerana hmotnost.
+Vyhodne pre ludi, ktory taktuju. Teplota sa automaticky reguluje pri akomkolvek type procesora.
+Moznost vyberu akehokolvek chladiaceho systemu, ktory by pohanala energia z dynama.
+Konstrukcne upravy Stirlingoveho motora maju tisice variacii podla potrieb vykonu motora.
Demonstracia motora na youtube (pohanany salkou horucej vody):
http://213.215.107.73/fotoalbumy/043/80 ... 1dee29.jpg[/b]
EDIT Bikermotyl : na mysli si mal zrejme tento link
-> http://www.youtube.com/watch?v=76eneqAO9RA
Co je to stirlingov motor?
+Je to motor, ktory nespaluje energiu dnu v motore ako spalovaci motor ale mimo motora.
Co pohana Stirlingov motor?
+Akekolvek teplo prijate z okolia.
Ako funguje?
+Motor ma dve piesty, jeden velky a jeden maicky. Posobenim tepla sa zdvyhne velky piest (okolo seba ma volu), ktory pootoci klukovym hriadelom. Toto pootocenie pohne malickym piestom. Ked je velky piest v najvyssej polohe dochadza k ochladeniu pracovnej komory. To sposoby pokles velkeho piestu a dej sa znova opakuje. (vid wikipedia.sk)
Moje riesenie:
Teplovodiva pasta prenasa teplo s prcesora na stenu motora.
Vyhody:
+Netreba ziaden zdroj na chladenie.
+cim teplota rastie tym sa vykon motora zvysuje, co doda viac voltov z dynama pre chladiaci system. = zvysenie chladenia pri naraste teploty CPU automaticky=automaticka regulacia.
+Moznost aplikacie aj na graficku kartu
+Jednoducha konstrukcia a primerana hmotnost.
+Vyhodne pre ludi, ktory taktuju. Teplota sa automaticky reguluje pri akomkolvek type procesora.
+Moznost vyberu akehokolvek chladiaceho systemu, ktory by pohanala energia z dynama.
+Konstrukcne upravy Stirlingoveho motora maju tisice variacii podla potrieb vykonu motora.
Demonstracia motora na youtube (pohanany salkou horucej vody):
http://213.215.107.73/fotoalbumy/043/80 ... 1dee29.jpg[/b]
EDIT Bikermotyl : na mysli si mal zrejme tento link
-> http://www.youtube.com/watch?v=76eneqAO9RA
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)
Fu , kamo keD sa ti toto podary zrealizovat , tak klobuk dolu ... akoze vyzera to pekne zaujimavo .. Len ci by to stacilo na chladenie .. :o
Desktop:|Intel E5200 2.5@3.5 Ghz 1,31V|Noctua nh-u9b|Asus P5Q pro|
|Asus EAH4850 625@680 Mhz| A-data 2x2gb gamers edition 800@932 Mhz|
|WD 6400AAKS|Cooler Master M520w|Thermaltake M9|
Laptop:|Fujitsu-Siemens Amilo pi1536|
"92% of teens have moved onto rap.If you are part of the 8% that still listen to real music,copy and paste this into your signature"
"92% of teens have moved onto rap.If you are part of the 8% that still listen to real music,copy and paste this into your signature"
- Toman
- VIP
- Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
- zabudni, je to utopia
- sak "silny" procesor ma spotrebu 90Watou a 90W sa v nom premeni na neplo.
- taka mala "sranda" (neviem ako to inak nazvat) NEDOKAZE odobrat tolko tepla.
- keby to bolo mozne, uz by to dakto spravil a vseci bi sme otom vedeli
T.
T.
Naposledy upravil/-a Toman v So 01. Sep, 2007, 10:36, upravené celkom 1 krát.
AMD 7600X, B650M, 32Gb 6400, RTX 3070TI, Fractal Torrent
ale nejaky slabsi EE procacik by to mozno utiahlo
Desktop:|Intel E5200 2.5@3.5 Ghz 1,31V|Noctua nh-u9b|Asus P5Q pro|
ta mala sranda moze mat aj velkost auta..Toman napísal:- zabudni, je to utopia
T.
Me like Pentium
No vobec to nie je utopia taky motor dokaze pracovat uz pri rozdiele 5 - 6 stupnov celzia medzi CPU a dnom motora. Jedine co treba je hlinikovy blok na motor a ostatne veci si uz kupite. Blok sa da v pohode vyfrezovat na objednavku z kruhovej tice alebo stvorhranu. A BTW motor je dokonale tichy. Premiena teplo na mechanicku pracu, ktora sa premiena na elektrinu, ktora moze este dodatocne suportovat chladiacy system podla vyberu. Uz to ze motor pracuje procesor ochladzuje.
Kazdopadne Stirlingov motor opet vstupuje do popredia, hoci bol vytlaceny spalovacimi motormy na zaciatku 20 storocia. Jeho vyhodou je hlavne to ze vie pracovat pri akomkolvek zdroji tepla. To ze to este nikto nespravil neznamena ze by to nefungovalo ale skor to ze to este nik nevyskusal.
Uz 50 stupnov je pre taky motor vykonny zdroj pohonu, tu sa nevravy o par otackach za minutu ale stovkach otacok za minutu a to su uz riadne waty.
Kazdopadne Stirlingov motor opet vstupuje do popredia, hoci bol vytlaceny spalovacimi motormy na zaciatku 20 storocia. Jeho vyhodou je hlavne to ze vie pracovat pri akomkolvek zdroji tepla. To ze to este nikto nespravil neznamena ze by to nefungovalo ale skor to ze to este nik nevyskusal.
Uz 50 stupnov je pre taky motor vykonny zdroj pohonu, tu sa nevravy o par otackach za minutu ale stovkach otacok za minutu a to su uz riadne waty.
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)
Nemam v plane zatial to realizovat, mozno to zrealizuje niekto v svojom projekte. Ani v stredoveku by ti nikto neveril ze clovek bude raz lietat. Bol urcity model myslenia a ten proste dalej nepustil. A predsa sa to stalo skutocnostou. Snad som niekomu vnukol inspiraciu pri tvorbe revolucneho chladica ... a komu nie to je uz jedno, hlavne ze je to vonku.
Zaujimave..velmi
Len som nikde nenasiel, kde by sa to dalo zohnat u nas, alebo aspon v CR... kebyze sa nieco najde, nieco by sa dalo poriesit so starsou zostavou
//
http://www.porada.sk/archive/index.php/t-50629.html
1 500 000Sk za 20Kw...
http://www.discoverthis.com/eco-power-s ... ngine.html
na vodu, ktovie ako by sa ale ochladzovala
Len som nikde nenasiel, kde by sa to dalo zohnat u nas, alebo aspon v CR... kebyze sa nieco najde, nieco by sa dalo poriesit so starsou zostavou
//
http://www.porada.sk/archive/index.php/t-50629.html
1 500 000Sk za 20Kw...
http://www.discoverthis.com/eco-power-s ... ngine.html
na vodu, ktovie ako by sa ale ochladzovala
Me like Pentium
ucinnost a vykon
no pokial viem, tak bezne ucinnost stirlingovho motora dosahuje 30%, pokial sa pouzije vhodny plyn a vhodny tlak naplne, tak este vyssia (a velky rozdiel teplot je vyhoda), len by to chcelo na poriadny vykon aspon 200°C rozdiel.TomKocuR napísal:Nerad sklamem tie tvoje sny, ale ten motor ti nielenze neuchladi CPU, ale ani nevyrobi dostatok energie aby pohanala Dalsie chladenie Musel by si sa s ucinnostou tohto zariadenia dostat pekne vysoko a to sa ti nepodari, ako uz bolo spomenute, keby to bolo take jednoduche, uz by sa to pouzivalo.
inak netreba pohanat dynamo, ale napr. ventilator, alebo cerpadlo