Aky PATA disk 320-400GB?

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
Marek
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 16. Okt, 2004, 14:00

Aky PATA disk 320-400GB?

Príspevok od používateľa Marek »

Zdravim. Planujem do vianoc kupit novy disk s rozhranim PATA (kedze doska nema SATA a novy PC neplanujem) s kapacitou 320 alebo 400GB. Zatial mam vyhliadnute WD3200AAKB alebo WD4000AAKB. Hladal som, ale ziadnu recenziu alebo testy som nenasiel. Mate niekto o tychto modeloch lepsie info? Skusenosti? Je medzi nimi nejake rozdiel v hlucnosti a teplote kedze 400GB verzia ma o jednu platnu viac?

A neviete preco su tak slabo dostupne? Je to len docasne (pred vianocami) alebo je to z dovodu ze sa uz ATA disky prestavaju robit?

Pripadne aku inu znacku/model by ste doporucili?

Dik vsetkym za cenne rady, nerad by som kupil nieco, s cim nebudem dalsie 2-3 roky spokojny.
robour
VIP
VIP
Dátum registrácie: So 26. Jún, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa robour »

Tiez som zhanal ATA Western disk. Su nejak tazko dostupne. Nakoniec sa kupil Seagate. Je to tiez celkom dobra volba.
MTB: ASUS Crosshair VI Hero X370 CPU: AMD Ryzen 5 2600 : Noctua NH U9B RAM: G.SKILL 16GB KIT 3200MHz CL16 Aegis : Sapphire AMD Radeon HD6770: SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVme M.2 HDD: Seagate SSHD 2TB ST2000DX001 PSU: Seasonic Focus 550W LCD: Eizo 19"
Marek
Používateľ
Používateľ

Chlapi nikto nic? Vacsina ludi mi odporuca WD a aj co som cital na nete tak WD je fajn, ale na tieto konkretne modely som nic nenasiel.

Ale chcel by som pocut vas nazor na ten pocet platni pri 320/400GB, ci ta jedna platna navyse moze sposobit vyssiu hlucnost daneho modelu pripadne vyssiu teplotu. Na tichosti mi dost zalezi, a dufam ze to bude lepsie ako moj terajsi Hitachi, ktory seekuje o106.
robour
VIP
VIP
Dátum registrácie: So 26. Jún, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa robour »

Hitachi je na seek vseobecne najhlucnejsi disk. Takze ak kupis akykolvek iny - vzdy to bude mat tichsi seek ako Hitachi.
Teraz vravim len o seeku v inych parametroch (vibracie, hlucnost v klude a pod.. ) sa poradie premiesa. Kazdy disk je v niecom dobry a v inom zas zly.
MTB: ASUS Crosshair VI Hero X370 CPU: AMD Ryzen 5 2600 : Noctua NH U9B RAM: G.SKILL 16GB KIT 3200MHz CL16 Aegis : Sapphire AMD Radeon HD6770: SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVme M.2 HDD: Seagate SSHD 2TB ST2000DX001 PSU: Seasonic Focus 550W LCD: Eizo 19"
Marek
Používateľ
Používateľ

Tak som este trocha studoval fora, a nepaci sa mi velky pocet prispevkov o pokazenych/problemovych WD diskoch. Teraz uz naozaj neviem co zobrat. Kazdy koho sa spytam povie cosi ine, vacsinou znacku ktoru ma doma uz nejake roky, ale kvalita jednolivych vyrobcov sa neustale meni, tak sa neda spoliehat na to, ze ked pred 3 rokmi mala firma XY vynikajuce spolahlive disky, ze to plati aj dnes. A problem je ze pre nove PATA disky som naozaj ziadne recenzie nenasiel.

Chlapi, poradte pls vseobecne aku znacku a pripadne model a dovody preco. Neexistuje nejaka aktualna tabulka kazivosti/spolahlivosti diskov? Viem ze kedysi davno som cosi take videl.
_Mato_
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa _Mato_ »

Ono je to tak, ze kazdy vyrobca mal vzdy nejaku viac problemovu seriu.

Ja som kedysi pouzival Western Digital, potom som presiel na Hitachi a vratil som sa spat ku Westernu. Nie kvoli problemom s funcknostou, ale proste vtedy mal Western lepsi pomer cena/kapacita. Mam uz cca rok 2 kusy WD 5000AAKB a zatial slapu bez najmensich problemov (tuk-tuk-tuk :lol: ). Pouzivam ich iba ako "odkladisko dat", na system mam samostatny disk (Raptor).

Disky su pomerne tiche, mam ich umiestnene v pasivnom chladici Zalman ZM-2HC2, nie su nicim ofukovane a pri prevadzke maju teploty v rozmedzi 34-38 stupnov.
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.
Marek
Používateľ
Používateľ

Co znamena pomerne tiche? Ked tak rozmyslam, najdolezitejsie je aby nehucali loziska alebo nevydaval iny nepretrzity hluk. Seek mi vlastne az tak nevadi lebo ten moj HItachi som odhlucnil a odvibroval perfektne a ani ho nepocujem. Len ked je totalne ticho vecer obcas cosi malo zapocujem. Zrejme zoberem tu 400GB verziu.
_Mato_
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa _Mato_ »

Netvrdim ze mam mam nepocutelne pc - okrem zdroja mam vsade ventilatory Nexus nastavene na 1000 otacok (pre mna vcelku prijatelne co sa tyka hlucnosti), no disky nepocujem. Mozno to robia tie Zalman-y, v ktorych su umiestnene :red: .

Loziska nie je pocut - ved su fluidne (nie ako kedysi pri rade 800JB, ktore po roku pistali ako cirkularka).

Jedina vec, ktoru pocujem je Raptor. :x
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.
Root77

Príspevok od používateľa Root77 »

Marek napísal:Chlapi nikto nic? Vacsina ludi mi odporuca WD a aj co som cital na nete tak WD je fajn, ale na tieto konkretne modely som nic nenasiel.

Ale chcel by som pocut vas nazor na ten pocet platni pri 320/400GB, ci ta jedna platna navyse moze sposobit vyssiu hlucnost daneho modelu pripadne vyssiu teplotu. Na tichosti mi dost zalezi, a dufam ze to bude lepsie ako moj terajsi Hitachi, ktory seekuje o106.
Co mam skusenosti poruchovost je zhruba rovnaka , najtichsie Pata mi pripadaju Samsung HDD a nehreju sa . Ale urcite zalezi aj od typu disku . Najviac reklamacii je pri kupe a zhruba 2 tyzdne prevadzky ale nato je zarucna doba !

250GB WD je mierne hlucnesi , ale da sa to poriesit ulozenim do silent podlozky ( podla typu hluku nie je to sposobene seekom ale skor od samotnych lozisk alebo nejake prenesene vybracie , u Samsungu to nie je pocutelne , Hitachi detto ).
Marek
Používateľ
Používateľ

Takze kupil som toho WD4000AAKB a zatial spokojnost. Miesta az az a hlucnost neviem aka je kedze ho mam na silent blokoch tak o nom ani neviem, tak isto som nevedel ani o mojom starom Hitachi ktory normalne veru rachotil dost.

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"