Zdravim,
mohol by si niekto najst cas a napisat mi.......mam GA-P35-DS3R (rev. 1.0) : http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mot ... uctID=2543
a chcem si nainstalovat aj RAID.Chcem ci by mi niekto mohol poslat nejaky navod ako to vsetko napasovat na HDD. Drivery mojej dosky by mali byt tu uplne naspodu v SATA RAID section. Ktore z nich a ako pouzit?? maju byt na floppy alebo USB alebo?
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... uctID=2543
S pozdravom
Rado
GA-P35-DS3R (rev. 1.0) & Instalacia Raid
Nemas manual k doske? Je to tam celkom jednoducho popisane a ked som to zvladol ja, tak to hadam zvladne kazdy Mam P35-DS4.
Postup pre XP:
Z hlavy to presne neviem, ale zhruba takto:
1. vytvoris is disketu s ovladacmi pre RAID a AHCI, alebo ovladace vlozis do instalacneho CD
2. pripojis HDD do SATA konektorov. Pozor, nie do hociktoreho (ja mam 6xSATA a 2xgigabyte raid), ale su nejak parovane, tusim 1-2, 3-4 a 5-6 (pozor, neviem to na isto!, preto treba manual)
3. v BIOSe treba nastavit RAID enable a AHCI disable (cize to pojde ako PATA)
4. nadefinujes si RAID (teraz neviem ci ta na to navedie PC samo, ale myslim, ze treba stalcit Ctrl+I
Mas radic ICH9R? Ak ano, skus Intel Matrix Raid, tj iba z 2 HDD spravis striping aj mirroring. Ulozis.
5. Spustis instalaciu XP, pocas instalacie si odstriehnes a stalcis F6, potom vlozis diketu s pripravenymi ovladacmi, vyberies spravny ovladac (opat treba manual) a spustis.
Pokial sa nevyskytnu ziadne problemy, tak "thats all".
6. Po instalacii XP vojdes do BIOSu a das AHCI enable, aby ti HDD isli ako SATA.
To je priblizny postup, presny vid manual.
Postup pre XP:
Z hlavy to presne neviem, ale zhruba takto:
1. vytvoris is disketu s ovladacmi pre RAID a AHCI, alebo ovladace vlozis do instalacneho CD
2. pripojis HDD do SATA konektorov. Pozor, nie do hociktoreho (ja mam 6xSATA a 2xgigabyte raid), ale su nejak parovane, tusim 1-2, 3-4 a 5-6 (pozor, neviem to na isto!, preto treba manual)
3. v BIOSe treba nastavit RAID enable a AHCI disable (cize to pojde ako PATA)
4. nadefinujes si RAID (teraz neviem ci ta na to navedie PC samo, ale myslim, ze treba stalcit Ctrl+I
Mas radic ICH9R? Ak ano, skus Intel Matrix Raid, tj iba z 2 HDD spravis striping aj mirroring. Ulozis.
5. Spustis instalaciu XP, pocas instalacie si odstriehnes a stalcis F6, potom vlozis diketu s pripravenymi ovladacmi, vyberies spravny ovladac (opat treba manual) a spustis.
Pokial sa nevyskytnu ziadne problemy, tak "thats all".
6. Po instalacii XP vojdes do BIOSu a das AHCI enable, aby ti HDD isli ako SATA.
To je priblizny postup, presny vid manual.
vdaka za radu, a este jena otazka, to AHCI sluzi naco? Je rozdiel ked iba jeden sata HDD ide v biose ako IDE, alebo to AHCI nejak zlepsi vlastnosti toho HDD? V podstate otazka znie, mam sata 2 SAmsung a chcem ho vyuzit na plno. Znamena to ze musim ist aj cez F6 aby som moznosti toho hdd vyuzil na plno?
AHCI by malo zvysovat rychlost citania/zapisovanie na HDD, ale ako sa tu niekto vyjadril v domacom pouziti to nema efekt. Ale ak si dobre pamatam, tak v bios-e boli dva mody:
1. PATA
2. AHCI/SATA - takze AHCI zapnute bude, nicomu to nebulizi.
Neviem ci som dobre pochopil - mas fyzicky jeden alebo dva HDD?
1. PATA
2. AHCI/SATA - takze AHCI zapnute bude, nicomu to nebulizi.
Neviem ci som dobre pochopil - mas fyzicky jeden alebo dva HDD?
- gammaray
- Administrátor
- Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Tak ked mas len jeden HDD, ako chces spravit RAID ?
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit