OC problem
OC problem
zdravim. Po vymeneni chladica na chipsete mi nejde taktovat CPU. Nerozumiem tomu,kedze pred 2ma dnami mi to vsetko slo a jedine co som urobil bolo ze som rozobral comp a vymenil chladic na chipsete...mozno su este ramky dane naopak v slotoch + pridal som jeden FAN. Inak je vsetko uplne rovnake ako predtym, no ked teraz xcem pretocit CPU o hocikolko tak mi neprejde POST. Zastavi sa to po dodetekovani PCI zariadeni...a ostane mi tam dole blikat kurzor. nic nevypisuje a nepomaha ani ctrl+alt+del. len tvrdy restart. hned ako vratim vsetko nazad tak mi to ide ako po masle.
jedna sa o A64 3200+ Venice.
HT som hodil na 3x
CaQ som vypol
CPU ref takt na 270
V core rovnake 1.4
Ram na 266,casovanie ostalo nezmene
naozaj nerozumiem ze preco to prestalo len tak ist vlastne z nicoho nic.
http://img242.imageshack.us/my.php?image=cpu285en9.jpg
dufam, ze mi niekto pomoze.lebo naozaj vyskusam dat naopak tie ramky pripadne odpojit ten fan.
EDIT : ked je ten post zaseknuty tak je videt ze ten CPU je OC len mi uz nenabehne BOOT menu na wiskas.
jedna sa o A64 3200+ Venice.
HT som hodil na 3x
CaQ som vypol
CPU ref takt na 270
V core rovnake 1.4
Ram na 266,casovanie ostalo nezmene
naozaj nerozumiem ze preco to prestalo len tak ist vlastne z nicoho nic.
http://img242.imageshack.us/my.php?image=cpu285en9.jpg
dufam, ze mi niekto pomoze.lebo naozaj vyskusam dat naopak tie ramky pripadne odpojit ten fan.
EDIT : ked je ten post zaseknuty tak je videt ze ten CPU je OC len mi uz nenabehne BOOT menu na wiskas.
Skus clear cmos a nastavit ht, ram aj cpu este raz. Na zakladnej frekvencii ti slape vsetko ok? Prime Stable?
Nedal si pod chladic nahodou privela teplovodivej pasty? Je mozne ze sa chipset prehrieva. Pripadne ze si nieco pri nasadzovani chladica na doske poskodil.
Skus prezriet vsetky kondenzatory na doske ci nahodou nevytekaju a pod. Ak mas solid capacitors tak potom nic. 8)
Nedal si pod chladic nahodou privela teplovodivej pasty? Je mozne ze sa chipset prehrieva. Pripadne ze si nieco pri nasadzovani chladica na doske poskodil.
Skus prezriet vsetky kondenzatory na doske ci nahodou nevytekaju a pod. Ak mas solid capacitors tak potom nic. 8)
Pentium Dual-Core 2160, Gigabyte P31-DS3L, 2 x 1 GB RAM Aeneon 800 Mhz 5-5-5-18, Asus GF 9600GT, HDD 500 GB Samsung SpinP. T166S 16 MB cache, DVD+RW Samsung SH-S203D, PSU: Fortron 400W FSP400-60GLN, Case: CM Elite 330, 19" LCD Benq G900.
zakladne takty v pohode.
bios som skusal default,nepomohlo
teploty mam ok tak ako predtym cca,cipset logicky nizsie ako predtym.
nemal som tam teda co poskodit ked to vsetko bezi ako ma...daval som si pozor.naozaj to bude nejaka stupidna vec ako prehodit tie ramky keby nemusim kvoli tomu vyberat zdroj a vsetky kable tak to spravim uz ale nexce sa mi.
a ako vravim pred tym ako zastavi POST tak vidim ze ten CPU sa pretaktuje. Ukaze tam frekvenciu aku som nastavil ale nepusti ma to dalej do win bootu.
bios som skusal default,nepomohlo
teploty mam ok tak ako predtym cca,cipset logicky nizsie ako predtym.
nemal som tam teda co poskodit ked to vsetko bezi ako ma...daval som si pozor.naozaj to bude nejaka stupidna vec ako prehodit tie ramky keby nemusim kvoli tomu vyberat zdroj a vsetky kable tak to spravim uz ale nexce sa mi.
a ako vravim pred tym ako zastavi POST tak vidim ze ten CPU sa pretaktuje. Ukaze tam frekvenciu aku som nastavil ale nepusti ma to dalej do win bootu.
neprehodil,bol som doma,dnes sa na to chystam
ok tak aj ten jumper prehodim a uvidim co a ako...ale nic som nemenil tak naozaj neviem...
nemam tam sata disk len 2xata.
edit : AMD Athlon64 3200+ Venice + AC Freezer 64 PRO, Asus A8N5X nForce4 + HR05-SLI, 2 x ATA HDD, 1x DVD RW, 2x1GB apacer DDR400 CL3, Enermax EG365AX-VE(G) v1.2, ATI Sapphire x1950GT, no Floppy
ok tak aj ten jumper prehodim a uvidim co a ako...ale nic som nemenil tak naozaj neviem...
nemam tam sata disk len 2xata.
edit : AMD Athlon64 3200+ Venice + AC Freezer 64 PRO, Asus A8N5X nForce4 + HR05-SLI, 2 x ATA HDD, 1x DVD RW, 2x1GB apacer DDR400 CL3, Enermax EG365AX-VE(G) v1.2, ATI Sapphire x1950GT, no Floppy
no ramky prehodene, bios clearnuty jumperom, ten novy vetrak zapojeny v roznych fan dockoch na doske. a stale
uz neviem naozaj co to moze byt
to akoze ked si dam na chipset kvalitny a tichy chladic tak uz mi ten pc odmietne poslusnost ??? wr
este som si vsimol ze mi nejde klavesnica ked to zasekne v tom POSTe a tak isto aj ked sa snazim F8 hodit boot menu tak mi tiez v tom menu prestane ist klavesnica... rozmyslam ze si pozicam USB keyboard, ale to je tiez dalsia zufala blbost ako prehodit ramky
cucha mi to nervy.
EDIT: vyskusam nabootovat live cd linuxu
uz neviem naozaj co to moze byt
to akoze ked si dam na chipset kvalitny a tichy chladic tak uz mi ten pc odmietne poslusnost ??? wr
este som si vsimol ze mi nejde klavesnica ked to zasekne v tom POSTe a tak isto aj ked sa snazim F8 hodit boot menu tak mi tiez v tom menu prestane ist klavesnica... rozmyslam ze si pozicam USB keyboard, ale to je tiez dalsia zufala blbost ako prehodit ramky
cucha mi to nervy.
EDIT: vyskusam nabootovat live cd linuxu
Na tom screene mas 1,488V, presne toto, co popisujes robi pri OC moje san diego, ked dam ramkam 2,7V namiesto 2,6V, aj ked su to Kingstony a 2,7V maju predpisane ako default.
Robi mi to este vtedy, ked nastavim procaku viac ako 1,425V.
Dokonca mi podtaktovava procak na nejakych 167MHz vo win a bios pri poste ukazuje napr. 280MHz. Realne vtedy ide tych 167 co ukazuje cpuz, to som testil vykon.
Skus to napatie procaku dostat na tych 1,40V ako mas na screene z OC.
Viac ma fakt nenapada.
Predpokladam, ze bios si neupdatoval predtym ako sa to posralo.
Este som si vsimol na mojej doske jednu magorinu. Ked dam bios default, restart a potom zmenim naraz vsetky hodnoty tak ani nenabehne, resp. nabehne po nejakom internom resete s def. hodnotami. Ale ked menim a restartujem postupne po nastaveni jednotilvych velicin, tak no problemo.
Mno, nevim, aspon som ta hadam inspiroval. Drzim palce.
Robi mi to este vtedy, ked nastavim procaku viac ako 1,425V.
Dokonca mi podtaktovava procak na nejakych 167MHz vo win a bios pri poste ukazuje napr. 280MHz. Realne vtedy ide tych 167 co ukazuje cpuz, to som testil vykon.
Skus to napatie procaku dostat na tych 1,40V ako mas na screene z OC.
Viac ma fakt nenapada.
Predpokladam, ze bios si neupdatoval predtym ako sa to posralo.
Este som si vsimol na mojej doske jednu magorinu. Ked dam bios default, restart a potom zmenim naraz vsetky hodnoty tak ani nenabehne, resp. nabehne po nejakom internom resete s def. hodnotami. Ale ked menim a restartujem postupne po nastaveni jednotilvych velicin, tak no problemo.
Mno, nevim, aspon som ta hadam inspiroval. Drzim palce.
ten screen mal len ukazat ako sa to chova...ta voltaz bola vysoka lebo som ju nechal na AUTO. takze ked xcem oc nastavujem manualne na 1.400. Ramky nechavam na auto...mali by mat 2.5 a v biose mam len od 2.6
aku mas dosku ty?
no mozem to skusit nastavit po jednom...potom restart...nemoze to nejako poskodit? lebo ramky pojdu na dost vysokej frekvancii ked ich nezmenim a CPU uz zmenim...
biosu som nerobil absolutne nic...ako vravim tak som len vymenil ten ASUS 6000RPM bzuciak za ten TT HR05-SLI + Nocuta fan. Vsetko by malo byt zapojene presne tak ako bolo...a kedze mi vsetko ide stabilne na DEF tak by som vylucil to ze som daco nechtiac poskodil...fakt uz neviem...nedelu skusim to po jednom a uvidim.
mozes zatial napisat navod ako ti to funguje...teda co mam nastavit prve a tak dik.
aku mas dosku ty?
no mozem to skusit nastavit po jednom...potom restart...nemoze to nejako poskodit? lebo ramky pojdu na dost vysokej frekvancii ked ich nezmenim a CPU uz zmenim...
biosu som nerobil absolutne nic...ako vravim tak som len vymenil ten ASUS 6000RPM bzuciak za ten TT HR05-SLI + Nocuta fan. Vsetko by malo byt zapojene presne tak ako bolo...a kedze mi vsetko ide stabilne na DEF tak by som vylucil to ze som daco nechtiac poskodil...fakt uz neviem...nedelu skusim to po jednom a uvidim.
mozes zatial napisat navod ako ti to funguje...teda co mam nastavit prve a tak dik.
toto som nasiel na google...mam pocit ze predtym som ju mal tiez disabled a slo to, tak to vyskusam vecer a ked to pojde asi sa obesimMaybe you just need to enable the floppy drive in the BIOS for it to work correctly.
Thats what i had to do with my a8n5x in order to get it to overclock....seriously.
presne TU je spomenuty aj ten problem s tym ze mi CPU-Z neukaze ani nizsi OC. a ta Floppy by to mala FIXnut.
UNBELIEVABLE
EDIT ONO TO FUNGUJE akoze super BIOS BUG. Koho to moze napadnut ze treba zapnut Floppy aj ked ju fyzicky nemam v PC