Fero ma opäť predbehol v odpovedi, teda či čiastočne aj odpovedal. Čo sa týka tvojho známeho, ktorý nakupuje HW priamo v Ázii a USA. Podľa toho čo viem, tak toto sú už, čo sa obchodu týka 3 krajiny a el. súčiastky nakupované priamo tam nemajú CE znak (aj keď vieme, že sa bežné robí, že ten znak tam bez zhody poputuje tak či tak...ide to ale na triko toho kto podvádza). Ten tvoj známy, by teda ako distribútor (čím sa defacto stáva keďže uvádza na TRH EU danú vec ako prvý a stáva sa distribútorom / výrobcom) mal dať el. produkt certifikovať aby mal vyjadrenie o zhode a pod. Ono mam aj ja zákazníkov, ktorí sú mierne väčší čo sa týka biznisu a nosia si bežne sami veci z USA / ÁZIE sem s tým, že nejaká certifikácia, CE a pod. majú niekde resp. ani nevedia. Ono je iné nakúpiť ako koncový zákazník pre SEBA a inak keď nakupuješ na firmu / spoločnosť, ale podľa toho ako píšeš ti to neznáme nebude. Si predstav situáciu, že nakúpiš zdroje z AZIE a budeš predávať ich bez zhody, alebo CE znaku. Dáš ich na ďalší predaj a za polroka klientom, ktorí to majú vypáli počítače. Stačí, že jeden z nich a TAKÝ SA NÁJDE to dá na obchodnú inšpekciu a JE TO JASNÉ....mal som sám podobný problém a naozaj ma to stálo kopec nervov a dokazovania (a ten zdroj mal CE znak aj všetko čo je potrebné mať). Mne ako distribútorovi CHODIA kontroly na recykláciu, CE znaky a pod. veci iným neznáme 3x do roka - kontrolujú faktúry podľa toho, ako majú oni podané informácie z toho, čo priveziem. Väčšina obchodu sa deje ako to písal Fero...EU pobočky hlavne.Aradan napísal:Nikdy som netvrdil, že by som bol odborník na cenotvorbu. Rád sa nechám poučiť. Toto je bežná cena 3870-ky: http://www.newegg.com/Product/Product.a ... _-14102719" onclick="window.open(this.href);return false;GABO napísal:To asi ťažko viz. čo ti hore napísal Fero. Tu nie sme v USA a aj tá tvoja akási solídnosť v percentách je mimo - predajcu a obchodníka nerobia "solídnym" percentá. Ja by som povedal že je lepšie sa nemiešať do vecí, ktorým nerozumieme ako písať mimo..Aradan napísal:Obchodníci platia za HW v dolároch a solídny si neprihodí viac ako 5-10% (v závislosti na celkovej cene). Čím viac posilňuje koruna, tým je to pre nás v konečnom dôsledku lacnejšie.crux2005 napísal:je reálna, otázne je ale, ako sa prepočíta na koruny
Aká je podľa Teba veľkoobchodná cena? Žeby to bolo ešte menej ako 140 dolárov? Ak áno, neverím, že o veľa. Ale ako som povedal, rád sa nechám poučiť. Čo sa týka platenia za HW, tak obchodník, ktorý mi občas pomáha zháňať HW, platí za dodávky z Ázie a sev. Ameriky v dolároch. Nerobím mu účty, tak som to nevidel na vlastné oči, ale nemal mi prečo klamať.
Predajná politika veľkých výrobcov (čohokoľvek) je regulovať výšku predajnej ceny svojho tovaru parciálnymi dohodami s predajcami. Myslím si, že uletené ceny môžu mať len hadrbolci, čo nakupujú HW v OBCHODOCH a potom ďalej navyšujú cenu aby zarobili aj oni.
Napíš mi aké máš s týmto skúsenosti ty. Každý nový poznatok vítam.
Ta cena newegg je naozaj mimo normálneho rozumu aspoň na Európu...BGS nemá na karte určite 1000SK . Dnes sa bežné komponenty predávajú horko ťažko s 6-7 percentami, niektorí (nie VO) (čo už našťastie skrachovali) predávali aj so 3-4, ale to sa akosi nedá (väčšinou neutiahneš náklady na RMA, lebo dnes sa pokazí všetko skoro, a čo sa nepokazí zvyknú kaziť špekulanti...).
Inak ten predchádzajúci post vyznel dosť blbo tak sa ospravedlňujem... ...nebolo cieľom nejako podpichovať alebo vyvršovať sa.