ako na plosny spoj /obvod
ako na plosny spoj /obvod
robim si osvetlenie na klavesnicu a nastenku ktora je pri pc a tak ale ze sa to zapne podla svetla v miestnosti. Zo starej zahradnej solarnej lampy som si vymontoval plosak na ktorom bol aj senzor svetla. Chcem to napajat z USB. Mam uz vsetky suciastky: Kondenzátor elektrolitický 10uF/16V -- 2x(chcel som 6V, ale nemali tak mi dali 16V ale je to v podstate jedno akurat keby som chcel tak to mozem napojit aj na zdroj), Odpor 2k/0,6W -- 1x, Trimer 2k5/ je jedno aký -- 1x, Stabilizátor LM317T v púzdre TO220 -- 1x, plosak ktori si este musim upravit rozmerovo, fixku na plosak, chlorid zelezity a USB konektor. Teraz je otazka ze ako to mam vsetko otocit lebo LM317 a trimer su 3 pinove a na ktori pin mam co napojit. Uz mi na nete nakreslili jednu schemu(vid obrazok nizsie) ktora by mala fungovat ale ako mam tie suciastky otocit a aky velky plosak budem potrebovat? Leptanie dosky som uz na nete nasiel
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: ako na plosny spoj /obvod
suciastky si natocis podla polarity ( u kondikov) a podla ocuislovania vyvodov ( u toho LM integraca - zozen si nejaky jeho datasheet, tam to uvidis). Polsak si sprav aky veky chces, takato prkotina sa vojde na plosacik 5x3cm
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Na tak jednoduché zapojenie nepotrebuješ ani leptať dosku. Nakresli si to priamo na cuprextit (zapojenie) a cesty vyškrabeš aj menším pilníkom. Takéto zapojenia robia prváci na učňovke s el. zameraním. Keby šlo o čas tých pár súčiastok pripojíš aj bez plošáku -len tak vzduchom.
MTB: ASUS Crosshair VI Hero X370 CPU: AMD Ryzen 5 2600 : Noctua NH U9B RAM: G.SKILL 16GB KIT 3200MHz CL16 Aegis : Sapphire AMD Radeon HD6770: SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVme M.2 HDD: Seagate SSHD 2TB ST2000DX001 PSU: Seasonic Focus 550W LCD: Eizo 19"
tak to mi je jasne, len ja tam pojdem az za rok na tu ucnovku a uz to mam vsetko kupene a chcem sa s tym pohrat. a ako je to s tym otocenim trimeru a plusy a minusy na suciastkach?
Kondenzator mas elektrolit, takze ta dlhsia nozka je plus, mas to aj na nom oznacene, tak ho zapoj tak ako je v scheme, rezistor mozes otacat ako chces, vzdy bude mat ten isty odpor a na trimry zalezi od tej strednej nozky, to je vlastne ten bezec, co mas nakresleny v scheme sipkouAgent0019 napísal:tak to mi je jasne, len ja tam pojdem az za rok na tu ucnovku a uz to mam vsetko kupene a chcem sa s tym pohrat. a ako je to s tym otocenim trimeru a plusy a minusy na suciastkach?
takze ta nozicka na trimri ma byt otocena do lava ako je na tej scheme? a aky "ciaru" tam mam priviest??
PS: som laik a robim plosak prvy krat
neviem co presne myslis, ale asi polozenie trimra na plosaku, no moze to byt aj dolava aj doprava, len ta stredna nozka musi byt vodivo spojena s dolnou, ako mas v schemeAgent0019 napísal:takze ta nozicka na trimri ma byt otocena do lava ako je na tej scheme? a aky "ciaru" tam mam priviest??
anoAgent0019 napísal:a jedno s ktorou dolnou nozickou?
takze ked to vsetko zhrniem tak by to malo vyzerat takto:
vyzera to byt spravne, len kondenzator C2 mas v scheme so suciastkami na vystupe, asi si sa pomylil
ano, to som si potom vsimol, ale to aj keby som tak spravil tak je to len kozmeticka chyba, diky, asi zajtra si to spravim, este raz diky. A este otazka, musia byt 0,8mm vrtaky alebo stacia 1,0 vrtaky? a cim mozem nastrihat plosak?
no len kozmeticka chyba by to urcite nebola, ten kondenzator nie je len tak zapojeny v tej vetve, vrtak je lepsi ten 0.8, plosak mozes narezat klasickou pilkou na zelezo a nezabudni odmastit plosak pred kreslenim vodivych ciarAgent0019 napísal:ano, to som si potom vsimol, ale to aj keby som tak spravil tak je to len kozmeticka chyba, diky, asi zajtra si to spravim, este raz diky. A este otazka, musia byt 0,8mm vrtaky alebo stacia 1,0 vrtaky? a cim mozem nastrihat plosak?