Virtualizacia

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
LittleMan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 810
Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: NR - okolie, Brno

Virtualizacia

Príspevok od používateľa LittleMan »

Zdravim,

vec sa ma takto: mam notebook na platforme centrino (taky hybrid - chipset 965GM je zo santa rosa, ale wifi - iba 3945 je z napa) a CPU je v nom novy 45nm T8100, ktory ma oficialnu podporu Intel VT. V biose mam moznost nastavit si, ci je VT zapnute alebo vypnute (default bolo vypnute, a nakoniec aj ostalo)

na Viste mam nainstalovany software VMware, ktory udajne dokaze tuto vymozenost vyuzivat ... skusil som spustit superpi na virtualnom XPpro a nevidel som ziaden rozdiel, ci bolo v biose VT povolene alebo nie. Vysledky boli zhruba o 1-5% horsie ako na HOST OS (nemam priamo porovnane - iba co si pamatam dake vysledky mesiac dozadu - cize iba 1M :) )

tak som pred spustenim virtualneho XP vo vmware nastavil natvrdo aby pouzil Intel VT-x ... no a ked som ho spustil, program zahlasil ze VT nema hardverovu podporu, a ze pouzije nejake bezne nastavenia miesto toho ...

preto mam na zaver tejto slohovej prace 2 otazky:
  • co by mi malo VT-x priniest pri behu virtualnej masiny oproti tomu, ako funguje bez tejto super-vymozenosti?
  • preco mi VMware tvrdi, ze nie je hardverova podpora, ked CPU to podporuje a v biose som to mohol tiez zapnut (teda aj doska to asi podporuje)?
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)
Používateľov profilový obrázok
kajfun
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1269
Dátum registrácie: So 30. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava, Petrzalka

Re: Virtualizacia

Príspevok od používateľa kajfun »

tak toto si nacal temu ktorej tu prilis vela chalanov neholduje :)

HW virtualizacia v podobe Intel VT respektive AMD neviemco je lepsia predovsetkym v tom, ze pri klasickej SW virtualizacii [vmware workstation pod v5.5, Microsoft/connectix PC Server pod verziu 2005 tusim] musi virtualizacny software niektore specialne instrukcie zachytavat, prekladat pripadne trosicku poupravit a az potom nasledne poslat procesoru na spracovanie. Jedna sa hlavne o nizkourovnove veci s ktorymi bezne aplikacie nepridu do kontaktu - ale napriklad take operacne systemy [Vista, 64bit verzie] respektive drivre na specialne radice [scsi radice, HBA/SAN veci, kukaj dole] ano. A prave toto je hlavny rozdiel v podpore guest operacnych systemov, prave kvoli tomuto napriklad VMWare workstation v5 nedokaze spustit 64bit Windows2008Server kdezto Workstation V6 to uz dokaze.

navyse, na beznych hrackach typu VmWare Workstation ktory bezi na host operacnom systeme Windows XP neprides do kontaktu s takymi zaujimavymi vecami ako prides ked pouzivas virtualne particie na VMWare ESX Server, kde ti na jednom stroji bezi hardwarovo izolovane [!!] prostredie s viacerymi linuxami, HP-UXami, Windowsami atd. Ked totalne padne jedna "partition", tak tym ostatnym sa garantovane nic nestane. Hlavny problem malych hraciciek typu Workstation v6 je, ze sa proste totalne nehodia na serioznu serverovu virtualizaciu. Skus mi napriklad na Vmware Workstation rozbehat Oracle a SAPy so 256GB "virtualnej" pamate [ako to naadresujes na 32bit windows XP?] a aby tam bezalo HBA [=pripojenie na opticky storage, Storage Area Network]. Absolutne bez sance, Workstation proste ma "nejaky" konkretny SCSI adapter, ktorym emuluje pristup na IDE a smitec. Nemozes tam pridat ziadny dalsi SCSI kontroler, ziadne RAID pole, ziadny opticky storage.

co sa tyka praktickeho uzitku Intel VT pre teba, uz si zistil ze je nie prilis viditelny. Vykonovo neziskas nic alebo skoro nic, SuperPI je predovsetkym o rychlosti procesoru a pamatovej priepustnosti.
LittleMan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 810
Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: NR - okolie, Brno

Re: Virtualizacia

Príspevok od používateľa LittleMan »

kajfun napísal:... uz si zistil ze je nie prilis viditelny...
praveze nezistil .. .ved vmware mi napisalo, ze nemam HW podporu, ked som mu nasilne prikazal, aby pouzil VT miesto automatickej detekcie ... aj ked to bolo v biose povolene ...

ale kazdopadne vdaka za vysvetlenie zmyslu HW virtualizacie ...
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)

Návrat na "Procesory"