LCD je v skutku stare (rok uvedenia tusim 2006). Ma S-IPS panel, z toho vyplivajuce dobre podanie farieb (po kalibracii okolo 0,5 dE, pred kalibraciou je obraz viditelne do cervena) a horsie podanie ciernej, ktora je pod uhlom navyse uplne siva (nema A-TW polarizer). Je z kategorie "hlupych" LCD, takze nema skalovaci cip a musis ho napajat bud nativnym alebo nativnym/2 rozlisenim (2560×1600 alebo 1280×800 -- tieto dve vie monitor zobrazit sam). Zvysne rozlisenia musi interpolovat graficka karta, co nie je problem vo Windowse, ale kedysi bol problem v zobrazeni obrazu predtym, nez sa natiahli ovladace (starsie karty nemali v BIOSe podporu rozlisenia 2560×1600, takze pred zavedenim Win ovladacov si nic nevidel). Dnes to uz problem nie je.
Tym, ze nema skalovaci cip je input lag maly, cca 11 ms, pre mna nepostrehnutelne aj pri priamom porovnani s CRT. Vzhlad monitora radim medzi dobre, paci sa mi ten strohy hranaty dizajn. USB hub na boku je napajany, takze tam mozes nastrkat vselico a USB hub v PC sa nestazuje na prekrocenie hranice odberu prudu.
Toto LCD je porovnatelne s Dell 3007WFP-HC, ale Dell je lepsie kupovat v US. U nas lahsie zozenies a zoservisujes prave HP a osobne tento monitor hodnotim lepsie ako Dell. Od HP si mozes za 700,- Sk navyse kupit 5 rocnu zaruku (iba k tomuto monitoru), co je vyhodna ponuka. Reklamovat mozes priamo v autorizovanom servise, nemusis sa natahovat s obchodom, kde si ho kupil. Ja som mal od vyroby vadne dva DVI vstupy z troch, dohodol som vymenu tak, ze servis objedna novy kusok, ja pridem, vymenim a idem domov. Ani minutu som nebol bez monitora (a teda bez PC).
Inak na 30" plochu si rychlo zvyknes, hranie na tom ma trochu iny rozmer, uz to posobi menej ako monitor a viac ako okno do sveta. Zameriavas sa na stred obrazovky a kraj mas v podstate v perifernom videni. Je to zaroven aj kliatba, lebo novsie a lepsie monitory budu vychadzat teraz hlavne v 24" uhloprieckach a ked budes chciet upgradovat, budes musiet bud cakat, alebo prechadzat na nizsiu uhlopriecku.
Co sa tyka toho, ci sa dnes oplati kupit... ja by som povedal, ze celkovo aj ano, ale vzhladom na to, ze prisli monitory rady 75 (2275, 2475), tak ktovie, ci sa nechysta aj 3075 (este som sa o tom nikde nedocital, takze zatial asi nechysta). Pokial nemas moznost kupit exoticke veci ako nejaky DoubleSight a spol., tak mas na vyber akurat to LG, Samsung a Dell.
Nove Delly su uplne o hovne, input lag dobrych 50 ms, totalna katastrofa. Samsung je extra drahy a je S-PVA (nemam rad S-PVA), tu mas
pekne citanie od panka, ktory mal doma obidva a rozhodoval sa, ktory si necha. No a nakoniec tu mame LG, ktory pouziva novsi S-IPS panel (LM300WQ5 oproti LM300WQ3 v LP3065). Po pravde by som bol na to LG zvedavy a chcel by som ho vidiet vedla LP3065, ale vo vseobecnosti nemam rad LG, je to low-end, ma horsie farby po kalibracii, skaredy dizajn a horsiu kvalitu prevedenia. Nejake NECy nepocitam, drahe ako svina a nie prilis vhodne na hry.
Takze vo vysledku: 30" ano, LP3065 dajme tomu ze ano (je to dodnes jeden z najlepsich 30" panelov). Priprav sa na nie prilis uzasne podanie ciernej (zo 45° uhla vyslovene svetloseda - vlastnost S-IPS). Inak by som kupu celkovo odporucil. Nie je to vobec idealny monitor, ale bohuzial dnes si nevyberies. V oblasti TV mas na vyber aspon plazmu, ale monitor k PC musi byt iba LCD.