DVD-romka

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
VerbaTom
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 21. Mar, 2007, 08:00

DVD-romka

Príspevok od používateľa VerbaTom »

Ako pokročilý laik :) som robil úpravy v PC skrinke (zväzovanie káblov, vŕtanie nových dier pre HDD,...) kedy som vymontoval okrem iného aj DVD napalovačku. Pri spätnom skladaní som zrejme niečo zapojil zle, pretože:
- pri prvom spustení sa DVD-romka nezobrazovala v PC ale na tlačítko (otvoriť/zatvoriť) reagovala
- pri druhom spustení, ktorému predchádzalo iba otočenie koncovky od zdroja opačne lebo som si nepamätal jeho orientáciu (IDE koncovku som otočiť nemohol, lebo viem, že bola tak ako je a myslím, že opačne by sa ani nedala zastrčiť), blikala DVD-romka dosť intenzívne ale nezobrazovala sa v PC a ani na tlačítko nereagovala
- pred tretím spustením PC som konektor od zdroja otočil, lebo som si všimol ako je pripojený k jednému HDD a tam sa opačne zapojiť nedá, teraz sa mi DVD-romka v PC zobrazuje ale nereaguje na tlačítko! a ani cez tú majú dierku sa sama neotvorí...!

Zabudol som na nejaký kábel zapojiť, alebo som dal niečo opačne? :?: ...alebo kde môže byť chyba?
:help:
MBG
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 22. Aug, 2004, 14:00

Re: DVD-romka

Príspevok od používateľa MBG »

Počkať, ako sa ti podarilo otočiť kábel od zdroja ??? Veď ten sa dá otočiť len jedným smerom....
mirjak
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa mirjak »

Ak je to PATA mechanika, tak mozno sa Ti len podarilo dat opacne datovy kabel. Pripoj na mechaniku len napajanie a skus tlacidlo eject. Ak nefunguje, tak je zjavne problem v samotnej mechanike.
VerbaTom
Nový používateľ
Nový používateľ

to MBG:
Tá protikusná koncovka v DVD-romke má okolo väčšiu medzeru tak tam nebol problém pri nasúvaní koncovky od zdroja aj keď sú tam tie dva rohy orezané... išlo to proste

to mirjak: (PATA je paralelná SATA, či nie?) neviem, či sa ten dátový kábel dá otočiť, lebo tam je pokiaľ si pamätám rozdiel v umiestnení jedného kolíka a aj okolitý rámček má v strede drážku len na jeden strane...
Keď vypnem PC pozriem to ešte raz...

A nechce sa mi veriť, že keď som odpojil a vymontoval funkčnú DVD-romku by sa len tak zrazu pokazila pri opätovnej montáži... To by som sa skôr obával, či som opačne nasunutým zdrojovým káblom nepustil do nejakého "vysúvača" viac napätia a či sa tam niečo nespálilo... :?
Naposledy upravil/-a VerbaTom v St 31. Dec, 2008, 01:11, upravené celkom 1 krát.
Snake
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Snake »

počkaj počkaj počkaj, ty si ako fakt otočil napájací kábel zo zdroja? Molex? Takýto?
Obrázok

.
VerbaTom
Nový používateľ
Nový používateľ

ano ten len mám fialový
Snake
VIP
VIP

tak ti musím povedať že tvoja mechanika na 99% dospievala...

.
VerbaTom
Nový používateľ
Nový používateľ

ale bliká! na stlačenie tlačítka... a veď tam by nemal byť rozdiel 5V a 12V či ako to tam je, to mi nepripadá byť smrtelné...
gammaray
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa gammaray »

Ty si to tam musel tisnut az si si asi aj prdol nie :) , ved to sa tam neda dat opacne iba ak riadne nasilu. Mechanika je uz v nebicku. Kup novu
Tebe to nepripada byt smrtelne ale mechanike ano :-)
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit
VerbaTom
Nový používateľ
Nový používateľ

ta koncovka tam išla pomerne ľahko aj opačne, ten protikus má zrejme väčšiu vôľu než by mala byť...

A veď ak by tam aj bolo niečo pokazené, veď nedá sa to vymeniť? za novú súčiastku? veď ide len o vysúvanie... točiť sa asi bude... (nechcem skúšať dávať CD ak ho nebudem môcť vybrať)
Snake
VIP
VIP

áno, kľudne meň celú dosku :)

lacnejšie ta vyjde kupit si novu...

.
VerbaTom
Nový používateľ
Nový používateľ

teraz som kupoval komplet nový interier skrinky okrem FDD a DVD-romky, plus externé príslušenstvo na net... OMG áááá toľko peňazí ma to stálo a ja pokazím DVD-romku nesprávnym pripojením... :wallbash: kde teraz zoženie tisícku na novú, a kde ju zajtra kúpim, a pozajtra určite nikde a potom zas eurá ešte nebudem mať...
gammaray
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa gammaray »

Priblizne za 650 Sk kupis Samsung 223F, je to fajn mechanika
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"