E2160 + Gigabyte P31-DS3L OC problem

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
Používateľov profilový obrázok
blx53
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 13. Dec, 2006, 02:00

E2160 + Gigabyte P31-DS3L OC problem

Príspevok od používateľa blx53 »

Cawte,
asi do pondelka rom rok bezal na E2160@3GHz (9*333), 1,331V, bios som mal F7. Nainstaloval som Fallout 3, hra parkrat zamrzla, raz pomohol spravca uloh ale niekedy trebalo tvrdy restart. Po poslednom tvrdom restarte mi procesol nabehol na defaultnych hodnotach (uz si nepametam ci sa resetli aj hodnoty v BIOSe). Tak som skusil loadnut deafultne nastavenia a vsetko ponastavovat znova. Problem ale bol, ze nech som nastavoval v BIOSe hocico, vzdy procak bezal na 1,8GHz (9*200), pricom hodnoty v BIOSe ostali. Jedine zmena ktora sa prejavila aj vo win bolo EIST, C1E (proste procak bezal po vypnuti tychto veciciek stale 9*200). Tak som skusil flash BIOSu, dal som tam F9 a zrazu pretaktovanie fungovalo. Spokojny som spustil Fallout opat, zmrznutie hry a bol som zase na zaciatku problemu. Skusal som reset BIOSu, dalsi flash na F9, potom na F7 a znova na F9, nechat vsetko v BIOSe na Auto a nastavovat iba FSB a delicku pameti aby stale sli na 800MHz. Nepomohlo ani to takze stale robi to, ze v BIOSe su nastavene ine hodnoty ako default a procak bezi na default. Nenapada vas niecom cim by to mohlo byt?
Zvysok mojej zostavy:
2x A-DATA 1GB 800MHz CL5, nepretaktovana Gainward 9600GT, chladenie Asus Triton 75 + 12cm Nexus (teploty som pri OC mal 57°C po 6h Prime)
edit: zabudol som zdroj...SEASONIC SS-400ET-F3 400W
blx53
Nový používateľ
Nový používateľ

Re: E2160 + Gigabyte P31-DS3L OC problem

spinavym fanom - cistil som ho, ked som resetoval BIOS

zlou pastou - cely rok bola OK a odrazu sa pokazila a prejavilo sa to pri tvrdom restarte? (pasta je Arctic Silver Ceramique)

zle nastavenie parametrov OC - rok to bezalo ok a odrazu boli parametry OC zle? pri OC (aj pred rokom aj teraz) som sa riadil tymto: http://forums.anandtech.com/messageview ... erthread=y" onclick="window.open(this.href);return false;

zmenou fyzikalnych skutocnosti v okoli bedne alebo v nej - s bednou sa nehybalo 5 mesiacov (nepocitam cistenie predneho prachoveho filtra) jedine co sa mohlo v okoli zmenit su teploty ale to su minimalne zmeny

mechanickym poskodenim niecoho - ako som pisal, s bednou sa nehybalo 5 mesiacov okrem cistenia prachoveho filtra, poliata urcite nebola :-)

zvecsenym prechodovym odporom - myslis medzi procakom a chladicom? alebo nejaky elektricky?

nestabilitou napeti - ine ako tieto nezmeriam lebo na to nemam vybavenie
idle: CPU-Z: Vcore=1,296V; SpeedFan: Vcore=1,3V; +3,3V=3,28V; +5V=4,89 a 5,19V; pri ostatnych ukazuje blbosti, napr +12V=2,5V
TAT burn: CPU-Z: Vcore=1,28 - 1,296V; SpeedFan: Vcore=1,28V; +3,3V=3,28V; +5V=4,89 a 5,19V; pri ostatnych ukazuje hluposti

Ono neide len o to, ze to nejde na tych 3GHz ale ono to nezoberie nastavenia BIOSu ani ked nastavim 2GHz.
A este jedna vec, od tej chvile co sa mi to takto pokazilo, mam niekedy problem restartovat PC. Niekedy sa restartuje OK. Inokedy sa win vypne a ostane cierna obrazovka pricom sa monitor nehodi do stand by (ventilator na karte je nadalej tichy, normalne do nacitania driverov hrozne huci), alebo sa PC akoby uplne vypne (prestanu hucat vetraky) a po par sekundach sa sam rozbehne. Tieto srandicky mi robi asi len vtedy, ak mam FSB ine ako default. Zeby nieco odchadzalo?
blx53
Nový používateľ
Nový používateľ

rottenkiwi napísal:No a co si urobil pre to, aby to fungovalo a PC nabehol vzdy ? Ako si upravil parametre ?
Sry ale to som nejak nepochopil :-) Na co narazas? Myslis co som nastavil aby to bezalo na tych 3GHz?

Skusal som testovat dalej a zistil som, ze zmenu nasobica to zaregistruje. FSB som skusal menit aj pri nizsom nasobici (aj nizsiu aj vyssiu FSB) aj som skusal pridat napatie FSB (+0,1) a stale to nabehne len na "nasobic x 200". Inak to, ze mi to tak blbne pri restarte len pri inom FSB neplati, pomaly sa mi zda, ze to robi aj pri "Load Optimized Defaults".
blx53
Nový používateľ
Nový používateľ

rottenkiwi napísal:No myslel som napr. upravu parametrov na "lepsie", ergo s vacsou pravdep. schopne bezat.
CIze...
Pridavanie vCore som neskusal lebo som mal za to, ze keby bolo male tak mi to do winov nenabehne. Ono to ale nabehlo s tym, ze ignorovalo nastavenia FSB a bezalo to na defaulte. Kedze to neslo tak som skusal pridat na FSB len par MHz konkretne na 202 MHz. Koli 2 MHz naviac na FSB snad netreba dvihat vCore, vRAM atd. Ci ano?
Ale skusal som to najprv tak, ze som dal Load Optimized Defaults a jedine co som zmenil bolo, ze som vypol Fullscreen Logo a pridal tie 2 MHz na FSB. Nepomohlo, stale to nabehlo na 9*200. Tak som skusil nastavit vsetko ako pri OC tj:
No-Execute Memory protect - skusal som Enabled aj Disabled (myslim ze pri funkcnom OC to bolo Enabled)
C1E - Disabled
CPU TM2 - skusal som Enabled aj Disabled (myslim ze pri funkcnom OC to bolo Enabled)
EIST - Disabled
Serial Port 1 - Disabled
Parallel Port - Disabled
Robust Graphic Booster - Auto (dalsie moznosti su Fast a Turbo, to som nemenil)
CPU Clock Ratio - 9 (ako som pisal skusal som aj ine)
CPU Host Freq - 202
PCI-E Freq - skusal som Auto, 100 a 101 (pri funkcnom OC to bolo niektore z tychto troch, nepametam :-) )
C.I.A.2 - Disabled
Performance Enhance - skusal som Standard, Turbo aj Extreme (pri funkcnom OC to bolo Standard alebo Turbo, skor Standard)
System Memmory Multiplier - Auto (frekv. RAM to davalo asi 808 MHz, skusal som aj ine...RAM bezali na nejakych 672 MHz)
Casovanie RAM - daval som 5,5,5,18 (pri OC bolo posledne mozno 15) ostatne hodnoty som nechal Normal
DDR2 OverVolt - Normal
PCI-E OverVolt - Normal
FSB OverVolt - skusal som Normal aj +0,1 (pri funkcnom OC to bolo Normal)
(G)MCH OverVolt - Normal
CPU Volt - skusal som Normal, 1,325 (co je normal :-) ) a 1,331 (pri OC to bolo 1,331)

Sachovat s RAMkami som neskusal a chladenie MB som nezlepsoval. Tie RAMky by som ale mohol skusit.
blx53
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak dnes som skusil opat nahodit starsi BIOS (F7) to nepomohlo, tak som chcel skusit prehodit RAMky. Bohuzial som zistil, ze vdaka chladicu sa jedna neda uplne vybrat. Tak som obe aspon vytiahol a zasunul spat. Cuduj sa svete OC odrazu ide yahooo Zatial bezi 9*266, trosku to potestujem a pojdem vyssie.
Dik rottekiwi :good:

Návrat na "Procesory"