Philips Briliance 109P
- DiwaSwina
- Používateľ

- Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00
Philips Briliance 109P
Na monitore mam cca 5 cm od horneho a spodneho okraju tenucky (asi 0.5mm)pasik po celej dlzke - takmer ho nevidiet ale pri prezerani so svetlejsim pozadi to zblizsia vynikne..
Chalan ktory ho predal vravi ze je to normalne a ze to mavaju trinitron obrazovky - sluzi to na nejake udrzanie obrazu ci co.. toto je ale philips 109p a obrazovka trinitron to asi nebude.. poradte, mam reklamovat alebo je to OK ?? inac ide v pohode.
Chalan ktory ho predal vravi ze je to normalne a ze to mavaju trinitron obrazovky - sluzi to na nejake udrzanie obrazu ci co.. toto je ale philips 109p a obrazovka trinitron to asi nebude.. poradte, mam reklamovat alebo je to OK ?? inac ide v pohode.
Naposledy upravil/-a DiwaSwina v Po 03. Okt, 2005, 20:02, upravené celkom 1 krát.
- DiwaSwina
- Používateľ

zmazte to, je to uplne normalne...
"45. I have noticed two thin horizontal lines on the screen of my Philips monitor. Is this normal?
This phenomenon can occur with Philips 107P, 109P and 201P monitors and is normal. Your monitor is using
an Aperture Grille, which consists of fine vertical wires to align the electron beams with the phosphors on the
screen. To prevent these vertical wires from vibrating and to keep them properly aligned with the picture tube,
two horizontal damper wires are required. These are located on one-third and on two-third from the top of the
screen. The result is that you will see two very thin horizontal lines over your screen since the two wires are
casting a slight shadow on the screen surface. You will find these wires (line) in any monitor from Philips and
other brands using the Aperture Grille technology."
"45. I have noticed two thin horizontal lines on the screen of my Philips monitor. Is this normal?
This phenomenon can occur with Philips 107P, 109P and 201P monitors and is normal. Your monitor is using
an Aperture Grille, which consists of fine vertical wires to align the electron beams with the phosphors on the
screen. To prevent these vertical wires from vibrating and to keep them properly aligned with the picture tube,
two horizontal damper wires are required. These are located on one-third and on two-third from the top of the
screen. The result is that you will see two very thin horizontal lines over your screen since the two wires are
casting a slight shadow on the screen surface. You will find these wires (line) in any monitor from Philips and
other brands using the Aperture Grille technology."
Re: Horizontalne pasiky
No Trinitron je patentovana technológia vyvinuta firmou SONY, takze maju aj ochrannu znamku na slovo "Trinitron" a teda taketo oznacenie najdes vyhradne na vyrobkoch tejto znacky (najnovsie jej vylepsenu odnoz WEGA Trinitron).DiwaSwina napísal:...Chalan ktory ho predal vravi ze je to normalne a ze to mavaju trinitron obrazovky - sluzi to na nejake udrzanie obrazu ci co.. toto je ale philips 109p a obrazovka trinitron to asi nebude...
Napriek tomu existuje vela vyrobcov co pouzivaju pre ploche obrazovky technológiu tzv. Aperture Grill... co je to iste ako Trinitron (to je pripad aj tvojho Philips 109P).
Tie dva pasiky sluzia na uchytenie RGB masky na ktoru dopadaju elektróny vystrelovane elektrónovym delom.
Pokial ich tam mas, mozes byt rad... je to zaruka 100% plocheho obrazu a vybornych farieb, narozdiel od obrazoviek ktore sa proklamuju ako Real Flat, Flat Screen apod.
P.S. Ktosi mi vravel ze pri technológii Trinitron resp. Aperture Grill uz vyrobcovia pisu do manualu poznamku ze tie tenke pasiky nie su dovodom na reklamaciu, ale osobne som to este nevidel
There are 10 types of people in the world. Those who know binary and those who don't.
Tak ako bolo povedane tak ja len doplnim, ze tie tenke horizontalne pasiky fixuju masku, ktora pozostava z tenuckych vertikalnych drotikov. Bez tej fixacie by sa ti dialo to, ze aj mensi otras (napriklad silnejsie klepnutie po stole) by ti uplne rozkmitalo masku a obraz by bol "shit" pokial by sa maska trepala. Taktiez je treba tie fixacne pasiky aj pri nabiehani obrazu a prudkych zmenach tmavych a svetlych scen. Je to urcite kompromisne riesenie ale opodstatnene.
Zaver: Nie je sa coho obavat, nie je to vada a uvidis sam, ze za chvilku si tie dva pasiky ani nevsimnes. Oko si na ne zvykne
Zaver: Nie je sa coho obavat, nie je to vada a uvidis sam, ze za chvilku si tie dva pasiky ani nevsimnes. Oko si na ne zvykne
Case-Compucase 6A34 cooled by 2xNoctua NF-S12-1200; PSU-Seasonic S12-II-500W+; MoBo-GA EX38-DS4; CPU-INTEL E8400 cooled by Noctua NH-U12F; VGA-NVidia ASUS N9600GT; RAM-2x2GB A-DATA Extreme; HDD-Western Digital WD640AAKS; LCD-Samsung 214T (1600x1200)
- DiwaSwina
- Používateľ

Re: Horizontalne pasiky
ako som to uz pastol vyssie je to aj v manualesubz3ro napísal:No Trinitron je patentovana technológia vyvinuta firmou SONY, takze maju aj ochrannu znamku na slovo "Trinitron" a teda taketo oznacenie najdes vyhradne na vyrobkoch tejto znacky (najnovsie jej vylepsenu odnoz WEGA Trinitron).DiwaSwina napísal:...Chalan ktory ho predal vravi ze je to normalne a ze to mavaju trinitron obrazovky - sluzi to na nejake udrzanie obrazu ci co.. toto je ale philips 109p a obrazovka trinitron to asi nebude...
Napriek tomu existuje vela vyrobcov co pouzivaju pre ploche obrazovky technológiu tzv. Aperture Grill... co je to iste ako Trinitron (to je pripad aj tvojho Philips 109P).
Tie dva pasiky sluzia na uchytenie RGB masky na ktoru dopadaju elektróny vystrelovane elektrónovym delom.
Pokial ich tam mas, mozes byt rad... je to zaruka 100% plocheho obrazu a vybornych farieb, narozdiel od obrazoviek ktore sa proklamuju ako Real Flat, Flat Screen apod.
P.S. Ktosi mi vravel ze pri technológii Trinitron resp. Aperture Grill uz vyrobcovia pisu do manualu poznamku ze tie tenke pasiky nie su dovodom na reklamaciu, ale osobne som to este nevidel
- DiwaSwina
- Používateľ

tak ok to ma potesilo ze je to ok,
ake asi brightness a contrast mate nastavene na svojom monitore?? (v%) ?
btw. preset na 1280x960 ma 85Hz, ked dam 100Hz tak vsetko v poho akurat vlavo a vpravo na kraji vidno na bielej ploche trocha take zvisle "tiene" - mam radsej znizit frekvenciu alebo to nijak neposkodzuje monitor ??? pri beznom pouzivani to nevidiet..
ake frekvencie pouzivate? prednastavne alebo mu aj trocha "pridate" ???
ake asi brightness a contrast mate nastavene na svojom monitore?? (v%) ?
btw. preset na 1280x960 ma 85Hz, ked dam 100Hz tak vsetko v poho akurat vlavo a vpravo na kraji vidno na bielej ploche trocha take zvisle "tiene" - mam radsej znizit frekvenciu alebo to nijak neposkodzuje monitor ??? pri beznom pouzivani to nevidiet..
Sorac, keD som to narychlo cital, nevsimol som si ze sa jedna o 45. zodpovedanu otazku z FAQ sekcie manualuDiwaSwina napísal: ...ako som to uz pastol vyssie je to aj v manuale![]()
...btw. preset na 1280x960 ma 85Hz, ked dam 100Hz tak vsetko v poho akurat vlavo a vpravo na kraji vidno na bielej ploche trocha take zvisle "tiene" - mam radsej znizit frekvenciu alebo to nijak neposkodzuje monitor ??? pri beznom pouzivani to nevidiet..
Ja som mal Philips 109P doma cca. 4 mesiace, kym som kupil LCD... ako celkom dobry monitor, krasne farby, len mal problemy s focusom v rohoch... ale to maju skoro vsetky "Trinitron" monitory.
co sa tyka refresh rate... ja som behal 1280x960@100Hz, monitor tuto Vfreq zvlada aj vo vyssich rozliseniach, min. 1280x1024 urcite.
Inak nedrz sa toho co ti ponuknu ovladace z WinXP, tie su zamerne poddimenzovane... tiez som to musel tweakovat prave kvoli refreshom.
Nemusis sa vobec bat v tomto trochu experimentovat, monitor ma elektronicke obvody ktore ti nedovolia prekrocit moznosti monitora (Pixel Clock) - proste monitor vyhlasi "Out of range" a dane rozlisenie@Hz nezapne.
There are 10 types of people in the world. Those who know binary and those who don't.
- DiwaSwina
- Používateľ

diky moc za radu... zatial mam zapnute "preset modes" a postupne budem experimentovat
medzi 85 a 100Hz rozdiel akosi nepoznam..
ozaj, mam defaultne nastavenych 85Hz, aj v dxdiag to mam overridnute na 85, ale akonahle zapnem CSko v opengl, hodi to 60....
nechcem pouzivat nejake druhotne utility typu "refresh lock" ale ako sa to da nastavit priamo v systeme.. niekde od nvidia control panelom by malo byt aj cosi ako refresh rate override ale ja to tam nemam..
ozaj, mam defaultne nastavenych 85Hz, aj v dxdiag to mam overridnute na 85, ale akonahle zapnem CSko v opengl, hodi to 60....
Malokto rozpozna pri statickom obraze rozdiel medzi 85Hz a 100Hz, takze si z toho nic nerobDiwaSwina napísal:...zatial mam zapnute "preset modes" a postupne budem experimentovatmedzi 85 a 100Hz rozdiel akosi nepoznam..
ozaj, mam defaultne nastavenych 85Hz, aj v dxdiag to mam overridnute na 85, ale akonahle zapnem CSko v opengl, hodi to 60....nechcem pouzivat nejake druhotne utility typu "refresh lock" ale ako sa to da nastavit priamo v systeme.. niekde od nvidia control panelom by malo byt aj cosi ako refresh rate override ale ja to tam nemam..
Proste na filmy je idealny refresh rate kt. je nasobkom 25 (t.j. 50, 75, 100, ...). Toto samozrejme neplati pre hybridne formaty DivX/XviD ako 23.976 fps, ...
co sa tyka tvojej druhej otazky - prave tieto druhotne utility riesia problem s refresh rate uplne. Ja osobne (este keD som mal NVidia karty) som jednu z takychto utilitek pouzival - bohuzial si nespominam na meno.
Uz keD pouzivas Control Panel z ovladacov, skus pozriet ci tam nie je separovane nastavenie pre OpenGL, myslim ze v starsich Detonator ovladacoch (4x.xx, 5x.xx) to bolo tak, ale ako to teraz v tych novsich (6x.xx, 7x.xx) to fakt neviem
- DiwaSwina
- Používateľ

clovece diky ti za hodnotne odpovede, s tou frekvenciou som to poriesil aj tak ze CS pustam v Direct3d mode ale to akosi seka cela hra...
ja som pouzival reforce ale chcel by som to poriesit bez neho..
uz ked sa to takto rozbehlo, tak trocha OT ale nejdem zakladat novu temu kvoli "temu"
, mam taky bug ze ked niekedy vyjdem z hry tak neviem najst mys na ploche.. treba pravy klik a je spet, alebo po nejakych 1-2sekundach kurzor sam naskoci.. zaregistroval som to na viacerych pc, ak by si vedel poradit nemusim googlovat
Dik 
uz ked sa to takto rozbehlo, tak trocha OT ale nejdem zakladat novu temu kvoli "temu"
Sorry, fakt netusim - este som sa s tym nestretol.DiwaSwina napísal:... mam taky bug ze ked niekedy vyjdem z hry tak neviem najst mys na ploche.. treba pravy klik a je spet, alebo po nejakych 1-2sekundach kurzor sam naskoci.. zaregistroval som to na viacerych pc, ak by si vedel poradit nemusim googlovatDik
Na starsich verziach DirectX bol trochu podobny bug - keD sa preplo z Desktopu do DX Full-Screenu (napr. pri hre) tak obcas zostal "vysiet" kurzor mysi na obrazovke... musel si nou pohnut aby sa skryl
Taketo veci, pokial sa nestavaju permanentne, je tazko identifikovat.
Predpokladam ze sa jedna o nejaky bug v ovladaci mysi alebo DirectX-och... ale Microsoft(r) by ti zrejme povedal "IT'S NOT A BUG-- IT'S A FEATURE!!"