Unikátne divadlo na nočnej oblohe
Dnešnú noc, presnejšie na jej sklonku nadránom (~pol piatej) by sa mali na východnej oblohe stretnúť dva najjasnejšie objekty nočnej oblohy, Mesiac a Venuša. Konjunkcia štvrtinového mesiaca a Venuše môže byť spestrená pádmi meteorov, keďže práve vrcholí meteorický roj Lyridy.
Štart nosiča Falcon 1 odložený
Dnes mal na svoj štvrtý štart absolvovať Falcon 1, jeden z mála komerčných raketových nosičov na trhu. Štart bol odložený o (približne) 6 týždňov, z dôvodu neočakávane silných otrasov pri štarte. Nákladom je Malajský satelit RazakSAT na vzdialený prieskum Zeme. Ak sa pýtate čím je zaujímavý práve tento štart, tak tu je tu pár dôvodov. Prvým je príbeh spoločnosti SpaceX ktorá vyvíja tento nosič. Bola založená v roku 2002 Elonom Muskom, spolozakladateľom spoločnosti Pay Pal. Po predaji Pay Pal-u aukčnému gigantu eBay zainvestoval 100 miliónov dolárov do vzniku SpaceX s cieľom vytvoriť prvú low-cost spoločnosť kozmického priemyslu. Predbežne to vyzerá že plán sa darí. Spoločnosť získala kontrakt NASA na 1.6 miliardy dolárov na zásobovanie medzinárodnej kozmickej stanice ISS po vyradení raketoplánov z prevádzky v roku 2010. Okrem iných kontraktov, je zaujímavým prvý let jej ťažkého nosiča Falcon 9 v roku 2011 pre Bigelow Aerospace, ktorý vynesie na orbit prvý vesmírny hotel.
Pomalé CME
To že tu máme hlboké Slnečné minimum sme už na týchto stránkach viac krát spominali. Ďalším z javov potvrdzujúcom hĺbku Slnečného spánku je spomalenie rýchlosti výronov koronálnej hmoty. CME - Coronal Mass Ejection, teda výrony hmoty z najvrchnejšej vrstvy slnečnej atomosféry, z koróny sú v súčasnosti mimoriadne pomalé. Pokiaľ bežne sú rýchlejšie než slnečný vietor, teraz sú vlečené slnečným vetrom.
21. 4. Astronovinky
- ChataGym
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 21. Jan, 2007, 08:00
Re: 21. 4. Astronovinky
no ja som to teda riskol a budík nastavil na pol piatu, ale moc som toho teda nevidel...
samozrejme, že som staval z 21.4 na 22.4...no čo skusim teda štastie nabudúce
Ano, bolo zatiahnute (v Kosiciach), takze vela toho vidiet nebolo.ChataGym napísal:no ja som to teda riskol a budík nastavil na pol piatu, ale moc som toho teda nevidel...
Ale internet je plny podarenych fotiek tohto eventu napr.
http://spaceweather.com/submissions/lar ... 472373.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
- ChataGym
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 21. Jan, 2007, 08:00
u nás (okolie Púchova) bolo obloha jasna ak si pamätám...ja som sa skôr tešil na padanie meteorov...
kedže som to ešte nemal možnosť vidieť...potom daj vedieť ked bude dalšie niekedy
kedže som to ešte nemal možnosť vidieť...potom daj vedieť ked bude dalšie niekedy
http://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_met ... BDch_rojov" onclick="window.open(this.href);return false;