Radioaktivita
Radioaktivita
Zdravim.
Vedel by mi niekto poradit materiali odolne voci radioaktivnom ziareni? Najlepsie nejaky link, text, obrazky, hocico. POtrebujem to na diplomovku. Takez ze olovo to viem aj sam. Ale su este napr nerez, nasiel som aj nejaky plast odolny. AK by niekto o niecom vedel, hodil link alebo nejaky matros, dost by mi to pomohlo. POtrebujem nieco, z coho by sa dal vyrobit robot. alebo jeho komponenty, kedze robim servisneho robota do jadrovych elektrarni na inspekcnu cinnost.
Tou inspekciou by som este poprosil nejaky merač, nieco na detekciu radiacie. Nasiel som nieco take, ale chcelo by to nieco lepsie.
Merač rádioaktivity HS-107
dakujem za kazdu radu. cením si to
Vedel by mi niekto poradit materiali odolne voci radioaktivnom ziareni? Najlepsie nejaky link, text, obrazky, hocico. POtrebujem to na diplomovku. Takez ze olovo to viem aj sam. Ale su este napr nerez, nasiel som aj nejaky plast odolny. AK by niekto o niecom vedel, hodil link alebo nejaky matros, dost by mi to pomohlo. POtrebujem nieco, z coho by sa dal vyrobit robot. alebo jeho komponenty, kedze robim servisneho robota do jadrovych elektrarni na inspekcnu cinnost.
Tou inspekciou by som este poprosil nejaky merač, nieco na detekciu radiacie. Nasiel som nieco take, ale chcelo by to nieco lepsie.
Merač rádioaktivity HS-107
dakujem za kazdu radu. cením si to
CPU:INTEL Core i7-4790K 4.0GHz,Cooler:Noctua NH-C14,MB:MSI Z97 GAMING 3, RAM:Kingston 32 GB KIT DDR3 1600 MHz CL9 HyperX, SSD:CRUCIAL SSD MX200/ 250GB HDD,HDD: Toshiba 2TB 7200 64MB cache, DVDRW:LG-4163, VGA:ASUS Geforce STRIX-GTX960-DC2OC-2G, PSU:Corsair 550W CS550M PLUS gold, Case:Corsair 100R Silent, LCD: 27"HP ZR2740w, MYŠ: A4tech Bloody V8, REPRO: Logitech X-230 2.1
Re: Radioaktivita
Na zaciatok poznamenam ze to co sa pytas poznam okrajovo, informacie si preto prever u odbornika (mas predsa konzultanta na diplomke, plus google+wiki).
Olovo je klasicke riesenie. Ale je tazke a myslim ze aj drahe. Pokial viem tak vhodnou alternativou je Polyetylen http://sk.wikipedia.org/wiki/Polyetylén
+ Existuju komercne materialy pripravovane specialne pre tienenie radioaktivity : http://en.wikipedia.org/wiki/Demron" onclick="window.open(this.href);return false;
Zlozenie je nezname no pojde o polymery viazuce nejake dalsie materialy, mozno vodik kedze ten je ucinnym tieniacim materialom.
K meraniu radioaktivity. Zavisi aku zlozlu radioaktivity chces merat.
Na nabite castice a gamma ziarenie je asi najvhodnejsi nejaky Geiger-Müllerov počítač http://en.wikipedia.org/wiki/Geiger_counter" onclick="window.open(this.href);return false;.
Na neutralnu zlozku (neutrony) by sa asi najskor pouzil nejaky neutronovy monitor, ale nepocitam ze by bolo potrebne merat neutronovu komponentu. Takze zacni hladat kto predava komercne Geigerove pocitace.
Edit : este ma napadlo ze elektronika robota by (podla speacifikacii a rozpoctu) mala byt radiacne odolna tj. z kategorie military, je sice drahsia ale ma zarucenu a specifikovanu radiacnu odolnost
Olovo je klasicke riesenie. Ale je tazke a myslim ze aj drahe. Pokial viem tak vhodnou alternativou je Polyetylen http://sk.wikipedia.org/wiki/Polyetylén
+ Existuju komercne materialy pripravovane specialne pre tienenie radioaktivity : http://en.wikipedia.org/wiki/Demron" onclick="window.open(this.href);return false;
Zlozenie je nezname no pojde o polymery viazuce nejake dalsie materialy, mozno vodik kedze ten je ucinnym tieniacim materialom.
K meraniu radioaktivity. Zavisi aku zlozlu radioaktivity chces merat.
Na nabite castice a gamma ziarenie je asi najvhodnejsi nejaky Geiger-Müllerov počítač http://en.wikipedia.org/wiki/Geiger_counter" onclick="window.open(this.href);return false;.
Na neutralnu zlozku (neutrony) by sa asi najskor pouzil nejaky neutronovy monitor, ale nepocitam ze by bolo potrebne merat neutronovu komponentu. Takze zacni hladat kto predava komercne Geigerove pocitace.
Edit : este ma napadlo ze elektronika robota by (podla speacifikacii a rozpoctu) mala byt radiacne odolna tj. z kategorie military, je sice drahsia ale ma zarucenu a specifikovanu radiacnu odolnost
-ja v takomto obore pracujem, a živý ma to už skoro 20rokov.
Konkretizuj čo potrebuješ, nie je problém niečo zohnat a poslat.
http://www.canberra.com/literature/" onclick="window.open(this.href);return false;
Konkretizuj čo potrebuješ, nie je problém niečo zohnat a poslat.
http://www.canberra.com/literature/" onclick="window.open(this.href);return false;
Super, som rad ze som to tu napisal, hned prvy prispevok a dost mi pomohol.
Shampoo, mozem ta kontaktovat cez ICQ, ked mi nieco bude treba? Mne hlavne ide o to, aby robot bol z materialov odolnych voci radiacii, bude naprogramovany, aby chodil v urcitom kruhu, alebo bude mat vyhradeny sektor, v ktorom sa bude pohybovat a bude pomocou nejakeho meraca zistovat stav radiacie. Ja sa do radiacie nevyznam, ale chcem, aby zistovalo napr nejaky unik radioaktivity, a aby mal ten merac nejaky vystup, aby bol pripojeny na riadiacu jednotku robota a akonahle nieco zdeteguje, upozorni operatora.
Obom dakujem velmi pekne za vase prispevky a pomoc. Shampoo ak by si mal nejake materiali, napr nieco k nejakemu meraku, datasheet, alebo take daco, ci musi byt v urcitej polohe, aky ma vystup, a potom nieco, z coho mozem zostrojit robota, cize pouzite materiali, je jedno ako drahe budu, bude to viacmenej len teoreticke pouzitie
Shampoo, mozem ta kontaktovat cez ICQ, ked mi nieco bude treba? Mne hlavne ide o to, aby robot bol z materialov odolnych voci radiacii, bude naprogramovany, aby chodil v urcitom kruhu, alebo bude mat vyhradeny sektor, v ktorom sa bude pohybovat a bude pomocou nejakeho meraca zistovat stav radiacie. Ja sa do radiacie nevyznam, ale chcem, aby zistovalo napr nejaky unik radioaktivity, a aby mal ten merac nejaky vystup, aby bol pripojeny na riadiacu jednotku robota a akonahle nieco zdeteguje, upozorni operatora.
Obom dakujem velmi pekne za vase prispevky a pomoc. Shampoo ak by si mal nejake materiali, napr nieco k nejakemu meraku, datasheet, alebo take daco, ci musi byt v urcitej polohe, aky ma vystup, a potom nieco, z coho mozem zostrojit robota, cize pouzite materiali, je jedno ako drahe budu, bude to viacmenej len teoreticke pouzitie
CPU:INTEL Core i7-4790K 4.0GHz,Cooler:Noctua NH-C14,MB:MSI Z97 GAMING 3, RAM:Kingston 32 GB KIT DDR3 1600 MHz CL9 HyperX, SSD:CRUCIAL SSD MX200/ 250GB HDD,HDD: Toshiba 2TB 7200 64MB cache, DVDRW:LG-4163, VGA:ASUS Geforce STRIX-GTX960-DC2OC-2G, PSU:Corsair 550W CS550M PLUS gold, Case:Corsair 100R Silent, LCD: 27"HP ZR2740w, MYŠ: A4tech Bloody V8, REPRO: Logitech X-230 2.1
-niečo také sa už riešilo na likvidácii A1 v EBO v spolupraci s Angličanmi.
V krátkosti:
Princíp bol taký ,že dialkovo ovladaný vozík alebo povedzme robot,mal na sebe upevnené sondy na meranie Ra.žiarenia
kamery a mech. rameno na odber vzoriek z kontaminovanych povrchov ovládalo sa to celé cez notebook.
Robot vošiel do miestnosti,dialkovo sa riadil.Operátor na mapke presne videl kde je a riadil ho cez kamery.
Spetne dostaval informáciu o hodnotach Ra.žiarenia v roznych bodoch trasy cez radiový teledozimetrický systém.
Kde potreboval robota zastavil zobral otery zo zariadeni alebo z podlahy atd.
Ak by vypadla radiová komunikácia bolo to urobené tak že robot mal v kolesách senzory a počítali a ukladali sa
udaje o počte otočení ,smere a rýchlosti každého jedného kolesa/ servomotor/
V prípade poruchy , ak nedostal signál do určitého času z riadiaceho PC aktivoval spetny chod a robot sa vratil
automaticky po prejdenej trase naspet. Podobné ako tie automatické vysávače.
A material bol použitý nerez,ktory najviac vyhovuje aj z hladiska požiadavky na dekontamináciu.
Ak chceš možem ti niečo okolo toho pozistovat prípadne poslat.Ale nebude to lahké už len
pre použité firemné know-how ,ktoré Angličania z rúk tak lahko nepustia a výroba čo i len polofunkčného prototipu vzhadom na použité materiali a elektroniku nie je najlacnejšía.
ICQ nemám ale aby sme nezatažovali forum ,možeme komunikovat cez SS a e-mail.
V krátkosti:
Princíp bol taký ,že dialkovo ovladaný vozík alebo povedzme robot,mal na sebe upevnené sondy na meranie Ra.žiarenia
kamery a mech. rameno na odber vzoriek z kontaminovanych povrchov ovládalo sa to celé cez notebook.
Robot vošiel do miestnosti,dialkovo sa riadil.Operátor na mapke presne videl kde je a riadil ho cez kamery.
Spetne dostaval informáciu o hodnotach Ra.žiarenia v roznych bodoch trasy cez radiový teledozimetrický systém.
Kde potreboval robota zastavil zobral otery zo zariadeni alebo z podlahy atd.
Ak by vypadla radiová komunikácia bolo to urobené tak že robot mal v kolesách senzory a počítali a ukladali sa
udaje o počte otočení ,smere a rýchlosti každého jedného kolesa/ servomotor/
V prípade poruchy , ak nedostal signál do určitého času z riadiaceho PC aktivoval spetny chod a robot sa vratil
automaticky po prejdenej trase naspet. Podobné ako tie automatické vysávače.
A material bol použitý nerez,ktory najviac vyhovuje aj z hladiska požiadavky na dekontamináciu.
Ak chceš možem ti niečo okolo toho pozistovat prípadne poslat.Ale nebude to lahké už len
pre použité firemné know-how ,ktoré Angličania z rúk tak lahko nepustia a výroba čo i len polofunkčného prototipu vzhadom na použité materiali a elektroniku nie je najlacnejšía.
ICQ nemám ale aby sme nezatažovali forum ,možeme komunikovat cez SS a e-mail.
OKi, pouzijem nerez, ten mi odporucal aj konzultant, tak len spomeniem v DP, ake materiali by sa dali pouzit. Know how mi az tak netreba, maximalne by sa mi zislo, aky dozimeter bol pouzity. Ze si najdem jeho datasheet.
diky moc
diky moc
Vyrobcov dozimetrov nie je vela a otázka je ktorý typ žiarenia chceš merat ,na začiatok skús toto:
Firma u nás:
http://www.vf.cz/sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vo svete:
http://www.cpce.net/" onclick="window.open(this.href);return false; - najlepšia trojica
http://www.thermo.com/com/cda/product/d ... 15,00.html" onclick="window.open(this.href);return false;
www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~vorobel/praktikum/dokumenty/prmonit.doc
Firma u nás:
http://www.vf.cz/sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vo svete:
http://www.cpce.net/" onclick="window.open(this.href);return false; - najlepšia trojica
http://www.thermo.com/com/cda/product/d ... 15,00.html" onclick="window.open(this.href);return false;
www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~vorobel/praktikum/dokumenty/prmonit.doc
No to práve neviem, ake ziarenie potrebujem merat. V tomto som amaterom. Ja len potrebujem spravit robota pre inšpekcnu cinnost v jadrovej elektrarni. Cize napr spravim robota, co bude kontrolovat stav a intenzitu r. ziarenia. Predpokladam, ze to je alfa ziarenie. Alebo gama? fakt toto netusim. POrad, keby sa stala nehoda, vzikol by unik radiacie z reaktora, tak ake ziarenie unika?
Nasledne na toto ziarenie potrebujem nejaky dozimeter.
Myslim ze pri havariach ide najma o unik nestabilnych radioizotopov (vid. napr. http://www.chernobyl.info/index.php?use ... D=16&lID=2" onclick="window.open(this.href);return false;) a tie sa rozpadaju beta rozpadom. Podla tohto dedukujem ze pojde najma o ziarenie zlozene z tazkych ionov a beta ziarenie (elektrony).pacho666 napísal:No to práve neviem, ake ziarenie potrebujem merat. V tomto som amaterom. Ja len potrebujem spravit robota pre inšpekcnu cinnost v jadrovej elektrarni. Cize napr spravim robota, co bude kontrolovat stav a intenzitu r. ziarenia. Predpokladam, ze to je alfa ziarenie. Alebo gama? fakt toto netusim. POrad, keby sa stala nehoda, vzikol by unik radiacie z reaktora, tak ake ziarenie unika?
Takže radiačné havárie:
Zákon č.272/94 a vyhláška č12/2001 MZ SR
1 Prevýšenie limitov pre výpuste denné,ročné /unik cez ventil.komín
2 Ožiarenie pracovníka alebo obyvatela nad limit /vyhláška/
3 Strata kontroly nad defektoskopickým žiaričom
4 Havaria so stratou chladiva primárného okruhu
5 Nehoda s jadrovým palivo ,pád kontajnera pri preprave atd.
Toto su príklady radiač. havárii čiže je to roznorodé a možu varírovat v závažnosti na človeka
nikdy to nie je len "toto a nič iné".
napr. kontaminácia+velké dávkové príkony +inhalácia +ingescia atd.
Platí pre reaktor VVR-440
Zdroje žiarenia a kontaminacie na JE povedané polopate
Śtiepne produkty -vznikaju priamo v reaktore a su nestabilné/radioaktívne/a dalej sa rozpadaju na dalsie izotopy
/stabilné- snažia sa dostat do základného stabilného stavu/-tvoria sa tak celé rozpadové rady.
-jednotlivé izotopy sa možu dostat v reaktore do neutronového toku a aktivovat sa to znamena
tvoria sa z nich iné radioaktívne izotopy /plyny 90% Xe,Kr,I,Ce,Ar/
Aktivované produkty korózie- je to další zdroj žiarenia vznikaju pri korózii konstrukčných materialov a opet ked sa
dostanú do neutronového toku v reaktore stávaju sa radioaktívne
/Co,N,Mg,Fe,Cr,Cu,Ag/
Aktivované zložky chladiva a moderatora- aktivuju sa rovnakým sposobom ako aktivované produk. korózie
/aerosoly Rb a Kr / z NaOH a KOh vzniká Na a K Trícium H3 vzniká z Lítia a ten z Bóru
A prečo to píšem lebo pri velkej havárii toto všetko je uvolnené von a merajú sa len zložky ktoré majú
najzávaznejsie biologické úcinky na človeka.Nejaká technologia je druhoradá.
Najzaujímavejši je z tohto hladiska Jód a štítna žlaza .Prave preto sa v okolí JE dávajú jódové tabletky.Ich ulohou
nie je nič iné len zaplnit štítnu žlazu jodom aby tá nemohla prijímat ten škodlivy /radioaktívny/z ovzdušia.
Ćiže ked to zhrnieme
Neutrony - asi nie, lebo bez aktivovaného reaktora /štiepna reakcia / "zanikajú"
Alfa to je nebezpečné z biologického aspektu len svojou chemickou toxicitou,pri požití kontaminuje vnútorné orgány
človeku viac škodí chemická otrava
Beta žiarenie áno- nebezpečné na kožu pri velkých energiach ,nebezpečné vnútorne,kontaminácia potravín atd.
Gama žiarenie áno-nebezpečné pri vonkajšom ožiarení,sú dané limity pre obyvatelstvo vyhláškou evakuácia,presídlenie.
Zatial tolko.Je to tak zložitá a komplexná problematika že sa to nedá vtesnat do pár viet.
Neviem či ti to pomohlo,napíš na SS
Zákon č.272/94 a vyhláška č12/2001 MZ SR
1 Prevýšenie limitov pre výpuste denné,ročné /unik cez ventil.komín
2 Ožiarenie pracovníka alebo obyvatela nad limit /vyhláška/
3 Strata kontroly nad defektoskopickým žiaričom
4 Havaria so stratou chladiva primárného okruhu
5 Nehoda s jadrovým palivo ,pád kontajnera pri preprave atd.
Toto su príklady radiač. havárii čiže je to roznorodé a možu varírovat v závažnosti na človeka
nikdy to nie je len "toto a nič iné".
napr. kontaminácia+velké dávkové príkony +inhalácia +ingescia atd.
Platí pre reaktor VVR-440
Zdroje žiarenia a kontaminacie na JE povedané polopate
Śtiepne produkty -vznikaju priamo v reaktore a su nestabilné/radioaktívne/a dalej sa rozpadaju na dalsie izotopy
/stabilné- snažia sa dostat do základného stabilného stavu/-tvoria sa tak celé rozpadové rady.
-jednotlivé izotopy sa možu dostat v reaktore do neutronového toku a aktivovat sa to znamena
tvoria sa z nich iné radioaktívne izotopy /plyny 90% Xe,Kr,I,Ce,Ar/
Aktivované produkty korózie- je to další zdroj žiarenia vznikaju pri korózii konstrukčných materialov a opet ked sa
dostanú do neutronového toku v reaktore stávaju sa radioaktívne
/Co,N,Mg,Fe,Cr,Cu,Ag/
Aktivované zložky chladiva a moderatora- aktivuju sa rovnakým sposobom ako aktivované produk. korózie
/aerosoly Rb a Kr / z NaOH a KOh vzniká Na a K Trícium H3 vzniká z Lítia a ten z Bóru
A prečo to píšem lebo pri velkej havárii toto všetko je uvolnené von a merajú sa len zložky ktoré majú
najzávaznejsie biologické úcinky na človeka.Nejaká technologia je druhoradá.
Najzaujímavejši je z tohto hladiska Jód a štítna žlaza .Prave preto sa v okolí JE dávajú jódové tabletky.Ich ulohou
nie je nič iné len zaplnit štítnu žlazu jodom aby tá nemohla prijímat ten škodlivy /radioaktívny/z ovzdušia.
Ćiže ked to zhrnieme
Neutrony - asi nie, lebo bez aktivovaného reaktora /štiepna reakcia / "zanikajú"
Alfa to je nebezpečné z biologického aspektu len svojou chemickou toxicitou,pri požití kontaminuje vnútorné orgány
človeku viac škodí chemická otrava
Beta žiarenie áno- nebezpečné na kožu pri velkých energiach ,nebezpečné vnútorne,kontaminácia potravín atd.
Gama žiarenie áno-nebezpečné pri vonkajšom ožiarení,sú dané limity pre obyvatelstvo vyhláškou evakuácia,presídlenie.
Zatial tolko.Je to tak zložitá a komplexná problematika že sa to nedá vtesnat do pár viet.
Neviem či ti to pomohlo,napíš na SS
Upresni inšpekčná činnost rozumie sa v havarovanej alebo normálne fungujúcej .pacho666 napísal:No to práve neviem, ake ziarenie potrebujem merat. V tomto som amaterom. Ja len potrebujem spravit robota pre inšpekcnu cinnost v jadrovej elektrarni. Cize napr spravim robota, co bude kontrolovat stav a intenzitu r. ziarenia. Predpokladam, ze to je alfa ziarenie. Alebo gama? fakt toto netusim. POrad, keby sa stala nehoda, vzikol by unik radiacie z reaktora, tak ake ziarenie unika?
Lebo inšpekcia napr ÚJD ,MAAE, MZ SR sa dostanu prakticky všade aj do reaktora deliaca rovina /pri odstávke/a nulovom výkone.
Pokial sa jedná o havarovanú elektraren tam prichádzaju do úvahy priestory kde je velky dávkovy prikon tu sa meria gama žiarenie
poprípade neutronové žiarenie o určitej energii/ oneskorené / ak má reaktor este nejaku štiepnu reakciu.