Vplyv tepla na kable
Re: Vplyv tepla na kable
elektrony narazaju do ionov, takze louth, neni ich tam rovnako, rovnako je akurat pocet ionov, tym ze kmitaju elektrony s nimi koliduju.
.
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Zavisi to od prierezu vodica, od dlzky vodica, od teploty. A je sposobeny narazanim volnych(vodivostnych) elektronov do atomov(zavisi to teda aj od tvaru a materialu vodica). To si myslim ja. Podla mna tam nemusia byt vyslovene iony. A este si zabudol, ze pri vodicoch odpor s (zvysujucou sa) teplotou stupa, ale odpor polovodicov s (zvysujucou sa) teplotou klesa.
Ja odpor chapem takto.
Ja odpor chapem takto.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Moj lajsky pohlad na vec.(i ked mam nedostudovanu fyziku na UPJS,ale s elektromagnetizmom som sa nikdy detailne nezaoberal)
Elektrony brzdi vsetko mozne v latke vodica,hlavne nedokonalost mriezky.Atomy mriezky pro vacsej teplote rychlejsie kmitaju,cize je vacsia pravdepodobnost zrazky s elektronom,elektron tym straca kineticku energiu.To sa riesi tak ze sa ze sa zvysi napatie,tym aj rychlost elektronov,samozrejme sa zmensi ich pocet(prud) kvoli zakonu zachovania energie(vid vysokonapatove dalekonosne vedenia).Cize je tam mensia pravdepodobnost zrazok mensieho mnozstva rychlych elektronov.
Elektrony brzdi vsetko mozne v latke vodica,hlavne nedokonalost mriezky.Atomy mriezky pro vacsej teplote rychlejsie kmitaju,cize je vacsia pravdepodobnost zrazky s elektronom,elektron tym straca kineticku energiu.To sa riesi tak ze sa ze sa zvysi napatie,tym aj rychlost elektronov,samozrejme sa zmensi ich pocet(prud) kvoli zakonu zachovania energie(vid vysokonapatove dalekonosne vedenia).Cize je tam mensia pravdepodobnost zrazok mensieho mnozstva rychlych elektronov.
povedal si to presne a jasnelouth napísal:...
ja som nezabudol na nič, to ty sem posúvaš uplne inú debatu (PV materiály)Shatterhand napísal:A este si zabudol, ze pri vodicoch odpor s (zvysujucou sa) teplotou stupa, ale odpor polovodicov s (zvysujucou sa) teplotou klesa.
.