Vyber programovacieho jazyka

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
Používateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1677
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Re: Vyber programovacieho jazyka

Príspevok od používateľa Jofo »

matias90 - kedze ovladas Pascal, tak si zozen knihu Ucebnice jazyka C od Herouta (2 diely), idealna kniha, ked prechadas z pascalu na C-cko.
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!
diablik
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 590
Dátum registrácie: Ne 30. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice

Re: Vyber programovacieho jazyka

Príspevok od používateľa diablik »

faugusztin napísal:Je rozdiel medzi sekerou a motorovou pilou ? (Ano, je tam rozdiel, C je zaklad a C++ je dost velke rozsirenie, ktore ale bez C urcite nezvladnes)
Teda s prepacenim, ale toto vysvetlenie je uplne strasne. IMHO rozdiel je v tom ze programovaci jazyk C je imperativny programovaci jazyk a C++ je OOP objektovo orientovany podobne ako JAVA. Je pravda ze C++ ma niekde hlboko v sebe zaklady z C, ale to ma aj JAVA a snad nikto nemoze tvrdit ze java je rozsirenie C.

BTW: ak uz vies aspon co to z pascalu (to turbo nie je nazov programovacieho jazyka ale IDE) tak sa uc jazyk C. je typovo podobny a ak / ked zvladnes C tak mozes prejst na C++ a budes ovladat aj imperativne aj objektove programovanie, ale to je hudba buducnosti (pat rokov).

P.S.: pre fajnsmekrov by som este odporucal funkcionalne programovanie taky Haskell alebo LISP je chutovka :good:
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...

I like Tux.
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15054
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Vyber programovacieho jazyka

Príspevok od používateľa faugusztin »

Takze najprv si ma sprdol, a nakoniec si napisal to iste co ja. A to prirovnanie so sekerou a motorovou pilou bolo dobre. To, co v C riesis casto krkolomne mozes v C++ vdaka OOP riesit uplne jednoducho (ale aj komplikovane, ak to prezenies, napr. dedenie z viacerych tried :laugh: ).

Medzi C a C++ je omnoho uzsia vazba nez medzi C a Java. Musis v Jave riesit ukazovatele ? Musis riesit velkosti poli tak, aby ti to nezhodilo aplikaciu ? Musis robit veci, ktore su u C/C++ nutne ? Musis alokovat pamat ? Nie, nemusis. O tom to je, C++ je nadstavba C, Java ma syntax podobnu C. To je vcelku rozdiel, napriklad aj PHP ma syntax podobnu C.
Používateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7688
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava

Re: Vyber programovacieho jazyka

Príspevok od používateľa newmi »

faugusztin napísal: Mam mu vysvetlovat, ze tam ma podporu OOP, sablonoveho programovania atd ? Nech sa najprv nauci C, bude poznat uskalia programovania v tomto jazyku, a prechod na C++ bude lahsi. Pravdupovediac, ja som este na C++ nenasiel odvahu, mne bohate staci Java.
Praveze nie. Nech rovno zacne s C++ ked chce, su tam urcite odlisnosti, ktore by pri uceni sa boli skor na skodu ako na uzitok (teda aspon tak som sa docital na nete). Cize ak moze, tak nech zacne rovno s C++. Toto je perfektny web, kde je aj slusny tutorial resp kurz na zaklady C++
http://www.programujte.com

Ja sa sice zatial dostal len po 3. lekciu ale je to dost zrozumitelne pisane ;)
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
legolas380
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 33
Dátum registrácie: St 03. Sep, 2008, 19:05

Re: Vyber programovacieho jazyka

Príspevok od používateľa legolas380 »

ked porovnate jawu a C++, co je tazsie? inak aj ja som sa ucil C ale to len take priklady ze ....proste jednoduche stredoskolske...
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15054
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Vyber programovacieho jazyka

Príspevok od používateľa faugusztin »

Java samotna nie je tazka. Tazke je naucit sa milion roznych frameworkov, s ktorymi prides do styku... Napriklad na to, aby si robil webove aplikacie potrebujes poznat Javu, servlety, JSP, tagliby, ak pouzivas nejaky specialny framework tak podla vyberu Struts/JSF/Seam/ine frameworky - a to sme este len pri prezentacnej vrstve. Na business logiku mas znova bud vlastne frameworky, alebo veci typu EJB/EJB3, na datovu vrstvu znova dalsie frameworky typu EJB3/Hibernate/JPA/Toplink atd atd.

Proste Java je hlavne o znalosti frameworkov, ich API, ich deskriptorov (XML subory popisujuce ich konfiguraciu). Samotny jazyk sa naucis rychlo, ale zvysok sa budes ucit do konca zivota/kariery/pouzivania Javy :D .
Používateľov profilový obrázok
Navodar22
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Pi 28. Dec, 2007, 08:00

Re: Vyber programovacieho jazyka

Príspevok od používateľa Navodar22 »

zdravim... nechcem zakladat novu temu tak sa spytam tu...
viete mi poradit kt. z tychto knih je lepsia?

http://www.martinus.sk/?uItem=12284" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.martinus.sk/?uItem=46857" onclick="window.open(this.href);return false;

popripade nejaku inu dobru knihu... Co to programovat viem na skole (FEI) sme sa prvy semester ucili C a teraz mame C++ (to len pre istotu ak by sa niekto pytal na moje vedomosti).

Návrat na "Programovanie"