Ahojte,
chcel by som vas poprosit o radu, nedavno som sa rozhodol nahodit si najnovsiu verziu biosu na dosku P5Q deluxe. Staru verziu som mal myslim 1406 a nahodil som si najnovsiu 2001. Po nastaveni vsetkych veci v nom som zistil nelichotivu vec teplota procesora (jadier) zrazu stupla o celych 15° resp. pred zmenou biosu som mal v burne teploty do 65° resp. som mal maximalne ci minimalne 35° distance to max.. po nahodeni noveho biosu mam zrazu teploty v burne okolo 80° resp. 20 distance to max. (E8500 4,35 Ghz 9,5 x 458 pri 1,43v)
Otazocka znie, je vobec taketo nieco mozne resp. moze spravit vymena biosu toto ?? napadama ci sa neposahali len teplotne cidla..nemam pocit ze by bol chladic nejak viac rozpalenejsi.. zostavu mam v podpise..
pri teste som pouzival OCCT 3,0 a teploty som sledoval hlavne v coretempe, realtempe a wizarde..
za pripadne vysvetlenie alebo pomoc pri zistovani co som "spravil" zle vam vopred dakujem..
Harry
zvysena teplota CPU po vymene biosu ?
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Re: zvysena teplota CPU po vymene biosu ?
To by vymena sposobit nemala....nejak inak to meria teplotu.
Vsak pozri http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... ilit=palee
Vsak pozri http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... ilit=palee
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
Mozno odpoviem hlopost (Intel neni moja domena), ale nove verzie biosu obsahuju okrem oprav bugov biosu samotneho aj tzv. "update microcode cpu".
Update riesi niekedy aj nekorektne zobrazovanie teplot starsim biosom napriklad rovnakeho typu cpu, len novsej revizie jadra.
Podobne aj nove verzie Core/RealTemp-u a pod. V reale mas teplotu rovnaku ako pred flashom samozrejme, otazne je len ktora je ta spravna, ja myslim, ze ta vyssia.
Update riesi niekedy aj nekorektne zobrazovanie teplot starsim biosom napriklad rovnakeho typu cpu, len novsej revizie jadra.
Podobne aj nove verzie Core/RealTemp-u a pod. V reale mas teplotu rovnaku ako pred flashom samozrejme, otazne je len ktora je ta spravna, ja myslim, ze ta vyssia.
- Toman
- VIP
- Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
- je mozne ze sa zmeila nejaka tepelna konstanta, snat na nejaku presnejsiu hodnotu..
AMD 7600X, B650M, 32Gb 6400, RTX 3070TI, Fractal Torrent
diky za rady.. nejako sa s tym snazim pasovat... skusal som nahodit starsi bios resp. nahodil som verziu 1805 namiesto tej 2001 a hned som si vsimol zaujimavost..ked sa nahadzuje novy bios..stary sa vymazava.. preto by ma zaujimalo ako je mozne ze ked som nahodil z 2001 bios 1805 tak mi ostali v nom ulozene infomacie ??? cele je to akosik pofiderne... ako keby downgrade nebol mozny ? pritom to cele prebehlo ako ma... aj verziu biosu ukazuje 1805..
zatial som vyriesil situaciu tym ze som nastavil hodnoty na (442 x 9,5 pri 1,39v - 4,2 Ghz) s tym ze mam teploty do 65° co su v podstate vacsie teploty ako som mal pred tym so najstarsim biosom pri 4,35 Ghz a 1,43v
btw, presdstava ze mi novy bios upravil vysledne hodnoty teplot ktore maju byt akoze taraz pravdivejsie ma dost desi.. ked si predstavym tie nespocetne hodiny testovania pred tym..s tym ze mam "akoze" dobre teploty
zatial som vyriesil situaciu tym ze som nastavil hodnoty na (442 x 9,5 pri 1,39v - 4,2 Ghz) s tym ze mam teploty do 65° co su v podstate vacsie teploty ako som mal pred tym so najstarsim biosom pri 4,35 Ghz a 1,43v
btw, presdstava ze mi novy bios upravil vysledne hodnoty teplot ktore maju byt akoze taraz pravdivejsie ma dost desi.. ked si predstavym tie nespocetne hodiny testovania pred tym..s tym ze mam "akoze" dobre teploty
Spoiler: ukázať