Novela o odpadoch č. 223/2001 Z.z. - alebo zožerte nás úplne

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Novela o odpadoch č. 223/2001 Z.z. - alebo zožerte nás úplne

Príspevok od používateľa GABO »

Dlho som rozmýšľal či to zverejním, ale dnešné pomaly nervové zrútenie z mailu čo mi došlo od kolektívnej organizácie ma prijalo založiť túto tému.

Stále som veril, že sa raz dožijem toho, že aspoň na chvíľku tu budú hore takí, čo si síce budú robiť vlastný biznis, ale budú normálni voči ľuďom, ktorí tu normálne podnikajú snažia sa a poctivo odvádzajú dane. Ale pri tejto vláde komunistickej (ako to inak nazvať) a doslova sprostej (hlava nevie čo robí päta) a doslova pľúvajúcej do tváre normálnym občanom som stratil akosi vieru...

Ide o toľko komentovanú novelu rec. zákona resp. novelu zákona o odpadoch. Sám ako dovozca zo zahraničia som distribútor a uvádzam výrobky na trh takže sa automaticky stávam povinným platiť odvody do rec. fondu, alebo kolektívnej organizácie. Keď som s týmto biznisom začínal overoval som si ako to je (lepšie ako platiť pokuty) a žial stránka rec. fondu vtedy 2 roky ak nie viac neaktualizovaná mi nevedela povedať čo som potreboval, tak som obvolal na rec. fonde viacero kontaktov a žiaľ aj vtedy jeden povedal to a druhý opak. A tak som sa rozhodol pre kolektívny systém Sewa. Jednak som jeden z menších dovozcov, druhá vec SEWA má rozumný formulár na vyplňanie quartálnych hlásení aj ročných, SEWA zrieši aj doklady do životného prostredia. Ročne odvediem dosť veľkú sumu (XX XXX Sk), vyzbieram od ľudí ani nie 1/3 pretože pri každom výrobku beriem cenu za jeho KG ale nie za plné kilá. Platím ale za plné kila, čiže už teraz zákazníkov dotujeme a pri ťažkých zariadeniach dotujeme výrazne.

Posledný mesiac pokračujú prestrelky medzi rec. fondom (neštátny orgán, ktorý nemá určené na čo prostriedky použije) a kolektívnymi organizáciami. Recyklačný fond síce na svojich stránkach síce napísal obhajobu ale smiešnu reagujúcu na článok SME (dík Fero) kde rieši obaly na mlieko, nejaké plastové poháriky, ale akosi pozabudol na dovozcov elektrozariadení EEZ. Tí asi nedovážajú chladničky, HI-Fi, LCD, plazmy, chladiče, zdroje vo forme plastových pohárikov :rolleyes: :rolleyes:.

Plánuje sa aj podanie žaloby na Slovensko.

Teda aby bolo jasné čo to presne prinesie na Slovensko a hlavne zákazníkov ak novela prejde aj cez prezidenta pridávam tu pár informácii.

****************************************************************************************************************************************

Dňa 30.6.2009 bola v NR SR, aj napriek intenzívnej snahe SEWA a asociáciíí ITAS a ADAT pri rokovaniach na Ministerstve životného prostredia, Výbore NR SR pre životné prostredie a pléne NRSR, (uznesenie NR SR č. 1565 z 30. júna 2009) schválená koaličnými poslancami (v pomere 76:0) novela zákona o odpadoch č. 223/2001 Z.z., ktorá od 1.9.2009 prináša negatívne zmeny hlavne pre výrobcov a dovozcov EEZ zvýšením plošného, nesystémového a nezmyselného príspevku do neštátneho a nekontrolovaného Recyklačného fondu (RF) na 100% množstiev uvedených na trh SR.

Ďalšie podstatné zmeny:

- Nové povinnosti vo vzťahu k batériám a akumulátorom, najmä rozšírená povinnosť platiť príspevok do RF za všetky batérie a akumulátory;

- Rozšírenie povinnosti platiť príspevok do RF za obaly zo súčasných limitov na 100% s účinnosťou od 1.1.2010;

- Rozšírené povinnosti pri spätnom odbere elektroodpadu a použitých batérií a akumulátorov, kde všetci predajcovia elektrozariadení budú povinní vykonávať bezplatný spätný odber kus za kus a predajcovia batérií a akumulátorov budú povinní odobrať všetky použité batérie a akumulátory.

Aký je očakávaný dopad tejto novely na výrobcov a dovozcov EEZ?

V súčasnosti zabezpečujú povinné osoby (výrobcovia a dovozcovia EEZ) plnenie percentuálnych limitov zberu a zhodnotenia prostredníctvom kolektívneho systému, ktorému platia recyklačný poplatok len za limitné vyzbierané množstvá odzrkadľujúci reálne náklady na nakladanie s OEEZ.

Od 1.9.2009 by povinné osoby, teda výrobcovia a dovozcovia EEZ, mali platiť príspevok do RF za 100% množstva EEZ uvedených na trh v danom štvrťroku. Príspevok do RF je u niektorých kategórií niekoľkonásobne vyšší ako recyklačný poplatok do SEWA (porovnanie v tabuľke).
Znamená to, že podľa novely zákona by povinná osoba mala za 1kg nového monitora (kategória 3b) zaplatiť namiesto súčasných 0,35 EUR až 1,66 EUR.

Výsledkom bude zdražovanie elektrozariadení, ktoré u niektorých kategórií môže viesť k zvýšeniu cien až o 10 až 20%. Zvýšenie cien podporí nákupnú turistiku v zahraničí a povedie k zníženiu predaja u domácich predajcov a negatívne ovplyvní zamestnanosť a príjmy štátneho rozpočtu.

****************************************************************************************************************************************

Jedná vec je ale istá ak to prejde tak veci jednoducho budú drahšie a to o nemalú sumu, nakoľko už my osobne nemôžeme dotovať také sumy za KG pretože by sme jednoducho prerobili. Problém je aj v nedostatočnej kontrole pretože na SK pôsobí viacero zahraničných firiem, ktoré jednoducho predávajú tu na SK tovar zo zahraničia (nenakupujú ich od miestnych dovozcov ale zo zahraničia a TAK SA STÁVAJÚ AUTOMATICKY DISTRIBÚTOROM, teda tým kto UVÁDZA VECI NA MIESTNY TRH ). Nebudem spomínať ktoré su to spoločnosti, ale sú veľmi populárne a pokiaľ vidím a skúšal som sledovať ani jedna z nich neodvádza poplatky a nie je ani v jednom z kol. systémov. POTOM JE MOŽNÉ SAMOZREJME LACNO resp. Predávať LACNEJŠIE a robiť konkurenciu.

Jednoducho som sa dnes neovládol a hodnotím celé toto ako jedno kocúrkovo, bez hlavy a päty, je to niečo ako skryté dane?, alebo teda už ak kto bude kontrolovať kde pôjdu resp. kde sa použijú takto vyzbierané peniaze ak sa jedná o neštátnu organizáciu..hrôza, des , napľutie do tváre jednoducho a kocúrkovo pokračuje ďalej. Koniec koncov sa ukazuje na čo je táto vláda dobrá...a nie je to o kríze. :E :x
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
scpeter1
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 13. Aug, 2006, 02:00

Re: Novela o odpadoch č. 223/2001 Z.z. - alebo zožerte nás úplne

Príspevok od používateľa scpeter1 »

tiez som si dost vsimal tieto udalosti,a som rad ze Gabo to tu nacal.Urcite viem,co ho k tomu vedie a nieleln jeho.Nechem tu zabrdat do politiky,lebo viem o com sa to v politike toci.Toto je len zaciatok doplnanania statneho rozpoctu.Nech si hovori kto chce co chce,nech to vyypada ako chce,ale nikto ma nepresvedci o tom co som tu uz pisal.Je to len o tom,ako si politici nechcu kratit svoje vyplaty a my,obycajni ludia mame na toto vsetko doplacat,Chcem poprosit adminov,moderatotorov a vsetkych ostatnich,ktori maju vacsi pristup na toto forum,aby to pleskli na stranku reakcii obcanov,ktori s tymto nesuhlasia,lebo je to uplna tupost........a to som po tych ceresnoviciach este slusny............ :good:
Lenovo IdeaPad y560,120GB Samsung 840 SSD,VU+Uno 4K SE,Samsung Galaxy Note 4,root,UPC Fiber Power 130/10
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Toto nema s rozpoctom spolocne nic. Vsetky peniaze idu do fondu, ktory do rozpoctu neprispieva ani centom, vsetko su to peniaze, z ktorych iba 10% musi ist mestam, zvysok ide spriaznenym firmam...
scpeter1
Používateľ
Používateľ

a toto,ze to ide firmam,ktore su spriaznene s vladou,ktore im davaju "tantiemy" na chod stran,ktore su spriaznene s vladou,ktore su "vyvolene" na statne zakazky.....mi ches povedat,ze tieto prachy nie su tahane od nas?Tie krasne recicky ze to nejde do rozpoctu?Aleeeeeeee,hadam im neveris.......... ;) Ver mi,ze zachvilu budes platit aj za to,ze pijes vodu z vodovodu......z mojej strany end of the time........ :wallbash: :furious: :furious2:
Lenovo IdeaPad y560,120GB Samsung 840 SSD,VU+Uno 4K SE,Samsung Galaxy Note 4,root,UPC Fiber Power 130/10
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Citaj co pisem. Pumpovanie penazi kamosom Smeru, SNS a HZDS nie je naplnanie rozpoctu ! Chapes ze aj keby sa do rec. fondu zaplatilo aj cojaviem 100 miliard namiesto 100 milionov, tak rozpoctovy schodok by bol stale ten isty ? Pretoze tato organizacia je uplne nezavisla od cohokolvek, jej prijmy a vydaje nekontroluje nikto, nie su sucastou statneho rozpoctu a teda ani nemozu byt presunute na iny ucel...
panasonic650
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24

Príspevok od používateľa panasonic650 »

Je nejaka nadej ze to nebude platit ? Kto podava zalobu na Slovensko ?
Spoiler: ukázať
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[NB0] Asus EEE PC 1000HE Black WinXP Home SP3
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
http://www.buzzle.com/articles/mongoose ... e-pet.html
faugusztin
Moderátor
Moderátor

1) prezident to nemusi podpisat
2) zalobu moze podat ktokolvek, ale asi to budu nejake asociacie zamestnavatelov a podobne.
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Krutibrko »

UZ le to citam a mam nervy.Rusia mi moj sen.... :( Tento den dopadol fakt super..... Strcit takych ludi dole schodmi a potom sa ich spytat, ze kde sa tak ponahlaju,.....
panasonic650
Používateľ
Používateľ

Nie je ziadna peticia ako byva ked sa nieco ide dodrbat ? Nie ze by to niekedy pomohlo ale aspon nieco moze clovek spravit.
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
jaffar
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 07. Apr, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa jaffar »

Ja som za to aby to schválili. Veľká časť firiem sa presunie preč, zbytok skrachuje a dostanú ešte väčší k0k0t ako doteraz.
Toto plus snaha o zvýšenie daní je dôvod, prečo od nového roka idem robiť na živnosť, samozrejme s nulovým daňovým priznaním. Bolo im málo, že dostávali odomňa plus zamestnávateľa mesačne cca 1000E, tak dostanú teraz 30 do poistovne. Nech sa páči. Nakupovať samozrejme pokiaľ to nebude nevyhnutné všetko mimo SR.
Čím skôr štát zbankrotuje, tým skôr sa dá aj dokopy. A povedzme si úprimne, pri tých k0k0toch hore a tých dole čo ich volia ani iná možnosť nie je...

Pre tých, čo nepochopili, tak prvá veta je irónia...
scpeter1
Používateľ
Používateľ

chcem sa ospravedlnit za vcerajsie prispevky,ale uz som si slubil,ze ked budem mat pod capicou....uz nechytim book do paprc.... :P
Attilka
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 21. Sep, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Attilka »

Chlapy prezilo sa toho na nasom zazracnom slovensku az moc,myslite,ze toto polozi lud na lopatky ?
Len tak mimochodom,slovak je dost tupy narod,aby vobec stajkoval,a nie sa este postavil proti vlade,si pozrime napr Francuzov.
Nakupy jedine za hranicami,vsetok Euro,co zarobime horko tu na SVK,radsej preflakat v zahranici.
Horsie to maju taky predajcovia/poctivci ako je aj Gabo !!!
Jedno mi ale nejde do hlavy,KUA sopa,ked ja kupim daco,cena uz ma v sebe aj recyklacny poplatok,ale ja to budem vyhadzovat az o desat rokov napr.,a potom platim dalsie tazko zarobene dukaty ako za komunalny odpad,to je v riti !!!
To nase zazracne SLOVENSKO :cool:
mame ale vladu na dve veci ! ! !
PE ES KO : Pozor ale,lebo uz aj v Hun vymislaju,zdrazuju+hodnota forintu stupa nadherne ;)
NB_1 OMEN by HP 17-an111nc Shadow Black
NB_2 Acer Aspire ES1-512-C2WN
MT Samsung Galaxy Note 10+ 512gb
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa GABO »

Ono ja nie som proti recyklácii ako takej, je ale zlé keď už doteraz sme mali recykláciu riadne vyššiu ako okolité štáty (viz. CZ kde sa platí smiešny peniaz iba za KUS, nie za kg.). Ale toto? Však len koľko času Vám zaberie vážiť rátať a pod. a teraz to ešte platiť 2x fakt blbé. Hlavne nechápem, že či niekto aj rozmýšľa ak niečo také schvaľuje pretože je jasné k čomu to povedie a čo z toho vyplýva, ale to máme ako s tým uzatváraním pohotovostí :) oni už dopredu vedia, že prvá pomoc sa nebude zneužívať, oni už vopred vedeli koľko im potečie do rozpočtu aj keď kríza tu už bola stále s ním rátali, oni už dopredu vedia koľko ľudí odíde z druhého piliera a rátajú s tým.

Ja tiež rátam, že do konca roka mi príde zopár 100 miliónov tak si idem kúpiť jachtu :D...proste kocúrkovo a debilizmus hrubého zrna.

Inak čo sa týka rec. fondu to je neštátna organizácia, čiže štát nemá kontrolu kde potečú tie prachy :), obce dostanú svoje omrvinky a zhasli sme...:).
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
panasonic650
Používateľ
Používateľ

No mne najviac vadi to ze to pojde kto vie kam... niekomu do vacku bez moznosti kontroly.
icefire
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48

Príspevok od používateľa icefire »

Taketo prispevky a clanky mi vzdy pokazia den. Clovek si mysli, ze sa nieco konecne v SR pohlo dopredu a potom nieco taketo :bleh:

i5-12600K + Noctua NH-D14 + 2x Noctua @ MSI PRO Z690-A DDR4 - WD SN550 1TB @ Win10 PRO + WD RED 3TB - ASUS TUF 3070 OC 8GB + Alienware 3418DW G-Sync - Kingston HyperX Predator 16GB 3000MHz - Corsair RM850x (2021) - Fractal Define R2 + 3x Noctua - Logitech G502 + Glorious PC Gaming Race Stealth Extended + Ducky One SF - Xonar DX + HyperX Cloud + Behringer MS16 - 2x Xbox Series X Wireless Controller & Wireless Receiver - Philips 55PUS730412

Návrat na "Debata o všetkom"