Zdravim,
mam athlon 5200+ X2 (2,7GHz) a vsetko je defalutne: takt, voltaz, nasobic(ten sa ani menit neda), chladic ako bol k nemu pribaleny, pasta je vymenena za stirebornu ( dobre rozostreta v tenkej vrstve po celom procaku)...chladi je nasadeny dobre, a cely cas ide na max otackach ( a to mam cool ´n quite zapnute).....a teploty stale 50 a viac stupnov....dam aj obrazok....proste nechapem ako je to mozne, ci je vadny senzor alebo co?...doplnim ze ej to 65nm verzia
http://img72.imageshack.us/img72/5295/37879260.jpg
vysoke teploty CPU
- QlimaxXx
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 03. Júl, 2009, 13:59
Re: vysoke teploty CPU
Nechaj ho volne bežať aspon hodku a potom nahmataj prstom spodok chladiča a hned budeš vedieť na čom si ... Ked tam prst neudržiš može mať 50 a viac stupnov v tom pripade vymen chladič ... Ked bude chladič slabo vlažny alebo dokonca chladny bude problem medzi chladičom a CPU čiže v paste - v tom pripade daj inu pastu najlepsie MX-2 ... Neodporučam použivat ine pasty a zvlašt striebriste možu vodiť el. energiu mne v davnych časoch tak odpalilo Durona ... Ako tak pozeram na ten screen tak CPU ma 50 a jadra iba 34 a 40 čo je uplne v poriadku ale neviem ako je to možne že u amd je vnutro (jadro) procesora chladnejsie ako jeho vrch ale neriešim to ... Ja napriklad momentalne mam na CPU 30 stupnov a jadra maju okolo 40 čo je aj logicke ... A inak 50 stupnov nieje vobec na CPU vela a ked je to stabilne nerieš to ja na vysokom takte vo FULL loade (Intel Burn test) mam aj na CPU 55 stupnov a na jadrach aj 70.
no praveze to stym prstom som skusal vela krat...a ten chladic je vzdy ledva trosku teply...nikdy nebol tak horuci zeby som nanom neudrzal prst....skusim tu pastu...myslis ze to bude velky rozdiel?....lebo ja som uvazoval ze ci neni vadny ten senzor ktory mera teplotu celeho CPU...................a keby som zainvestoval do noveho AC Freezer 7 Pro Rev.2?....totiz loziska na fane uz zacinaju obcas hucat, zatial sice jemne, ale aj tak...lebo natom Freezeri je uz nanesena ta nova pasta...takze by som zabil dve muchy jednou ranou
Senzor Procesor je na doske nie v cpu. Moze byt vadny, zle umiestneny (blizko mosfetov, chipsetu, atd...). Ak tam mas box, tak tych 34/40°C v idle, pri 1,30V je realna teplota. Zataz to Orthosom, alebo Prime95. Teplotu core 1,2 by si mal mat do 60°C.
Nechaj test bezat par hodin a ak ti to nehodi error, alebo sa nerestartne pc, tak mas chladic nasadeny ok, aj teploty su ok.
Pri prehrievani okolo 65°C a vyssie ti hodi error prakticky kazde jadro Brisbane. V tom pripade by to bolo treba riesit.
Hod sem este pre zaujimavost screenshot z Core Temp-u.
Inac skoro vsetky 65nm maju posahane cidla, to je vseobecne znamy fakt. Tvoj procak vyzera byt skor vynimkou, co potvrdzuje toto pravidlo.
Ak by si chcel mat uplnu istotu, tak mozes podtaktovat procak. Nasobic 5x, Vcore 0,85-0,9V a pozriet teploty v idle. Ak budes mat teploty core 1,2 pri otvorenej case o nejakych 5-10°C vyssie ako je teplota v miestnosti, tak mas cidla ok a riad sa nimi a nie cidlom Procesor.
Pri teplote vzduchu 26°C to takto vyzera u mna. IHS procaku ma 29,5°C:
Takze u mna by teplota Procesor relativne mohla sediet, ale pri zatazi je evidentne, ze cidlo je na doske. Ma velku zotrvacnost. Cidla v jadre reaguju na zataz okamzite. Takze mam nastaveny offset teploty v Core Temp pre obe jadra a vybavene.
Zalezi aj od dosky, rovnaky cpu moze mat na roznych doskach uplne odlisnu teplou Procesor. Teplota Core byva rovnaka pokial je tam aktualny bios a nema problem rozpoznat procesor.
Viac k tejto teme nenapisem, lebo uz si pripadam jak verklik...
Nechaj test bezat par hodin a ak ti to nehodi error, alebo sa nerestartne pc, tak mas chladic nasadeny ok, aj teploty su ok.
Pri prehrievani okolo 65°C a vyssie ti hodi error prakticky kazde jadro Brisbane. V tom pripade by to bolo treba riesit.
Hod sem este pre zaujimavost screenshot z Core Temp-u.
Inac skoro vsetky 65nm maju posahane cidla, to je vseobecne znamy fakt. Tvoj procak vyzera byt skor vynimkou, co potvrdzuje toto pravidlo.
Ak by si chcel mat uplnu istotu, tak mozes podtaktovat procak. Nasobic 5x, Vcore 0,85-0,9V a pozriet teploty v idle. Ak budes mat teploty core 1,2 pri otvorenej case o nejakych 5-10°C vyssie ako je teplota v miestnosti, tak mas cidla ok a riad sa nimi a nie cidlom Procesor.
Pri teplote vzduchu 26°C to takto vyzera u mna. IHS procaku ma 29,5°C:
Takze u mna by teplota Procesor relativne mohla sediet, ale pri zatazi je evidentne, ze cidlo je na doske. Ma velku zotrvacnost. Cidla v jadre reaguju na zataz okamzite. Takze mam nastaveny offset teploty v Core Temp pre obe jadra a vybavene.
Zalezi aj od dosky, rovnaky cpu moze mat na roznych doskach uplne odlisnu teplou Procesor. Teplota Core byva rovnaka pokial je tam aktualny bios a nema problem rozpoznat procesor.
Viac k tejto teme nenapisem, lebo uz si pripadam jak verklik...
No takze spravil som ten screen z toho prograu co si tu dal link a vyzera to takto:
to stym cidlom na doske som si popravde tiez myslel, takze som rad, ze si mo to potvrdil, lebo ked nabieha system tak tam ukazuje teplotu CPU a mi bezne napise 60-65C co sa mi zdalo brutalne vela. Inak ked som ho zatazil cez OCCT a zapol si ktomu everest tak teploty boly podla cidla na doske 70C.....skusim to este teraz spravit stym tvojim programom, ze kolko ukaze....ale mam pocit, ze tomu novemu chladicu sa asi nevvyhnem
to stym cidlom na doske som si popravde tiez myslel, takze som rad, ze si mo to potvrdil, lebo ked nabieha system tak tam ukazuje teplotu CPU a mi bezne napise 60-65C co sa mi zdalo brutalne vela. Inak ked som ho zatazil cez OCCT a zapol si ktomu everest tak teploty boly podla cidla na doske 70C.....skusim to este teraz spravit stym tvojim programom, ze kolko ukaze....ale mam pocit, ze tomu novemu chladicu sa asi nevvyhnem
Takze nechal som procak pol hodky bezat na 100%v OCCT a 5 minut pred koncom som spavil tento screen:
len ma opät zarazilo, ze ked som polozil ruku na chladic tak nemohol mat viac ako 40C....co mi prislo fakt divne ked len jadra maly vtedy cca 60-63C
len ma opät zarazilo, ze ked som polozil ruku na chladic tak nemohol mat viac ako 40C....co mi prislo fakt divne ked len jadra maly vtedy cca 60-63C
- QlimaxXx
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 03. Júl, 2009, 13:59
Hmm bez OC 60stupnov na jadro je dosť ... dobre spraviš ked ten chladič vymeniš ... postači ti aj ten freezer ale najlepsie bude ked ešte kupiš MX-2 pastu a pekne to prepastuješ ... ako maš poriešeny airflow v bedni ? Maš tam ešte nejake pridavne ventilatory ? Ako umiestnene ? Podla mna na 70% bude problem bud v slabom pritlaku chladiča na procesor alebo v paste ked vraviš že je dosť chladny chladič.
no chladic myslim ze je celkom slusne pritlaceny....pasta môze byt nanic lebo je to myslim spire alebo nejaka taka znacka lowendova....mam dve 80mm fany, jeden v zadu a jeden na bocnici hore a jednu 120mm na spodku bocnice ako je grafika....inak tym prietokom vzduchu to nebude, lebo cela bedna je na dotyk chladna skoro vzdy....max ked tak jemne vlazna......myslim ze chyba bude ako vravis v paste....mozno aj ten pritlak keby bol vedsi by nezaskodilo...sak kupim freezera a uvidim...dik vsetkym za rady