Turistika, hory, vybavenie a veci okolo toho

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
ANONYM_a7

Turistika, hory, vybavenie a veci okolo toho

Príspevok od používateľa ANONYM_a7 »

Zdravim turistov.

Kedze sa nam pocasie umudrilo, rozhodli sme sa spolu s priatelkou ze by sme mozno skusili vyrazit do hor.Sme obaja z Topolcian a nablizku mame "Solcianske hory". Moje otazky k vam su:
1. kde mozem na horach stanovat?Nemusim sa bat lesnej zveri?Co spravi lesna zver ked zakopne o stan?
2.Chcem sa spytat kolko vody bude treba zo sebou zobrat pre 2 osoby na 1nic?5litrov bude stacit?Co vsetko by nemalo chybat vo vybave?(mame 66litrovy vak, stan, spacaky, daky noz sa najde ....)
3.Da sa niekde zohnat alebo stiahnut podrobnejsia turisticka mapa hor ktore sa nachadzaju pobliz Solcian? Za vase odpovede dakujem:-)

:-)
Používateľov profilový obrázok
materik
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 10. Apr, 2008, 14:00

Re: Turistika, hory, vybavenie a veci okolo toho

Príspevok od používateľa materik »

1. fu, no poviem ti takto... uz velmi dlho som v noci nespal vonku v stane. Hodis karimatku na zem, na to spacak a chrapes. Ale uz ked stan, tak poriadne upnut, aby sa vnutorny stan co najmenej dotykal s vonkajsim, rano je potom menej susenia, lebo sa ti nevyzraza vlhkost na vnutorny stan ale stecie dole.
A stanovat mozes podla toho, v ako ochrannom pasme sa nachadzas. Presne rozdelenie si nepamatam, ale mozes to risknut a zasit sa na hocaku lúku mimo dohlad ludi. Cize podla odvahy, ale stale si radsej najdi na mape vyznacene taborisko aj ked to v skutocnosti bude nepokosena lúka. A co sa tyka umiestnenia stanu: Vysleduj si okolie miesta kde chces spat, teda aby ti v pripade dazda nazacal tiect pod stanom potok, alebo aby na teba v pripade burky nespadli odlomene konare. Taktiez podla zalahnutej travy si mozes vsimnut, ci tam nie je zvieraci chodnicek.
Zver - nemusis sa bat, oni sa boja teba. Par rokov do zadu si to okolo nasho noclahu seklo par diviakov a nikomu sa nic nestalo.

2. co je 1nic? Ale celkovo, pri pohybe a slnku vam bude 5 litrov pre dvoch na jeden den malo. Cize odporucam hladat studnicky a ine zdroje pitnej vody. Pri najhorsiom aj bezny, nezmuteny lesny potocik poskytuje relativne pitnu vodu.
No a do vybavy urcite elasticky obvaz, nejake naplaste, ihlu s nitou na odtlaky, repelent, dezinfekciu (slivovica je idealna, pomoze aj pri zazivacich tazkostiach.), zapalky + noviny. A noz nech je poriadne ostry. Dobre padne aj hroznovy cukor, vie to pekne nakopnut.
Pozeram, ze naklad mas solidny, tak si dobre nastav chrbtovy system na batohu - teda aby si vahu niesol na bedrach a nie na ramenach. Bedra su najsilnejsia cast tela a neunavis ich tak skoro.

3. http://www.vku.sk/index.php?op=eShop&kategoria=19" onclick="window.open(this.href);return false; velmi kvalitne mapy. :good: myslim ze c. 130 alebo 131 pre tvoje okolie.
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
ANONYM_a7

1 noc:-)
myslim ze c. 130 alebo 131 pre tvoje okolie. .. toto mierne nechapem :?
Vdaka za rady ;)
materik
Používateľ
Používateľ

k tym cislam 131 a 130. Je to ich oznacenie sektorov, podla ktorych robia mapy. Kazde kvalitne knihkupectvo by ich malo mat.
http://www.vku.sk/klad.php?co=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Katalog map, ale neda sa to tam objednat
http://www.vku.sk/index.php?op=eShop&kategoria=34" onclick="window.open(this.href);return false;
ANONYM_a7

cize v phanta rei by mohli daco mat?

Diki moc za objasnenie :-)
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Krutibrko »

Ja ešte poradím z vlastnej skúsenosti, síce to už kus bolo spomenuté:
Postav si stan mierne do kopca, okolo sprav taký žliabik alebo ako to nazvať, proste cestičku, aby mala kde odtekať voda ( teda aby ti nenatieklo do stanu ), poprípadne ak sa dá, sprav si oheň atď... :)
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa GABO »

Broslo to sme tiež mohli prebrať na chate :D skoro 10 rokov som každý víkend nocoval pod holým nebom max. pod tropikom (ehm neviem či je to správny výraz aktuálne pre vrchny nepremokavý diel stanu :) ).

Čo potrebuješ je:

1. Ak môžete chodte v trojici, nie v dvojici (ja viem...v dvojici takto vonku príroda volá :D ), pretože ak by sa niečo stalo vážne stále je pri zranenom lepšie nechať niekoho, ako nikoho a nechať ho samého !!!

2 Naplánovať vopred kde +/- pôjdete a ak sa dá držať sa toho - niekomu zo známych a rodiny povedať kde idete, nechať popis cesty a pod...nikdy nevieš...

3 Pri plánovaní si pozri resp. plánuj tak aby si si mohol niekde načerpať vodu (občas je to nemožné ...chodil som aj po miestach napr. Plešivecká planina kde bola na celej planine jediná voda :) v jaskyni...) je úplne nezmyselné trepať so sebou 10l vody :) alebo skús a pochopíš :)

4 v čase keď som chodil vonku sme za luxus a prielom vo výbave považovali tie mini variče Camping Gas čo došli na Slovensko bol to luxus, dovtedy sme to riešili na pevnom liehu a pod. Veľa kamarátov čo stále chodí vonku nosí povinne so sebou palice (celkovo menej sa unavíte)...základom je mať nohy v suchu a napevno, teda kvalitná obuv. Dôležité je správne zbaliť veci do vaku :) dnes su už iné vaky to je pravda, ale keď si veci zbalíš blbo tak to veľmi rýchlo pocítiš po 1km...

5 čo so sebou, nožík viacučelný, zápalky (lepšie zapaľovač), kúsok pevného liehu / viac kôry z brezy (tu zapáliš aj keď bude mokrá), mapu, lekarnicka s povinnymi liekmi, obvazom, stahovacom a pod (lieky proti alergii povinne...moze ta stipnut hocico), repelent nejaky, na energiu hroznovy cukor, horku cokoladu...

6 co sa tyka stanovania :) zálezi kde sa chystás, aka tam je miera ochrany, ale je to tak, že spí sa vacsinou hocikde resp. ak ides do CHKO alebo Parku Narodneho tam je lepšie si vopred pozrieť kde sa tak dá spať / stanovať. My sme bežné od Apríla spali pod holým nebom tj. podstieľka, karimatka, kval. spacák, obalenie sa do celty a pohoda (celta síce zvykla zaciatkom aprila namrzat...), alebo potom sme nosili len Tropiko tj. ako som vyssie pisal vrchny diel stanu nepremokavý a ten naozaj nepremokal (len si sa nesmel chytať jeho vnútornej strany). Výhoda bola ta, že sa nemusel vliecť celý stan. Časom sme mali resp. sa začali predávať prvé Gemy stany ... tak človek spohodlnel.

7 oheň - ak už zakladáš zakladaj tak aby výsledok nebol, že si o tom za mesiac popozeráme na markíze :). Proste ohník taký aby ti stačil na romantiku, teplo, ohriatie niečoho...a poriadne zahasiť. Ak sme chodili a robili ohnisko kde nebolo stále sme vyrezali nožíkom Drn trávy a ten odlozili po upratani sme drzn zalozili a zaliali vodou...ver či never ked sme sa na miesto vratili dalsi rok...ani stopa po ohnisku ;-).

Neviem čo také ešte by som poradil...je toho naozaj spústa čo radiť
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
materik
Používateľ
Používateľ

...dovtedy sme to riešili na pevnom liehu a pod.
no nahodou, PEPO rullez. :good: Prazdne plechovky od fazule (super jedlo na tury, v noci mas neustaly prisun tepleho vzduchu v spacaku... :D ) s nim premenis na normalny sporak :)
este ma napdlo, strasne sa mi osvedcili klasicke vlnene ponozky, v nejakych polovnickych potrebach urcite musia mat. Tie synteticke thermo ponozky vedia po celom dni riadne pachnut. A ponoziek zober viac, strasne dobry pocit ak si na noc das suche, teple ponozky!
ANONYM_a7

To gabo:

Perfekny prispevok plny ponaucenia diki:-) Co tak obcas behnut na icq ak budes mat cas a zasvetit ma?(dufam ze sa tichepece pacili:-D)

.

BTW v ponozkach by som NIKDY nezaspal :hysterical:
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa GABO »

Tichépece mali úspech aj na facebooku :). Na ICQ som v kuse takmer, ale odpovedám fakt ak je len čas a toho je stále menej a menej...
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
lezgy
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ne 20. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trebišov... mesto kde nik nepracuje a všetci sa maju dobre

Príspevok od používateľa lezgy »

pinzetu s olejom na klieste :)
1, Intel® NUC Kit 6i3SYH

2, HP 4330s
ANONYM_a7

olej je blbost, ked ho chces vypudit olejom moze do teba vyvratit borelie a si nahrany.

Na mna a na priatelku klieste moc nejdu, ... no pinzetu urcite ;)

Návrat na "Debata o všetkom"