rozobratie PC (otazky)
rozobratie PC (otazky)
Mám jednu dôležitú otázku, chcem si vytvoriť novú PC bedňu, prerobením starej, ale nie tejto, no potrebujem vybrať súčiastky aby som si všetko premeral. Nehrozí porušenie údajov alebo systému po odpojení matičnej? A ako dlho má výdrž baterka v matičnej?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: rozobratie PC (otazky)
vydrz baterky ta trapit nemusi, vydrzi par rokov. O data prides jedine ked hodis disk o zem alebo s nim spravis inu prasacinu.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Aug, 2009, 21:10
Ak odpojíš všetko opatrne a s vypnutým zdrojom, tak sa nič nemôže stat.
Ryzen 5 5600 | ASRock B450 PRO4 | 4x8GB DDR4-2666 CL16 | MSI RX 6800 Gaming X Trio | ZALMAN ZM850-GVM 850W | Fractal Design Pop Air RGB
oka, ďakujem, a ešte jedna otázočka, môj PC bude mať druhý rok, no chcem vedieť, či sa náhodou nejak radikálne rozmery nejakých častí nemenili... lebo nerad by som vrtal do nerezoveho plechu hrubeho 2 mm diery a potom ich musel vrtať o par mm adlej :/
rozmery su podla dosky, ktoru tam chces dat, tzn:
http://en.wikipedia.org/wiki/ATX
http://en.wikipedia.org/wiki/MicroATX
vramci dosky/typu je to standard aj s vrtanim srobov, takze ak pojdes z ATX na ATX (a podobne), tak ti to bude sediet
a co sa tyka skladania/rozkladania:
1) vypnut
2) vytiahnut z elektriky
3) vybit zo seba stat. elektrinu (napr. dotykom o radiator v baraku...)
4) jemne porozoberat (idealne bez pouzitia kladiva)
...
5) vybit zo seba stat. elektrinu (napr. dotykom o radiator v baraku...)
6) poskladat (vratane napastovania ... a bez pouzitia kladiva)
7) sup do elektriky
8) zapnut
potom je to bezpecne, a mozes robit aj 10x denne ...
http://en.wikipedia.org/wiki/ATX
http://en.wikipedia.org/wiki/MicroATX
vramci dosky/typu je to standard aj s vrtanim srobov, takze ak pojdes z ATX na ATX (a podobne), tak ti to bude sediet
a co sa tyka skladania/rozkladania:
1) vypnut
2) vytiahnut z elektriky
3) vybit zo seba stat. elektrinu (napr. dotykom o radiator v baraku...)
4) jemne porozoberat (idealne bez pouzitia kladiva)
...
5) vybit zo seba stat. elektrinu (napr. dotykom o radiator v baraku...)
6) poskladat (vratane napastovania ... a bez pouzitia kladiva)
7) sup do elektriky
8) zapnut
potom je to bezpecne, a mozes robit aj 10x denne ...
lava, prava, lava, prava ...
a ako to mam vybiť? cez seba stačí? Alebo nebodaj mam cely PC šuchať po radiatore
plus ešte, ktore časti môžem vybrať, bez toho aby som stale odpajal PC? (napr CDrom,..)
plus ešte, ktore časti môžem vybrať, bez toho aby som stale odpajal PC? (napr CDrom,..)
staticku el. vybijas zo seba, nie z PCLubik92 napísal:a ako to mam vybiť? cez seba stačí? Alebo nebodaj mam cely PC šuchať po radiatore
PC je uzemneny, a preto by bolo mozne zo seba vybit statiku cez PC, co by nemuselo dopadnut dobre... hlavne ak by si sa ako prve dotkol plosakov ...
ostatne, statiku vybijaj najma vtedy, ak mas na sebe cosi z umelohmotnych vlakien, napriklad sveter... iked tusim aj ovcia vlna dobre iskrickuje ...
z PC nic nevyberaj za chodu/pod prudom
ak nieco chces silou mocou odpajat, tak veci, ktore nepouzivas... napriklad spominana CDromka
(hlavne prihliadni na fakt, ze tie konektory su robene na "silu", tzn aby nevypadli pri beznej prevadzke)
pripadne zariadenia na to urcene:
cokolvek cez USB
PS2 (mys klavesnica)
pri zapajani monitoru tiez aspon pre istotu vypni monitor...
sietovy kabel je tiez relativne bezpecny
... no a to je asi tak vsetko, co sa v beznej domacnosti strka do PC ...
// edit: plus sluchatka, mikrofon, kabel od TV karty ... a uz mi fakt dochadzaju napady na bezne plug in/out veci
lava, prava, lava, prava ...