WebShop ( internetovy obchod ) - ako zacat

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
panasonic650
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24

WebShop ( internetovy obchod ) - ako zacat

Príspevok od používateľa panasonic650 »

Ahojte, pohravam sa s myslienkou urobit si nejaky webshop. Zatial som okolo toho vela nestudoval ale kedze sa tu urcite pohybuju ludia co s tym skusenosti maju tak som sa chcel obratit na Vasu pomoc. Neide mi o to riesit tovar a ci je to ziskove ale o to co k tomu treba. Aky soft zvolit, ako sa robia dohody z bankami, na co si dat bacha a podobne. Alebo ako sa riesi odber tovaru z velkoobchodu a kolko je realne si nadhodit navrch. Ak nechcete verejne mozete mi poslat aj sukromnu spravu. Nikam sa neponahlam... len ma to zaujima ako sa nieco podobne robi. Aj link na stranku kde sa o tom viacej dositam potesi.

PS: Poprosim tych co vedia (alebo ani nevedia = tzv. mudrlanti) ale nechcu sa podelit so skusenostami ako na to nech si odpustia poznamky typu ze "zadarmo ani kura nehrabe" a podobne. Nikoho nenutim, vsak ? Vdaka.
Spoiler: ukázať
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[NB0] Asus EEE PC 1000HE Black WinXP Home SP3
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
http://www.buzzle.com/articles/mongoose ... e-pet.html
pepe-flash
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 04. Dec, 2004, 14:00

Re: WebShop ( internetovy obchod ) - ako zacat

Príspevok od používateľa pepe-flash »

Dnes máš na výber veľa free softu na eshop. Napr. osCommerce, Magento, Zencart, Prestashop, Quick.Cart. Keď som ja zakladal svoj eshop, tak som skúšal všetky. Nakoniec padlo rozhodnutie na Prestashop. Zatiaľ som svoje rozhodnutie neoľutoval. :-) Ľahko sa konfiguruje, ľahko sa menia témy, na väčšinu vecí, ktoré potrebuješ je dostupný modul. Modulmi sú riešené aj internetové platby (moduly sú dostupné pre väčšinu bánk na slovensku, ale tieto sú moduly sú platené). Vyvíja ich http://prestashop-plus.eu/ , kupoval som od nich modul na export katalógu do slovenských porovnávačov cien.
Existuje veľká komunita ľudí v európe, ktorí vyvíjajú prestashop. (http://www.prestashop.com/forums/) .

Na nákup vo veľkoskladoch musíš mať hlavne živnosť. Niektoré ale požadujú pri prvom odbere väčšiu objednávku. (napr. 300€ bez DPH). Potom už vieš objednávať ako potrebuješ. A koľko si nahodíš , je iba na tebe. Konkurencia ťa povedie. :D .
panasonic650
Používateľ
Používateľ

Vdaka za prve info. Za co vsetko sa plati ak sa mozem spytat? Ked chcem spolupracovat s bankou napriklad SporoPay. Kupim modul aby som dokazal komunikovat so Sporitelnou. Uctuju si este oni nejake fee za tranzakciu ?

Alebo export do tych porovnavacov. Beru za to peniaze ? Ktore su top porovnavace ? Vsimol som si ze ich je plno.

Oplati sa zaplatit firme za stavbu webu alebo trosku sikovnejsi programator to zvladne sam ?

Predpokladam ze je aj subor specialnych zakonov ktore je nutne poznat.
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
Scorp
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 09. Apr, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Scorp »

Ono to aj tak vypadá, jak u vietnamcov, keď sa s tým každý po víkendoch baví...
U nás nič podobné nie je, v ČR si môžeš rovno všetko prenajať - simplia.cz a shoptet.cz
Firma ti bude chcieť predať svoje riešenie a nebude to lacné... ak si to chceš lepiť sám, tak Prestashop

Porovnávače budú za tvoj export jedine rady, možno nejaké väčšie si tam niečo účtujú... otázka je, či chceš zákazníkov, čo budú sockovať za najnižšou cenou...
Koľko si na to hodíš je tvoja vec, pri niektorých handrách trhneš snáď aj cez 100% ... ideálny tovar je samozrejme taký, čo sa nereklamuje, ľahko sa predáva, pretože to nikto nemá a každý to chce + je na ňom veľa % (takže tie najväčšie p!čov*ny, že škrábadlo na vajca za 10€)

Budeš potrebovať krabice, papieriky, liezť s tým na poštu, alebo sa kuriérovať, navyše Slovensko je malý trh a ľudia sú socky, za 50 centov by ťa aj do basy posadili, eshop je asi to posledné, čo by som chcel robiť... teda ak by som na jednom balíku netrhol 50€, to by som na poštu chodil aj 3x denne a veľmi rád
Potom sú tu všelijaké dropšipingy, tam aspoň nič neriešiš, len berieš korunky, neviem jak u nás, v ČR to celkom funguje... ale potrebuješ mať nejaké rozumy, jak to natlačiť medzi ľudí
Me like Pentium
pepe-flash
Používateľ
Používateľ

Scorp : ten prenájom shopov je ale dosť drahý. V cene 2 mesačného prenájmu mne funguje shop celý rok. :-D Ak chce odskúšať eshop , nech to skúsi.

Pri tým porovnávačoch sa platí iba za ako vysoko má byť tovar z môjho shopu a konkrétneho potencionálneho zákazníka, ktorý príde až na môj shop. Mne sa najviac osvedčili: pricemania.sk a heureka.sk. Konkrétne cca 65% zákazníkov prichádza z týchto dvoch stránok.

Platby a podmienky spolupráce ohľadne online platieb treba riešiť vždy s konkrétnou bankou a určite tam bude nejaký poplatok.

Šikovnejší programátor zvládne Prestashop bezproblémov. Ja som si svoj shop z prevádzkoval sám a to som samouk . :D
panasonic650
Používateľ
Používateľ

Este niekto ma nejake skusenosti ?
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa GABO »

My sme si dávali eshop programovať (ten aktuálny) kompletne s tým, že je tam možnosť dorobiť čokoľvek. Osobne som vychádzal s prvého eshopu, ktorý bol pre programovaný z jedného iného projektu a už nedostačoval. U nás sú a boli ale iné požiadavky pretože robíme zahraničný obchod a všetko sú to db. prepoje. Tzn. neviem koľko tovaru a aký objem chceš mať v obchode, ale ručne riešiť veci, ktoré už dodávateľ nemá, ručne ich odstraňovať z ponuky a sledovať to je cesta do pekla. Preceňovať sa musia rovnako automaticky, rovnako je dobré mať reálne skladové zásoby na stránke a pravdivo informovať čo reálne máš a čo má reálne externe tvoj dodávateľ.

Od toho aj závisí náročnosť - neviem čo predáva pepe flash, ale náš eshop kde prebiehajú v kuse nejaké tasky a scripty je dosť náročný a chce to už serverhosting (ideálne sa dať dokopy s nejakým podobným projektom a platiť si to na polovicu).

Priamo prepoj na banku v prípade platby nemáme, máme iný odskúšaný systém...a ten roky funguje ako pre zákazníkov tak aj pre nás.

Neviem čo také by si ešte chcel vedieť...
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
pepe-flash
Používateľ
Používateľ

Gabo má pravdu, že veľa záleží na objemu tovaru, ktoré chceš mať v ponuke. Ja osobne predávam satelitnú a dvb-t techniku a tam sa zmestím do cca 500 položiek, ktoré ešte stíham mať pod dohľadom. Ale to je asi tak na hrane. Mám v pláne ešte jeden eshop , ale ten už bude mnohonásobne väčší (iné zameranie ako teraz) a bude musieť byť prepojený priamo na dodávateľa, nakoľko je tam niekoľko tisíc položiek. A to by sa už nedalo udržiavať len tak jednoducho.
Rovnako súhlasím s Gabom , že serverhosting je rovnako veľmi dôležitá vec. Ak si vyberieš zle, pri veľkom množstve položiek bude obchod taký pomalý, až bude nepoužiteľný.
GABO
Administrátor
Administrátor

No veru tak, predošlý eshop mal cca 2000 položiek ak vôbec a to som zvládal len tak tak a polovicu vecí som riešil ručne. Teraz je v eshope cez 150 000 produktov (aktívnych, neaktívnych, archivovaných :) ) a to všetko sa denne preceňuje, prechádza v počte ks. takže od toho narastá náročnosť. Veľmi dobre si treba zvážiť čo budeš predávať, aké zisky na tom budú a či to má vôbec význam.
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
panasonic650
Používateľ
Používateľ

Dakujem za vsetky prispevky a skusenosti. Islo mi o vseobecne nazory a skusenosti. Presne ako pisete... porovnanie poctu predavanych poloziek a zvladanie ako aj technicka narocnost prepojenia na dodavatelov a podobne.

Napriklad ako clovek zisti kto je dodavatelom coho ? Evidentne su vsetci poprepajany v konecnom dosledku na jedneho kedze tovar (ci uz PC alebo ine) ak nie je dostupny tak nikde. A akonahle sa dostupnost zmeni tak to zrazu maju vsetci. Vcelku aj to "bezne" percento ktore sa da nahodit navyse oproti nakupnej cene je dolezite (pre bezne veci) aby si clovek vedel spocitat priblizny zisk. Vdaka este raz.
GABO
Administrátor
Administrátor

Napriklad ako clovek zisti kto je dodavatelom coho ? Evidentne su vsetci poprepajany v konecnom dosledku na jedneho kedze tovar (ci uz PC alebo ine) ak nie je dostupny tak nikde. A akonahle sa dostupnost zmeni tak to zrazu maju vsetci. Vcelku aj to "bezne" percento ktore sa da nahodit navyse oproti nakupnej cene je dolezite (pre bezne veci) aby si clovek vedel spocitat priblizny zisk. Vdaka este raz.
No takto to je dosť mylná info. Je rozdiel či niekto predáva cez B2B shop nejakého VO (toto podľa mňa reálny shop nie je skor cesta do pekla ... hlavne ak si VO nerieši min. marže...lebo sú magori a dementi (áno poviem to tak) ktorí koncákom predávajú s 1-2 perc. ziskom.)

Samozrejme potom máš XXX všelijakých, ktorí si taký shop prenajmú resp. majú ho zdarma nahodia si percento a potom je jasné, že ak niečo nemá dané VO od koho je B2B tak to nemá nikto z nich (patria tu B2B od ATcomp, ASBIS, ED System a pod).

Návrat na "Debata o všetkom"