RAID - základné charakteristiky, výhody, nevýhody...
RAID - základné charakteristiky, výhody, nevýhody...
Moja doska podporuje zapojenie RAID 0, 1, 5, 10 a Intel Matrix Storage. Prečítal som si o tom niečo v manuály i na nete ale pravdu povediac stále v tom nemám jasno. Chcem kúpiť ešte jeden disk a zaujímalo by ma, ktorá z verzií je najvýhodnejšia z hľadiska stability, výkonu, a pod. Prečo? Na doske mám 6 červených SATA II a 2 ináč farebne odlíšené SATA II, ktoré majú samostatný riadič a dve špeciálne funkcie. Ten RAID funguje len na tých dvoch alebo len Intel Matrix Storage? Rád si nechám posadiť...
Nepodarilo sa mi tu nájsť niečo viac o tom, tak že ak tu také niečo je, presmerujte ma, vďaka.
Nepodarilo sa mi tu nájsť niečo viac o tom, tak že ak tu také niečo je, presmerujte ma, vďaka.
CPU: Intel C2D E8500, GPU: ASUS EAH 4850, MB: ASUS P5Q PRO, RAM: 4 GB KINGSTON, 1066 MHz po pretaktovani..., HDD: SAMSUNG Spin Point F1 HD73LJ, LCD: LG L226WU-PF, zdroj: Seasonic S12II-430HB Energy Plus Series 80 Plus,
Re: RAID - základné charakteristiky, výhody, nevýhody...
V skratke
Matrix storage - sprostosť, nepoužívať
Raid 0 - rýchly, nebezpečný
Raid 1 - pomalší zápis, rýchlejšie čítanie, bezpečný
Raid 5 - min. 3 disky (Smin x (n-1) kde Smin je kapacita najmensieho disku), pouzivam, vyssia zataz na CPU
Raid 1+0 - spojenie Raidu 0 + 1 (nested Raid)
http://sk.wikipedia.org/wiki/RAID
jediný raid čo sa oplatí je RAID 5, 6, 50, 60 s radičom čo má zvlášť procesor (a takéto radiče, sú, no...drahé). Čiže samotný RAID na radiči na doske sa moc nevypláca, a ak nemáš vela peňazí, RAID sa nevypláca vôbec.
Matrix storage - sprostosť, nepoužívať
Raid 0 - rýchly, nebezpečný
Raid 1 - pomalší zápis, rýchlejšie čítanie, bezpečný
Raid 5 - min. 3 disky (Smin x (n-1) kde Smin je kapacita najmensieho disku), pouzivam, vyssia zataz na CPU
Raid 1+0 - spojenie Raidu 0 + 1 (nested Raid)
http://sk.wikipedia.org/wiki/RAID
jediný raid čo sa oplatí je RAID 5, 6, 50, 60 s radičom čo má zvlášť procesor (a takéto radiče, sú, no...drahé). Čiže samotný RAID na radiči na doske sa moc nevypláca, a ak nemáš vela peňazí, RAID sa nevypláca vôbec.
.
Prečo je Matrix Storage blbosť? Podľa popisu v manuáli vyzerá celkom zaujímavo, i keď v praxi ho nepoznám... V súvislosti s RAID-om sa v manuále od dosky spomínajú riadiče Intel ICH10R, Intel SATA RAID Controller a Silicon Image Sil5723...
CPU: Intel C2D E8500, GPU: ASUS EAH 4850, MB: ASUS P5Q PRO, RAM: 4 GB KINGSTON, 1066 MHz po pretaktovani..., HDD: SAMSUNG Spin Point F1 HD73LJ, LCD: LG L226WU-PF, zdroj: Seasonic S12II-430HB Energy Plus Series 80 Plus,
a čo je zaujímavé na tom že je to 1+0 s dvoma+ diskami? kde sa oddiely rozdelia a na jednej polovici je RAID 0 a na druhej RAID 1 čo neni ani failsafe, a ani to neprinesie nejaký extra výkon...ale však tvoje dáta, tvoj počítač.
ad k radičom, ano, to sú tie bez samostatného procesora
ad k radičom, ano, to sú tie bez samostatného procesora
.
Ok, tak asi vysúšam to RAID 1
z tohto hladiska ti je raid 1 nanic lebo to nieje o stabilite ani o vykone... Raid 1 je pre dolezite data .. (na oboch HDD su rovnake data) ak jeden z HDD skape data mas na druhom .. cize ak tam budu bezne data tak akurat prides o kapacitu jedneho HDDz hľadiska stability, výkonu
Tento tvoj thread mi pripada ako " som nefajciar , v aute mam vstavany popolnik , tak si zapalim aby nebol nevyuzity) , sam nevies co chces .. chces skusit raid 1 na zaklade coho? ked chces rychlost sprav si RAID 0 (striping) sam ho pouzivam lebo som chcel to naco je robeny, problemi snim nemam ziadne doposial .. to samozrejme nieje zaruka pre teba .. teda ak chces rychlost tak RAID 0 stym ze si rozmysli co na tom budes uchovavat .. lebo ak ti to padne tak data su FUC. Ak mas dolezite data tak chod do RAID 1 (vyssie spominane)
Ok, budem presnejší...stabilitou som myslel bezpečnosť dát...snáď teraz je to jasnejšie. Mňa zaujíma niečo bezpečné a rýchle, ak také niečo je... Preto ma zaujímajú vaše skúsenosti s jednotlivými zapojeniami režimov RAID.
no v tomto smere jednoznacne riesenie neajdes vsetko je na ukor niecoho .. kompromis by mohol byt RAID 5 .. na to ale potrebujes ako pisal snake 3ti HDD, u tohto zapojenia je vsak pomaly zapis...
BTW tu si to mozes nastudovat .... http://sk.wikipedia.org/wiki/RAID
BTW tu si to mozes nastudovat .... http://sk.wikipedia.org/wiki/RAID
rýchlosť zápisu záleží na tom aký rýchly má procesor, a keď nemá nejaké osemjadro alebo standalone cpu tak si môže ísť pískať. RAID je sprostosť keď do toho človek nechce vrážať obrovské prachy (hlavne za radič)...lebo každý nakúpi disky, spraví pole, pustí benchmark, vytešuje sa z 200MB/s readu, a keď si pôjde zahrať CSko tak nad 30fps nedá kvôli procesoru...
.
Malo stoho nieco smerovat namna? sa pytam lebo mam taky pocit stoho
BTW, v podstate ten disk kupujem pre to, aby som mal kde zálohovať dôležité dáta. Tak, že, keď som správne pochopil mám dve možnosti, buď použiť externý alebo klasický built in HDD. Objednal som klasický HDD, keď že vzhľadom na kapacitu a rýchlosť je lacnejší ako externý a rámček môžem časom dokúpiť... A tak teda použijem režim RAID 1 a uvidím čo z toho bude...
Vďaka