"Merac spotreby energie" z Lidlu
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Re: "Merac spotreby energie" z Lidlu
Pozor na vec! Ja vôbec túto tzv. zelenú enrgiu nepodporujem a podľa mňa je v tomto smere EÚ úplne, ale úplne pomýlená. Napr. také pestovanie repky olejnej(navyše na prímes do benzínu) a zaberanie ornej pôdy takou nepotrebnou plodinou pre žrádlo je dosť nezmysel. Jak debili budeme kvôli pomýlenej politike Bruselu(kde politici kedysi dávnejšie uverili nejakej lobby) radšej zaberať polia navyše napr. tou repkou olejnou, ktorá de facto pôjde ako prímes do paliva, aby to bolo vraj "zelenšie", hoci pri spracovaní tiež čosi nasmradíme, v benzíne toho bude aj tak žalostne málo, budeme musieť tých pestovateľov dotovať, a ešte k tomu vlastne zdražíme potraviny Ponímanie ekológie na Bruselský spôsob. Ja sa takýchto vecí, ani toho príkladu s tými "zelenými" elektrárňami nezastávam. Naopak. Nepoviem solárne články, vrtuľe a vodné el. To už hej. Ale už => mimo OT, lebo sa tu z toho vytvára akási paralelná téma
K tomu meráku: všimol som si jednu vec - a to, že ten môj merák vyzerá trošku inak, ako ten, čo tu bol niekde v téme na obrázku(možno že sa mi to len zdá). Má inde posadenú tú zástrčku. A ešte sa mi jedna vec nepáčila, a to dosť kolísavé meranie spotreby, hoci nemám sa čo čudovať, veď je to digitál. Kolíše to aj vám tak? (lebo mne neváha behať pri jednom meraní aj 60-70W)
K tomu meráku: všimol som si jednu vec - a to, že ten môj merák vyzerá trošku inak, ako ten, čo tu bol niekde v téme na obrázku(možno že sa mi to len zdá). Má inde posadenú tú zástrčku. A ešte sa mi jedna vec nepáčila, a to dosť kolísavé meranie spotreby, hoci nemám sa čo čudovať, veď je to digitál. Kolíše to aj vám tak? (lebo mne neváha behať pri jednom meraní aj 60-70W)
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
no nevsimol som si ze by to kolisalo. Ale zrejme zalezi co tam mas napojene. Je jasne, ze napr plazma ti nebude zrat konstatne W.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
Taky blby dotaz k vypnutemu PC so spotrebou 24W - ak mas na predlzovacke okrem bedne, monitora a tlaciarne napriklad router, zdroj k externemu HDD a podobne, mozu robit spotrebu oni. Zapoj do meraca len bednu a tu do zastrcky.
Mozno hovadina, ale moznost tu je
Mozno hovadina, ale moznost tu je
...the most important is justice...
ehm ale na ten merac by sa mal napajat len 1 spotrebic! Cize ak ma donho zapojenu predlzovacku a v nej xy spotrebicov koleduje si mozno o problem.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
osobne si myslim, ze to problem nie je, pokial do tej predlzovacky nedas naraz cirkular, frezu, rychlovarnu konvicu a wapku
ja som meral aj odber komplet "PC zastrcky", to znamena predlzovacky s routerom, monitorom, bednou, tlaciarnou, ext. HDD a v pohode. Podla mna islo v tom upozorneni o to, aby sa eliminovala moznost prekrocenia max. zatazenia - tusim 3600W ci kolko sa to tam pise.
ja som meral aj odber komplet "PC zastrcky", to znamena predlzovacky s routerom, monitorom, bednou, tlaciarnou, ext. HDD a v pohode. Podla mna islo v tom upozorneni o to, aby sa eliminovala moznost prekrocenia max. zatazenia - tusim 3600W ci kolko sa to tam pise.
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
A to tam ešte píšu aj to, že to nesmieš strkať do predlžovačiek, ale len do tých stenových zásuviek.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Hej, a to by som potreboval tiez vysvetlit, preco je to "nebezpecne". Ved ci to pichnem na koniec kablu "v stene" alebo na konie kablu "mimo steny", je to predsa jedno, nie?
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Kedže všetky predlžovačky musia mať PE vodič, v zásade sa nelíšia od "stenovej" zásuvky. Čiže by to malo byť jedno.
a presne tam je ten problem. PE vodic...
zrejme im ide o to aby sa nezvysoval odpor ochranneho vodica.
zrejme im ide o to aby sa nezvysoval odpor ochranneho vodica.
- cool_point
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Jún, 2008, 19:12
Aký odpor ochranného vodiča preboha? Určite chcú len vylúčiť zapojenie do "domácky" vyrobených predlžovačiek, ktoré veľa krát nie sú zapojené podľa normy. Videl som už všeličo.... Takisto ako tu už bolo spomenuté, že do merača neodporúčajú zapájať predlžovačku, tak to jedine z dôvodu preťaženia merača. Lenže to je tiež absurdné, lebo bežná predlžovačka o priereze vodiča 2,5mm2 môže byť zaťažená 3680W max., merač taktiež.
Keby niekto chcel vysvetlenie, tak bežná inštalácia zásuvkového rozvodu sa realizuje vodičom CYKY(aj iný druh kábla) o priereze 2,5mm2. Keďže istenie zásuvkového obvodu je 16A, tak pri napätí v sieti 230V je maximálna záťaž tohoto istenia 16x230=3680W.
Keby niekto chcel vysvetlenie, tak bežná inštalácia zásuvkového rozvodu sa realizuje vodičom CYKY(aj iný druh kábla) o priereze 2,5mm2. Keďže istenie zásuvkového obvodu je 16A, tak pri napätí v sieti 230V je maximálna záťaž tohoto istenia 16x230=3680W.
Case: Aquarius YY-5604, 3x12cm FAN AC MB: ASUS P5E - X38/ICH9R, CPU: INTEL Core 2 Quad Q8400, Cooling H2O: Laing DDC 12V Ultra + Alphacool TOP, D-Tek FuZion V2 + Alphacool Radiator NexXxoS Xtreme III rev. 2 + 3x FAN Noctua NF-P12-1300, RAM: 4x2GB DDR2 800MHz A-DATA Extreme Edition Vitesta, HDD: 1xSSD OCZ Vertex 3 60GB+2x400GB WD 7200 RAID0+1TB Seagate+2TB WD, VGA: SAPPHIRE HD 5770, 1024MB DDR5, VGA Cooler: Water block Alphacool NexXxoS GPS-07T, LCD: LG L226WTQ-SF 22 ", Mouse: Razer DeathAdder 1800DPI + Razer eXactMat, Power: Corsair HX620W, OS: Win7 Ultimate x64
- Borec
- Deaktivovaný
- Dátum registrácie: Št 04. Jan, 2007, 08:00
odpor PE vodiča je veľmi dôležitý z hľadiska ochrany a ver, že boh s tým fakt nič nemá...
každým prerušením respektíve spojením pomocou zásuviek, konektorov a podobne sa zväčšuje prechodový odpor. V prípade tohto merača to bude skôr ale len o tom preťažení. Niekto nerieši koľko má predlžovačka max a tresne tam práčku, nejaké výhrevné teleso a problém je na svete. istič má taktiež nejaký reakčný time a tieto sračky z lidlu a podobne toho veľa zniesť nemusia. Taktiež rátaj že nie každý dom, byt má nové ističe respektíve poistky...
každým prerušením respektíve spojením pomocou zásuviek, konektorov a podobne sa zväčšuje prechodový odpor. V prípade tohto merača to bude skôr ale len o tom preťažení. Niekto nerieši koľko má predlžovačka max a tresne tam práčku, nejaké výhrevné teleso a problém je na svete. istič má taktiež nejaký reakčný time a tieto sračky z lidlu a podobne toho veľa zniesť nemusia. Taktiež rátaj že nie každý dom, byt má nové ističe respektíve poistky...
- cool_point
- Používateľ
Ja som reagoval na odpor PE vodiča vz. merací prístroj z lídla. Nereagoval som na odpor vo všeobecnosti. Je jasné že vodič PE musí spĺňať podmienky takisto ako aj základový zemnič pre bleskozvody resp. uzemnenie rozvodných skríň, či elektromerových rozvádzačov.Podľa STN/ČSN 33 1610 hodnota odporu ochranného vodiča meraná medzi ochrannou zdierkou vidlice a prístupnými vodivými neživými časťami spojenými s ochranným vodičom nesmie byť väčšia než 0,3 Ω pri dĺžke prívodu do 5 m. Pri dĺžkach presahujúcich 5 m sa pripočítava na každých 7,5 m dĺžky prívodu
0,1 Ω. Pri tomto meraní meriame odpor len na jednom z prívodných vodičov – na ochrannom vodiči!
Príklad: Aký môže byť maximálny odpor ochranného vodiča pri pohyblivom predlžovacom prívode
CGSG 3Cx 1,5 mm² pri jeho dĺžke 32 m?
Maximálne možný odpor ochranného vodiča podľa normy STN/ČSN 33 1610:
RPE ≤ 0,3 + 0,1 + 0,1 + 0,1 + 0,1 = 0,7 Ω
Case: Aquarius YY-5604, 3x12cm FAN AC MB: ASUS P5E - X38/ICH9R, CPU: INTEL Core 2 Quad Q8400, Cooling H2O: Laing DDC 12V Ultra + Alphacool TOP, D-Tek FuZion V2 + Alphacool Radiator NexXxoS Xtreme III rev. 2 + 3x FAN Noctua NF-P12-1300, RAM: 4x2GB DDR2 800MHz A-DATA Extreme Edition Vitesta, HDD: 1xSSD OCZ Vertex 3 60GB+2x400GB WD 7200 RAID0+1TB Seagate+2TB WD, VGA: SAPPHIRE HD 5770, 1024MB DDR5, VGA Cooler: Water block Alphacool NexXxoS GPS-07T, LCD: LG L226WTQ-SF 22 ", Mouse: Razer DeathAdder 1800DPI + Razer eXactMat, Power: Corsair HX620W, OS: Win7 Ultimate x64
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Táto citácia normy síce znie pekne, lenže hovorí o čistom jednom kuse kábla. Nie je tam reč o následnom "nadpájaní" ďaľších spotrebičov. Čiže keď tam šupnem napr. predlžovačku, do nej povedzme strčím ďaľšiu a do nej spotrebič, tak odpor bude niekde inde.
- Borec
- Deaktivovaný
- Dátum registrácie: Št 04. Jan, 2007, 08:00
Asi tak... Tie zásuvky a zástrčky majú síce tiež na štítku pekne malé prechodové odpory ale nech si to niekto skúsi zmerať na niekoľko ročnej, vyhriatej predlžovačke/ zásuvke/ zástrčke... Jedna vec je čítať špecifikácie nových vecí a druhá vec je brať v úvahu opotrebovanie tých vecí, ktoré sa už nejaký čas používajú
- cool_point
- Používateľ
Ja sa len spýtam, aký má význam PE vodič vs. merací prístroj z lídla? Funkčnosť rovnaká a keby aj nebol PE vodič zapojený, tak aj tak bude fungovať a merať, nakoľko PE vodič nesmie byť nikde rozpojený.