Mini recenzia - Primecooler VGAHG2 AL Blue led-Edit->Hluk

Všetko o chladení procesorov, grafických kariet, pasí­vne chladenie, ventilátory...
Používateľov profilový obrázok
LoPiO
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1474
Dátum registrácie: So 09. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Mini recenzia - Primecooler VGAHG2 AL Blue led-Edit->Hluk

Príspevok od používateľa LoPiO »

Tak kedze som potreboval novy chladic na grafiku, tak som sa kvoli cene rozhodol pre tento chladic. Skor som mal v umysle kupit VGAHG1, ktory mi mal kupit dobrotam z tntrade.cz, ale objavil tam tento, tak som sa rozhodol pren. Za cenu 365Sk uz nebolo o com.
Chcel som si kupit AC Silencer, ale ten sa mi zdal zbytocne drahy na celkom chladnu grafiku.

Povodny chladic:

Obrázok

Jeho vykon bol sice dostacujuci, ale produkovany hluk bol neznesitelny. Bol hlucnejsi ako stoch fan na chipsete dfi nf4x infinity a ten kto ma tuto dosku vie aky hluk na 6250 ot/min vie urobit. Myslel som si, ze nic ho nemoze prehlusit, ale abitacky stock fan to dokazal a bolo ho pocut na celu izbu co je asik 3x4m. Hluk bol dovod preco musel ist dole, aby sa dali sa pri to pozerat ani filmy, pretoze aj vtedy ho bolo este pocut. A tak na rad prisla vymena v podobe VGAHP2.

Primecooler hypergraphic second edition.

Balenie:

Obrázok

Obal je klasicky plastovy a dost dobre chrani chladic pri preprave. Balenie je klasicke ake primecooler pouziva pri svojich chladicoch. Na prednej strane ( obrazok hore ) su zvycajne hlasky typu supersilent vga cooler a atd. Este z boku je pisane, ze ma 25 db, ale k tomu sa vyjadrim pri hluku :)

Obrázok

Na zadnej strane najdeme specifikacie a zoznam kompatibilnych kariet. Kedze na stranke vyrobcu nie su ani stopa po tomto chladici, tak specifikacie a zoznam kompatibiylnych kariet je tu:

Obrázok

Keby bol atreba hodim to vo vyssom rozliseni ;)

Obsah balenia:

Obrázok

Samy vidite co sa tam nachadza ;) plus tam chyba reduckia napajania na styri fany z molexu a to dva konektory na 5V a dva na 12V. Navod je jednoduchy a okrem toho akym smerom mate otocit sponu a ktore srouby idu hore a ktore dole nemate nic pokazit ;) ale o tom si povieme neskor.

A tu je :)

Obrázok

Hore je hypergraphic 2 a dole pre porovnanie jeho predchodca, cize hypergraphic 1.

Obrázok

Rozdiely vidite samy ;)

Obrázok

Zakladna, aj ked je pospajana z hlinikovych platov vyzera dobre nie :?

Instalacia:

No k tomu by som mal dve veci a to,ze v manuali nie je rozdiel ci dlhsie srouby maju ist hore alebo dole.

Obrázok

Na fotke je to tak ako ma byt. Pozor fotka je upravena jadrom dole. Na fotke je tiez zle otocena spona. Ma byt otocena naopak. Preco som ju dal naopak :? Kvoli tomu, ze spravnym sposobom dobre nepasovala do dier karty. Ked bola otocen ako na obrazku hore, tak sa nedal namontovat chadic pretoze nesedeli dieri pre srouby ( lebo boli smerom ke sebe, ale ked otocite sponu budu od seba a potom to sedi ako ma ). To sa mi nezdalo, tak som skusil sponu naopak, s tym, ze som ju musel trosku nasilu pretlact zo sroubami cez diery.

Obrázok

Tu je spona otocena zle.

Obrázok

A tu je spona otocena spravne.

A takto to vyzera po uspesnej kompletizacii:

Obrázok

Tak a podme k testom :)

Testoval som na X700Pro z biosom XT a pretaktovanej na 480/1100. V bedni na vyfuk sluzi AC fan 3 TC na 1700 ot/min ( v case testu ) ,14cm fan chillu.Chladny vzdych bol nasavany otvorenov 3,5" poziciou v bedni. Teplota v bedni sa neda rcit, pretoze cidla na nf4x infinity su na dve veci :(

Tiez teploty na grafike boli zaznamenavane extenym cidlom vlozenym medzi rebra chladica, pretoze moja karta neobsahuje monitorovanie teploty.
Externe cidlo bolo umiestnene takto ( co najblizsie do stredu chladica ):

Obrázok

Chladic bol testovany 30 minutovym hranim CSS raz na 5V a raz na 12V.
Vysledky najdete v nizsie prilozenom grafe ;)

Obrázok

Podla mna su teploty velmi dobre oproti stock chladicu a hlavne co bolo pre mna dolezite je, ze je to ovela tichsie. ( teplota zo stock chladicom bola merana tiez cidlom prilepenim izolackou na pasiv v blizkosti fanu ). Teplota pamati je mensia pri 12V ako pri 5 voltoch ( skusane rukou ), co da logiku, kedze fan na 12V fuka viac cez rebra na pasiy pamati. Pamate na 12V su teple.

EDIT

Hluk:

No k tomu len tolko, ze na 12V pocut ako tlaci vzduch a na 5V je tichy, len pocut loziska, ale v zavretej skriny to nebude pocut.
Loziska to je jedine co mu mozem vytknut, pretoze pri snahe o regulovanie regulatorom na jeden fan, pri istom otoceni potenciometra zacali loziska velmi vrcat :(
Toto berte ako moj subjektivny nazor, takze zan tolko nerucim ;)

POZOR:

Zistil som jeho najvacsi neduh a to, ze ked zapnem komp na druhy den tak na 12V loziska pri starte nehorazne o seba dru ako keby neboli na svojom mieste. Zmizne to po vypnuti a naslednom zapnuti kompu alebo ked klepnete do fanu :( Co si neviem vysvetlit :? Mozno mam chybny kus alebo neviem co je stym.

A na koniec mini recenzie si hodime dve fotky v tme, pre tych ktory maju radi svetlo :) Zabudol som na to, ze na 5V ledky nesvietia.

Obrázok

Obrázok

Zaver:

No dufam, ze sa to dalo citat :o a za gramatiku sa ospravedlnujem.

THX to Dobrotam za dovoz z ciech :)[/b]
Naposledy upravil/-a LoPiO v So 28. Jan, 2006, 12:55, upravené celkom 2 krát.
I found paradise, it`s Ibiza.
I found heaven at Decibel Outdoor festival - Beekse Bergen , ilvarenbeek, Netherland
Používateľov profilový obrázok
miseno
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 841
Dátum registrácie: Št 22. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: Brno/Blawa

Príspevok od používateľa miseno »

fakt fpoho recenzia len ma zaujima ako ti sla karta pretaktovat predtym a ako potom, ci tam bol nejaky posun k vyssim hodnotam.
dell noťas
Používateľov profilový obrázok
LoPiO
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1474
Dátum registrácie: So 09. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Príspevok od používateľa LoPiO »

Predtym som to radsej neskusal. Ak sobre viem abit pouziva ten isty chladic aj na XT veziach 475/1050, takze by to zvladol aj povodny, ale tipujem tak na 70C. Dalej povodny chladic aj ked tak vyzera nechladi pamete, co nechapem pretoze je tam 1mm medzera a t moli vyplnit niakou telovodivou vlozkou. K vyssim taktom mi podla urcite nepomohol, pretoze limit pre tieto jadra je tak 480-500 ako sa podari.

Mne islo o hluk a ten sa zmensil, aj ked pocut na 12V ako tlaci vzduch a na 5V zase ked dam k tnemu hlavu loziska.

POZOR:

Zistil som jeho najvacsi neduh a to, ze ked zapnem komp na druhy den tak na 12V loziska pri starte nehorazne o seba dru ako keby neboli na svojom mieste. Zmizne to po vypnuti a naslednom zapnuti kompu :( Co si neviem vysvetlit :? Mozno mam chybny kus alebo neviem co je stym.

Momentalne to testujem ci to bude robit aj na 5V. Zajtra dam vediet.
I found paradise, it`s Ibiza.
I found heaven at Decibel Outdoor festival - Beekse Bergen , ilvarenbeek, Netherland
Používateľov profilový obrázok
miseno
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 841
Dátum registrácie: Št 22. Apr, 2004, 14:00
Bydlisko: Brno/Blawa

Príspevok od používateľa miseno »

No ja som montoval ten prvy model primecooleru ale on bol AlCu verzia, ale uz nikdy primecooler viac. Mal tak spravenu zakladnu ze bola prehnuta tak ze rohy boli nizsie ako stred, cize na jadro doliehal velmi zle a aj ta montaz bola oproti podobnemu modelu od zalmanu problematickejsia.
dell noťas
Používateľov profilový obrázok
Diviak
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 110
Dátum registrácie: St 24. Nov, 2004, 14:00
Bydlisko: BB

Príspevok od používateľa Diviak »

LoPiO napísal:... povodny chladic aj ked tak vyzera nechladi pamete, co nechapem pretoze je tam 1mm medzera a t moli vyplnit niakou telovodivou vlozkou.
:8O: Zeby konecne prisli na to, ze tie ich teplonevodive gumene vlozky (alebo ako to nazvat) hrube aj viac ako 1mm su uplne na obrovske :shit: .
Urcite spravili lepsie, ked tam nedali nic. Aspon ich nezaizolovali. scool:


Chladic v pohode, (asi az na ten ventilator) ale ak chces chladit aj pamate, tak to nelep na tu teplonevodivu pasku. To ich tam potom nemusis davat vobec, a spravis lepsie.
Ak neveris, tak teraz mas moznost jednoducho odskusat opakom prstu, co teplo odobera, a co nie.
(asi to bude kozmicka technologia, ale v NASA tym pre isttottu lepia platnicky na raketoplan 8) )
Q9300 / 8GB / GTX 260
LittleMan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 810
Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: NR - okolie, Brno

Príspevok od používateľa LittleMan »

recenzia good
a co sa tyka primecooler - toto nie je upraveny zalman ale zle spravena kopia a aby si to nikto nevsimol, tak na ventilator nalepili "primecooler" a na vacsie rebra urobili po 5 zarezoch
primecooler by som si nekupil ani keby stal 10 % ceny zalmanu a vysledky mal o 50% lepsie ...
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)
Používateľov profilový obrázok
Rusty
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 793
Dátum registrácie: Ne 05. Jún, 2005, 02:00
Bydlisko: Bratislava (29)

Príspevok od používateľa Rusty »

Vsetci tu automaticky zatracujete Primecooler

Ja mam aj Zalman aj Primecooler takze to mozem porovnavat. Na plnych otackach je Zalman rovnako hlucny ako Primecooler. Rozdiel je iba v cene, montazi a designe. Teploty mam aj s primecoolerom velmi dobre. Zalmana mam na lepsom PC a primecoolera na druhom a za 4 stovky podla mna nema absolutne konkurenciu ... Dokonca keby sa ma niekto pytal ci som s nim spokojny, by som mu ho kludne doporucil.
Používateľov profilový obrázok
ellinor
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 118
Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava/Trnava/Galanta

Príspevok od používateľa ellinor »

Rusty napísal:Vsetci tu automaticky zatracujete Primecooler

Ja mam aj Zalman aj Primecooler takze to mozem porovnavat. Na plnych otackach je Zalman rovnako hlucny ako Primecooler. Rozdiel je iba v cene, montazi a designe. Teploty mam aj s primecoolerom velmi dobre. Zalmana mam na lepsom PC a primecoolera na druhom a za 4 stovky podla mna nema absolutne konkurenciu ... Dokonca keby sa ma niekto pytal ci som s nim spokojny, by som mu ho kludne doporucil.
uplne suhlasim!!!...tiez som bol tvrdym zastancom Zalmana, ale v septembri som kupil na odporucanie znameho Cu verziu Primecoolera a nemozem si ju vynachvalit...rozdiel medzi Zalmanom (mal som Cu, aj Al-Cu verziu) nie je vobec markantny...

Návrat na "Chladiče a všetky druhy chladenia"