Testy základných dosiek - čo vás zaujíma?
Testy základných dosiek - čo vás zaujíma?
Na tomto mieste by som sa chcel poradiť s vami, užívateľmi, čo vás pri recenziách základných dosiek najviac zaujíma. Teraz nemyslím bežné testy výkonu, ktoré pri použití rovnakého procesora a pamätí sú absolútne zbytočné (rozdiely medzi doskami ani nie 1%), ale skôr praktické detaily. Detaily, ktoré sa ocenia pri bežnom, dlhodobom používaní a tiež také, ktoré si všimnete že vám chýbajú až pri reálnom zostavovaní PC.
Čo konkrétne myslím?
Sú to napríklad také veci ako:
- akým spôsobom sa dajú regulovať ventilátory a ktoré konektory
- nabíja USB port zariadenia aj po vypnutí PC?
- je nejako riešená situácia zlyhania flash-u BIOS-U (napr. Gigabyte má druhý záložný čip)
- nemá doska problém pracovať so štyrmi modulmi RAM pamätí?
...atď.
Vo výsledku si predstavujem jednu kapitolu v budúcich recenziách, kde by sa napríklad formou tabuľky zoradili tieto a podobné vlastnosti s popisom ku každej doske.
Preto chcem poprosiť, aby prispel každý, kto vie o niečo dôležitom pri základných doskách. Mám možnosti otestovať veľa modelov, no obyčajné testy výkonu v benchmarkoch a pár fotiek dosky + BIOS-u mi prídu nie moc informatívne.
Prispievajte a píšte svoje postrehy, každá rada sa cení
Čo konkrétne myslím?
Sú to napríklad také veci ako:
- akým spôsobom sa dajú regulovať ventilátory a ktoré konektory
- nabíja USB port zariadenia aj po vypnutí PC?
- je nejako riešená situácia zlyhania flash-u BIOS-U (napr. Gigabyte má druhý záložný čip)
- nemá doska problém pracovať so štyrmi modulmi RAM pamätí?
...atď.
Vo výsledku si predstavujem jednu kapitolu v budúcich recenziách, kde by sa napríklad formou tabuľky zoradili tieto a podobné vlastnosti s popisom ku každej doske.
Preto chcem poprosiť, aby prispel každý, kto vie o niečo dôležitom pri základných doskách. Mám možnosti otestovať veľa modelov, no obyčajné testy výkonu v benchmarkoch a pár fotiek dosky + BIOS-u mi prídu nie moc informatívne.
Prispievajte a píšte svoje postrehy, každá rada sa cení
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Re: Testy základných dosiek - čo vás zaujíma?
zatazovy test stability
praktickost layoutu, manipulacia s doskou (napr. pripad typu potrebujem pripojit novy disk a pol hodiny triafam sata kablom do portu)
nejake to zhodnotenie chladenia + mensi rozbor kompatibility s alternativnymi chladicmi (aj ked to uz nie je moc v mode, no niektore dosky sa zbytocne dost pecu, co moze prave viest k nestabilite)
neviem, co uz mas v reckach a co nie, ale tieto 3 su podla mna dost dolezite
praktickost layoutu, manipulacia s doskou (napr. pripad typu potrebujem pripojit novy disk a pol hodiny triafam sata kablom do portu)
nejake to zhodnotenie chladenia + mensi rozbor kompatibility s alternativnymi chladicmi (aj ked to uz nie je moc v mode, no niektore dosky sa zbytocne dost pecu, co moze prave viest k nestabilite)
neviem, co uz mas v reckach a co nie, ale tieto 3 su podla mna dost dolezite
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
no mna by zaujimali moznosti RAID na doskach, niektore pisu R.5 so SATA3 ale su tam 2 konektory intel a 2 z pridavneho cipu, ako sa to sprava, alebo ci to bezi len na SATA2 konektoroch..tiez ako je na tom SW, naposledy som ostal nemilo prekvapeny, ze na AMD 785G sa rebuild R.1 da spravit len cez AMD Raid Express, cize cez web prehliadac..a este aj sposob bootovania, na starej DFI som vytvoril R.1 a bootol okamzite, pricom non-raid disky bezali v normalnom rezime, na tom AMD chipsete musim ostatne mechaniky nastavit ako raid ready, lebo ked raz zapnem moznost raid, musi tam bezat cez raid vsetko..cize zhrniem>lepsie popisana funkcnost RAID na doskach
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Celkom zriedkavo dokumentovanou vecou, ale v pripade ze ma doska specialne chladice za PCI-E x1 slotom je dolezita prave vyska tohto chladica. Priklad :
Dozvie sa z tejto fotky ci mu prvy PCI-E x1 slot blokuje chladic ? Nie. Pritom ten chladic dany slot blokuje.
Dalsie foto :
Ta ista otazka - a odpoved je ze ten plast za PCI-E x1 kartu blokovat nebude.
Preto je vhodne kontrolovat a dokumentovat konflikt chladicov dosky s roznymi komponentami - "northbridge" chladice s PCI-E x1 slotmi, chladice VRM s rozmernejsimi chladicmi CPU, dlhsie graficke karty vs SATA konektory a podobne.
Dozvie sa z tejto fotky ci mu prvy PCI-E x1 slot blokuje chladic ? Nie. Pritom ten chladic dany slot blokuje.
Dalsie foto :
Ta ista otazka - a odpoved je ze ten plast za PCI-E x1 kartu blokovat nebude.
Preto je vhodne kontrolovat a dokumentovat konflikt chladicov dosky s roznymi komponentami - "northbridge" chladice s PCI-E x1 slotmi, chladice VRM s rozmernejsimi chladicmi CPU, dlhsie graficke karty vs SATA konektory a podobne.
Nebude problém. Niečo na spôsob pár hodín pod plnou záťažou cpu a ram?M1ch4l napísal:zatazovy test stability
faugusztin - ok, doplníme
lepermessiah - pokúsim sa. Bude mi treba asi zohnať dva disky, teda aspoň na otestovanie RAID 0 a 1. Vieš povedať čo konkrétne opisaovať? Postup aktivácie, možnosti bootovania a inštalácie OS, ... ?
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ono na toto su idealne doplnujuce fotky fotene v rovine plosaku, resp. konektorov. To da rychlu vizualnu informaciu.
- M1ch4l
- VIP
nieco, co by velmi zatazilo zbernice, aby sa zapotili northbridge pripadne southbridge, takze najlepsie nejaka narocna hra dlhsiu dobu. cpu a ram je fajn, ale grafika vie pridat dost, aj tym, ze je vacsia zataz na zbernicu a aj tym, ze zohrieva okolie northbridge. pokial mozno v trochu stazenych podmienkach (napr. bez prievanu v skrini). Este stale, ked pozeram na niektore dosky, mam pocit dost poddimenzovaneho chladenia, resp. ze je to tak na hrane
mne sa stavalo, hlavne v letnych mesiacoch, ze mi doska nestihala chladit northbridge a po dlhsej dobe hrania proste reset, takze som tam musel provizorne pridat vetracik, aby mma nevyhodilo z hry, ked som este online hraval CODcko
mne sa stavalo, hlavne v letnych mesiacoch, ze mi doska nestihala chladit northbridge a po dlhsej dobe hrania proste reset, takze som tam musel provizorne pridat vetracik, aby mma nevyhodilo z hry, ked som este online hraval CODcko
No používam svoj benchtable, teda je to mimo skrinky. Ale zas bez akéhokoľvek prievanu.
Mohlo by byť napríklad Prime95 v režime Blend + loop z testu Crysis Warhead/FarCry2 ?
Mohlo by byť napríklad Prime95 v režime Blend + loop z testu Crysis Warhead/FarCry2 ?
- M1ch4l
- VIP
ak ma bench table dosku horizontalne, su to trosku ine podmienky ako v skrinke, jednotlive komponenty sa teplotne menej ovplyvnuju, ale to vobec nevadi
a z tych testov...nieco take by malo byt v poriadku
a z tych testov...nieco take by malo byt v poriadku
Skús trocha obšírnejšie...
mozno niekde najst a vypisat kompatibilne cpu vodne bloky ale hlavne MB bloky - fullcover / sb / nb / mosfety. napriklad pomohlo by aj zmerat vzdialenosti dier okolo napajania procesoru pre predstavu ci sa daju vymenit napriklad za ine pasivy http://www.tichepc.sk/Chladice-na-mosfe ... .html?pg=2 alebo bloky http://www.tichepc.sk/Vodne-chladenie/B ... .html?pg=2 ..
tato informacia mne minule chybala a nenasiel som ju v ziadnej recenzii online
tato informacia mne minule chybala a nenasiel som ju v ziadnej recenzii online
Ok, takže vzdialenosti montážnych dier.
porovnať odchýlku, kolísanie: CPU-Z vs BIOS vs meracie body na doskeGudas napísal:Skús trocha obšírnejšie...
Ak sa mi podarí na doskách nájsť relevantné body, zahrniem to.