Všeobecná diskusia
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Re: Auto a dopravná debata, všetko sem
to s tou energiou jednoznacne pravda je
ked vsak zaratas vsetky odpory a vsetko, co treba, tak to samozrejme nevyjde kvdraticky a vseobecne zrychlovanie pojde o nieco tazsie ako brzdenie (na horizontalnej rovine)
brzdenie smykom urcite je menej efektivne ako ked nebrzdis smykom, to sa da vyskusat aj na bicykli, keby uz...kazdopadne ci je lepsie brzdenie s ABS alebo smykom (ohladom brzdnej drahy), to uz neviem...to chce testy
co sa tyka teploty pneumatik, mozes mat pravdu, no zasa tu nehovorime o zavodnej gume. Ta poulicna asi bude usposobena na nizsie teploty
problemom je, ze ked brzdis smykom, narusis povrch pneumatiky - prilnavost uz zrazu nie je to, co to byvalo.
pri brzdeni smykom jedine, co brzdi, je vzduch (pri velmi nizkych rychlostiach zanedbatelny) a ten maly kusok pneumatiky
ked brzdis bez smyku, brzdi vzduch, odpor pneumatiky voci ceste a hlavne brzdy
ked vsak zaratas vsetky odpory a vsetko, co treba, tak to samozrejme nevyjde kvdraticky a vseobecne zrychlovanie pojde o nieco tazsie ako brzdenie (na horizontalnej rovine)
brzdenie smykom urcite je menej efektivne ako ked nebrzdis smykom, to sa da vyskusat aj na bicykli, keby uz...kazdopadne ci je lepsie brzdenie s ABS alebo smykom (ohladom brzdnej drahy), to uz neviem...to chce testy
co sa tyka teploty pneumatik, mozes mat pravdu, no zasa tu nehovorime o zavodnej gume. Ta poulicna asi bude usposobena na nizsie teploty
problemom je, ze ked brzdis smykom, narusis povrch pneumatiky - prilnavost uz zrazu nie je to, co to byvalo.
pri brzdeni smykom jedine, co brzdi, je vzduch (pri velmi nizkych rychlostiach zanedbatelny) a ten maly kusok pneumatiky
ked brzdis bez smyku, brzdi vzduch, odpor pneumatiky voci ceste a hlavne brzdy
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
- panasonic650
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
No najtazsie je sa naucit brzdit tak aby sa ti nezablokovali kolesa. Z osobnej skusenosti viem, ze ak mas na to cas, tak sa to da a mozno casom to budes vediet automaticky. Problem je ak sa ti stane nieco ako v tom druhom videu v cca 3-tej minute. Tam nie je cas, tam proste instinktivne dupnes plnou silou na brzdu a potom sa len modlis. Mne sa to stalo na dialnici v 130-tke, mojim stastim bolo, ze predtym ako sa mi zablokovali kolesa som stacil stocit volant trochu do strany a skoncil som medzi zvodidlami a autom predo mnou.
A v tomto vidim aj rozdiel v skusenostiach, pokial taketo situacie nezazijes, nemas sa ako naucit ako spravne brzdit a robit to automaticky bez rozmyslania a ako robit dalsie spravne veci. Ale myslim, ze na Slovensku nie je nudza o podobne situacie a kazdy co ma nieco najazdene uz zazil podobne veci.
A v tomto vidim aj rozdiel v skusenostiach, pokial taketo situacie nezazijes, nemas sa ako naucit ako spravne brzdit a robit to automaticky bez rozmyslania a ako robit dalsie spravne veci. Ale myslim, ze na Slovensku nie je nudza o podobne situacie a kazdy co ma nieco najazdene uz zazil podobne veci.
No neviem, najazdené až tak veľa nemám, ale keď prišla krízová situácia, v správny čas som nohu z brzdy pustil, len aby som v tom zhone odbočil (kebyže neodbočím, bolo by zle). Žeby mali svoj význam aj PC hry?
mozno to bude smiesne, ale podla mna aspon na pochopenie co treba robit je napr. taky RB rally s volantom celkom dobry.
- Sphyn0x
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 27. Nov, 2009, 20:53
Hej, ale k tomu treba riadny volant, napr. G27 Racing Wheel a ne nejaký šmejd z Lidla
http://natankuj.sme.sk/c/5741520/sneh-p ... upnov.html
women
Podľa slov dopravných policajtov, ktorí celú situáciu zmapovali a zdokumentovali, si vodička pravdepodobne pomýlila plyn s brzdou a výsledok už vidíte sami.
women
.
- landrower
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45
wtf_ to by ma zaujimalo jak sa to auto otocilo o 180°
Steam: michalsveto
to iste sa stalo davnejsie v Trencine na tuningovom zraze, ked jedna baba skosila zopar ludi, tiez si pomylila plnyn a brzdu.
myslim, ze to bolo toto: http://korzar.sme.sk/c/4522252/na-autot ... enych.html
Akože o čom hovoria tie grafy? Trochu tam chýba popis y-osi