Všeobecná diskusia
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Re: Auto a dopravná debata, všetko sem
no zmestim sa aj ja, ale nie je to bohvieco, vzadu uz myslim nemozem byt normalne
mam 185 cm alebo mozno trosicku viac
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
no uz som myslel ze tu nikto nenapise najvacsi vyznam ABS a to ovladatelnost auta pocas prudkeho brzdenia...
raz som mu velmi velmi podakoval, ked nas zachranilo na D1 minimalne pred totalne rozbitym autom, ked sa este v casoch 2 prudovky brzdilo so 130 na 0...proste full brzda, my sme si udrziavali odostup tak aby sme normalne zabrzdili,ale ked sme videli jak asi v 60-70 za nami ruti felda ktorej dymia kolesa jak blaznive tak brat pri plnom brzdeni sa v pohode vyhol doprava medzi auto prednami a autobus napravo (spatne mali snad 1mm miesta na kazdej strane) a asi 2sekundy nato brutalny naraz feldy o to auto co bolo pred nami...
neviem ci bez ABS by sa to takto zvladlo
raz som mu velmi velmi podakoval, ked nas zachranilo na D1 minimalne pred totalne rozbitym autom, ked sa este v casoch 2 prudovky brzdilo so 130 na 0...proste full brzda, my sme si udrziavali odostup tak aby sme normalne zabrzdili,ale ked sme videli jak asi v 60-70 za nami ruti felda ktorej dymia kolesa jak blaznive tak brat pri plnom brzdeni sa v pohode vyhol doprava medzi auto prednami a autobus napravo (spatne mali snad 1mm miesta na kazdej strane) a asi 2sekundy nato brutalny naraz feldy o to auto co bolo pred nami...
neviem ci bez ABS by sa to takto zvladlo
uzamknuté kolesá = šmyk = strata trakcie = dlhšia brzdná dráha. A to je fakt. Samozrejme ale keď si frajer tak bez ABS zabrzdíš skôr, určite ale nie šmykom.
Problém ABS je, že je. Kým pri bez ABS vieš uvolniť silu tak že získaš trakciu, tak s ABS takúto možnosť nemáš. Iste, sú situácie (napr čistý ľad), keď uvolnovanie brzdnej sily už vyustí dokonca do toho ,že žiadne brdzenie nenastáva, avšak v tom prípade je aj ABS stratené, a trakcia tiež. Nemá zmysel baviť sa o brzdnej dráhe, tá závisí od veľa faktorov kde s/bez ABS hrá minimálnu rolu.
.
- landrower
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45
tak ja mam takych 175, o nieco viac, mne sa to zda celkom OK dost rezervu tam mam podla mna...M1ch4l napísal:no zmestim sa aj ja, ale nie je to bohvieco, vzadu uz myslim nemozem byt normalne
ved vzadu ked mam opierku hlavny najnizsie ako sa da tak sa o nu opieram akuratne tak ze konci tam kde aj hlava a tam je mozno aj cez 15cm miesta hore este...
Steam: michalsveto
povedal by som, ze ABS nema problem... ABS ma tu vyhodu, ze clovek ktory spanikari pri prudkom brzdeni moze dalej ovladat auto, to ci ho aj bude ovladat, alebo v ramci tej paniky sa zapre rukami do volantu a 70x v duchu povie boze v domneni, ze nenapali do prekazky pred sebou, je uz druha vec... ak by mal pri tom este mysliet na to, ze ma uvolnovat brzdovy pedal, tak to by bolo moc, a o tom je absSnake napísal:
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
ABS bolo preto vymyslené, a za tým že ABS problém má si stojím. Prečo? Napríklad, začínajúci vodič vie čo je ABS, teda spolieha sa na jeho funkčnosť, stačí prvá zima keď sa zadrbkajú impulzné kolieska, a ABS je vieš kde . Kto mal možnosť brzdiť bez ABS, tak ten bude vedieť brzdiť aj s ABS v prípade jeho výpadku.
.
no len problem je ze vacsina mladych uz od zaciatku jazdi na autach kde ABS je,cize ako brzdit bez neho sa moc nenaucia.
ktore novsie auto dnes nema abs? uz 10-15 rokov je to sucastou zakladnej vybavy pomaly kazdeho auta
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
- landrower
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45
tak je pravda ze ludia sa na to moc spoliehaju a casto si asi ani neuvedomuju ze na co to sluzi... ale to bude problem aj autoskol... opet, na to ich treba pripravit, co si to maju sami hladat na googli?
Steam: michalsveto
Ano ale opäť pripomínam že ABS nemusí byť funkčné. Na brzdách je totiž to krásne, že prestane fungovať niečo na jednom kolese (senzor, hadička sa zlomí atp), tak nejde ani jedna. Dnes je už v povinnej aj ASR či ESP, a rovnako ti nikto nezaručí že sa nedostaneš do hodín kvôli týmto systémom , teda ani ABS nie je zárukou toho, že budeš mať dlhšiu/kratšiu brzdnú dráhu, len toho, že môžeš zatáčať. Toť vše.Papek napísal:ktore novsie auto dnes nema abs? uz 10-15 rokov je to sucastou zakladnej vybavy pomaly kazdeho auta
.
- qq6600
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 11. Dec, 2008, 21:08
Inac maju pasy nieco spolocne s brzdenim,lebo napriklad v Peugote ked len trocha pribrzdis ,tak sa nemozes ani o kusok pohnut dopredu a pas je seknuty,ked nebrzdis tak sa klasika zasekne az pri prudsom trhnuti
Je to dost neprijemne ked ides cez zeleznicne pricestie alebo napajas sa z prijazdoveho pruhu a nemozes sa pozret ci ti ide auto/vlak...
Je to dost neprijemne ked ides cez zeleznicne pricestie alebo napajas sa z prijazdoveho pruhu a nemozes sa pozret ci ti ide auto/vlak...
take nieco som si zatial nevsimol, zajtra skusim
- qq6600
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 11. Dec, 2008, 21:08
Riadna chujovina podla mna
i ked v case narazu pomoze
i ked v case narazu pomoze