stale kazdy hovori ze mat musis, co ale podla mna nie je pravda, je to nejaky mytus, ktory ani nevie preco vznikol
nepocul som este o pripade, zeby policajt nieco robil, ked dotycny pri sebe nemal OP. u nas je bezne, ze k nam pridu policajti a pozeraju sa na obcianske. ti co nemaju, povedia ze nemaju a idu dalej
neviem o ziadnom zakone, ktory by to prikazoval, treba sa opytat nejakeho pravnika
Občiansky preukaz pri vedení motorového vozidla?
Re: Občiansky preukaz pri vedení motorového vozidla?
§ 4, zákon č. 8/2009 Z.z.:
(1) Vodič je povinný
b) mať pri sebe platné doklady predpísané týmto zákonom alebo osobitným predpisom,
Toto platí na SR v prípade vodiča, tzn že zákon vyžaduje aby si mal VP pri sebe (čo je doklad ktorý ťa oprávňuje viesť motorové vozidlo). To je ako vodič, monocajt si však OP pýtať môže, ak ho nemáš, môže ťa predviesť na zistenie totožnosti (na stanicu), píšem môže, lebo túto informáciu si môže overiť napr. cez vysielačku (aj to že ti OP ešte vydaný nebol).§ 18, zákon č. 171/1993 Z.z.:
(1) Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti.
(3) Ak vyzvaná osoba odmietne preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2, policajt je oprávnený takúto osobu predviesť na útvar Policajného zboru za účelom zistenia jej totožnosti.
(4) Ak vyzvaná osoba nemôže preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2 a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska, policajt je oprávnený postupovať podľa odseku 3. Hodnovernosť preukázania mena a priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska posudzuje policajt podľa dôvodu zisťovania totožnosti osoby.
Avšak sa bavíme o SR, nie o CR, tam si naštuduj zákony, a prečítaj čo ti napísali chalani.
OP pri sebe skutočne mať nemusíš, ale akurát riskuješ zisťovanie totožnosti na stanici.Krutibrko napísal:OP mať pri sebe musiš ( neviem ako káže zákon, viem, ako reagujú policajti ).
.
Takze je to tak, ako som vravel. Ale vedia si to zistit aj cez vysielacku nie?Snake napísal:OP pri sebe skutočne mať nemusíš, ale akurát riskuješ zisťovanie totožnosti na stanici.
Spoiler: ukázať
- Krutibrko
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Snake: máš pravdu, ale pre mňa to znamená, že teda ten OP mať *musím* pretože sa mi fakt nechce cestovať na stanicu...
ano, vedia si to zistit aj cez vysielacku,donner napísal:...
Takze je to tak, ako som vravel. Ale vedia si to zistit aj cez vysielacku nie?
ale maju pravo ta predviezt na stanicu z dovodu identifikacie
a je to iba na tom, ako moc si bol zly a vyskakoval, aku naladu ma policajt a ako silne je jeho podozrenie z toho, ze niesi ten, co jeho meno/priezvisko/rodne cislo/trvaly pobyt uvadzas
zadrziavacia lehota je kolko teraz? 24 ci 48 hodin? - bez toho, aby ta z niecoho obvinili ?
a to im uplne staci podozrenie
skratka ... doklad totoznosti mat sebou nemusis, v pripade ze ho vsak nemas, mozu si to overit predvedenim tvojej osoby na stanicu
a je na tebe, ci si povies, budem im setrit namahu a oni si povedia, ze ta nebudu vlacit sebou na stanicu ... alebo nie
mame tu demokraciu, a kazdy si moze predsa slobodne vybrat, ktora z alternativ sa mu viacej pozdava
lava, prava, lava, prava ...