Nazor: SPotreba PC
- Pappale_1
- Nový používateľ 
- Dátum registrácie: Ut 25. Jan, 2011, 21:50
Nazor: SPotreba PC
Takze panove, chcel by som vediet vas nazor ohladom spotreby zostavy:
- Core 2 E8200 (3.3GHZ OC)
- 4x1GB DDR2
- Gigabyte X38 DS4
- Asus Ati Radeon 3850 512mb GDDR 3
- SB Xtreme
- Fortron blue storm 2 400W
- 3 aktivne chladice cca. 1200 RPM/min.
- WDC 320GB AAKS
vs.
novy pocitac s
- i5 760 nepretaktovany len s turbo
- 8GB DDR 3 (2x4GB)
- zakl. nieco s P55 od Gigabyte alebo Asus
- Ati 6850
- Fortron 500w
- 4 aktivne ven.
- 1 TB WD
Ktore z tychto dvoch PC zere menej energie? Ma zmysel investovat do noveho vyrobneho procesu v snahe usetrit energiu alebo je to len marketing?
Diki.

- Core 2 E8200 (3.3GHZ OC)
- 4x1GB DDR2
- Gigabyte X38 DS4
- Asus Ati Radeon 3850 512mb GDDR 3
- SB Xtreme
- Fortron blue storm 2 400W
- 3 aktivne chladice cca. 1200 RPM/min.
- WDC 320GB AAKS
vs.
novy pocitac s
- i5 760 nepretaktovany len s turbo
- 8GB DDR 3 (2x4GB)
- zakl. nieco s P55 od Gigabyte alebo Asus
- Ati 6850
- Fortron 500w
- 4 aktivne ven.
- 1 TB WD
Ktore z tychto dvoch PC zere menej energie? Ma zmysel investovat do noveho vyrobneho procesu v snahe usetrit energiu alebo je to len marketing?
Diki.
"Canis caninam non est"

- _Mato_
- Sponzor fóra gold 
- Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00
Re: Nazor: SPotreba PC
Ak ti vykon aktualnej zostavy stale postacuje, tak nema ziadny vyznam menit iba kvoli spotrebe. Minimalne HD6850 "zerie" viac ako HD3850, predpokladam ze stvor-jadro tiez "papka" o nieco viac ako (stare dobre) Core2Duo.

- Pappale_1
- Nový používateľ 
ja mam tiez taky nazor, ale prechod na 32nm u CPU a u GPU na 40nm a zakl. doska tusim tiez ... by sa mali nejak odzrkadlit nie? Vsade citam, ze taka uspora energie a hentaka, ale nikto neuvadza konkretne skusenosti ani nic.
Vykonovo mi to staci, ale laka ma uspora energie. Az teraz som si kupil novu chladnicku A++ a pracku A+ a hned je vidno na meraci, ze sa pohybuje menj, tak teraz mi uz ostalo len "stare" pc... ci by sa oplatilo zmodernizovat?! neviem :S

Vykonovo mi to staci, ale laka ma uspora energie. Az teraz som si kupil novu chladnicku A++ a pracku A+ a hned je vidno na meraci, ze sa pohybuje menj, tak teraz mi uz ostalo len "stare" pc... ci by sa oplatilo zmodernizovat?! neviem :S
"Canis caninam non est"

Neviem aku ucinnost ma ten Fortron, ale ak Ti ide aj o spotrebu, tak by si mal pouzit zdroj s co najvacsou ucinnostou, nielen novsi procesor a grafiku.
Ale zrejme sa Ti tie peniaze nevratia v podobe mensieho uctu za energiu.
Vsak si to skus zratat. Kazdodenna uspora 0,1kWh znamena cca 5EUR usetrenych za rok.
Nerataj s tym, ze usetris vdaka vymene nejaku 1kWh denne, to je cca 50EUR do roka.

Ale zrejme sa Ti tie peniaze nevratia v podobe mensieho uctu za energiu.
Vsak si to skus zratat. Kazdodenna uspora 0,1kWh znamena cca 5EUR usetrenych za rok.
Nerataj s tym, ze usetris vdaka vymene nejaku 1kWh denne, to je cca 50EUR do roka.
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5

i5 760 je na starom 45nm procese, na novom 32nm su sandybridge procesory - rada 2xxx. spotreba by bola mensia ako c2d ale je jasne ze ani v priebehu 5 rokov sa ti to nevrati na elektrike ta pociatocna investicia  

- 
				faugusztin
- Moderátor 
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ak mas moznost odmerat spotrebu tvojej aktualnej zostavy, tak to urob. Ta P55 zostava bude zrat ~115-120W v idle. Ja ked som menil E8400 za i5 750 s HD4870, tak som padol zo 190 na 160W v idle, vymenou HD4870 za 5870 som dosiahol pad spotreby v idle zo 160 na 118W.
Spotreba energie sa ale prejavi iba minimalnymi usporami, v idealnom pripade na urovni par euro rocne. Ak ale potrebujes ten extra vykon, tak je samozrejme dobre upgradnut.

Spotreba energie sa ale prejavi iba minimalnymi usporami, v idealnom pripade na urovni par euro rocne. Ak ale potrebujes ten extra vykon, tak je samozrejme dobre upgradnut.
si pozri spotrebu nepretaktovanej 6850, budes prekvapeny, nie je to velmi daleko. kdezto vykon samozrejme ano_Mato_ napísal:Minimalne HD6850 "zerie" viac ako HD3850, predpokladam ze stvor-jadro tiez "papka" o nieco viac ako (stare dobre) Core2Duo.

- 
				faugusztin
- Moderátor 
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
3850 je v idle marginalne nizsie so spotrebou nez HD6850, bavime sa ale o jednotkach watov. Core i5 750+doska zozerie menej nez Core 2 Duo E8400+doska._Mato_ napísal:Ak ti vykon aktualnej zostavy stale postacuje, tak nema ziadny vyznam menit iba kvoli spotrebe. Minimalne HD6850 "zerie" viac ako HD3850, predpokladam ze stvor-jadro tiez "papka" o nieco viac ako (stare dobre) Core2Duo.
- Pappale_1
- Nový používateľ 
no mne nejde o usporu 50€ rocne  to by bolo super, ale je to nerealne... par centov vsak potesi!
 to by bolo super, ale je to nerealne... par centov vsak potesi!
Takze si idem kupit novsi. Zdroj je Fortron 500w, ale poobzeram po niecom kvalitnejsom napr. Seasonic a CPU pockam na Sandy Bridge i ked su teraz mensie problemy... hadam to bude ok.
Diki

to by bolo super, ale je to nerealne... par centov vsak potesi!
 to by bolo super, ale je to nerealne... par centov vsak potesi!Takze si idem kupit novsi. Zdroj je Fortron 500w, ale poobzeram po niecom kvalitnejsom napr. Seasonic a CPU pockam na Sandy Bridge i ked su teraz mensie problemy... hadam to bude ok.
Diki

"Canis caninam non est"

- _Mato_
- Sponzor fóra gold 
- Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00
Mne je to viac-menej jasne, ze tam budu iste rozdiely (bud + alebo -), ja som reagoval na spominanu vymenu kvoli spotrebe.faugusztin napísal:3850 je v idle marginalne nizsie so spotrebou nez HD6850, bavime sa ale o jednotkach watov. Core i5 750+doska zozerie menej nez Core 2 Duo E8400+doska._Mato_ napísal:Ak ti vykon aktualnej zostavy stale postacuje, tak nema ziadny vyznam menit iba kvoli spotrebe. Minimalne HD6850 "zerie" viac ako HD3850, predpokladam ze stvor-jadro tiez "papka" o nieco viac ako (stare dobre) Core2Duo.
Ina vec by bola, ak by mal dany uzivatel doma 2 procesorovu dosku s dvomi Prescott-mi a Radeon 2900XT
 .
.Re: Nazor: SPotreba PC
Určite poď do Sandy Bridge, ja mám s mojou zostavou spotrebu v idle cca 60W čo je už dosť veľký rozdiel oproti tomu čo tu ostatní nadhodili...

Spoiler: ukázať
Je to pekne, mat taku spotrebu, ja mam tiez taku, ale ak mu terajsi vykon postacuje a chcel by zmenu len za ucelom usetrit na elektrine, tak sa mu ta pociatocna investicia vrati za nejakych 20 a viac rokov, takze to zrejme nema vyznam.
Ale v konecnom dosledku spravi to, co sam uzna za vhodne.

Ale v konecnom dosledku spravi to, co sam uzna za vhodne.
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5

ja sa s i3 530 v idle dostávam pod 40W mohol som ísť aj do i5 alebo i7 no komp mi beží 24/7 a tam je každý vatík dobrý. Ešte lepšia bola spotreba pri notebooku tam som mal v záťaži 56w a v bez záťaže pod 30w a to bol už s nvidia grafikou. No ten také zaťaženie nevydržal (24/7). A to bol starý 3 ročný, tieto novšie s i3 a integrovanou grafikou by mali byť na tom lepšie. Mne výkon absolútne postačuje a stačil mi aj na notese.
Škoda že nefunguje prepínanie medzi grafikami v 2d a nenáročnom by bežala integrovaná a pri hrách tá druhá, pokusi sú no stále je to ešte v stave nepoužiteľnom.
Ako písali hore dôležitý je aj zdroj no najhoršie je že zohnať zdroj s malým výkonom a vysokou účinnosťou je problém

Škoda že nefunguje prepínanie medzi grafikami v 2d a nenáročnom by bežala integrovaná a pri hrách tá druhá, pokusi sú no stále je to ešte v stave nepoužiteľnom.
Ako písali hore dôležitý je aj zdroj no najhoršie je že zohnať zdroj s malým výkonom a vysokou účinnosťou je problém
moje projektore cca 100"
P1: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=916
P2: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=975
P3: Optoma hd 141
P4: Wiewsonic led 4k

P1: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=916
P2: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=975
P3: Optoma hd 141
P4: Wiewsonic led 4k
Spoiler: ukázať