A teraz čosi o LHC:Európska organizácia pre jadrový výskum alebo Európska organizácia jadrového výskumu (angl. European Organization for Nuclear Research, fr. Organisation européenne pour la recherche nucléaire) alebo CERN je európska organizácia pre základný a aplikovaný výskum najmä v oblasti časticovej fyziky.
V CERNe pracuje v súčasnosti okolo 60 slovákov a 120 čechov. Každá krajina do organizácie prispieva sumou, ktorá reprezentuje jej podiel v organizácii, z totálnych cca 800mil €(1,1mld CHF, 1€=cca 1.30CHF) naša krajina prispieva okolo 4mil €.
Dodám, že prestavba LHC na 14TeV bude prebiehať asi v roku 2012, kedy bude LHC odstavené a oteplené(vraj možno vtedy bude možnosť pri DOD pozrieť sa do podzemia niektorého z experimentov, ale pššt, akoby som nič nepovedal )Veľký hadrónový urýchľovač (Large Hadron Collider, LHC) je časticový urýchľovač, ktorý bol dostavaný v roku 2008 v rámci projektu Európskej organizácie pre jadrový výskum - CERN. Je umiestnený v podzemí, v tuneli v tvare kruhu s obvodom 26,5 km, na území medzi pohorím Jura vo Francúzsku a Ženevským jazerom vo Švajčiarsku. Pôvodne v ňom bol umiestnený LEP - Veľký elektrón-pozitrónový urýchľovač.
Urýchľovač je konštruovaný na ťažiskovú energiu 14 TeV pri zrážkach protónu s protónom a 1146 TeV pre zrážky jadier olova. Súčasťou urýchľovača je šesť detektorov ALICE, ATLAS, LHCb, CMS, TOTEM a LHCf. Výsledky experimentov by mali prispieť k lepšiemu pochopeniu základných fyzikálnych interakcií. Jedným z cieľov LHC je experimentálne preverenie existencie Higgsovho bozónu.
LHC bol spustený 10. septembra 2008. O pár dní 19. septembra 2008 nastali nečakané technické problémy a LHC odstavili. 30. marca 2010 sa uskutočnila prvá plánovaná zrážka protónových zväzkov pri celkovej energii 7 TeV, a stanovila tak nový rekord ako ľuďmi vytvorená zrážka častíc s najväčšou energiou.
A teraz čas na fotečky. Ako určite viete, nie som inžinier ani fyzik(zatiaľ), som iba študent, takže sa nepýtajte, čo na nich je, sám neviem Fotečky sú to moje, ak by ste náhodou chceli použiť jednu-viac z nich, prosím, kontaktujte ma Popisky sú pod každou.
Budova LHCb
Výrobná hala na supravodivé magnety
magnetotester
magnetopresúvač s magnetom(15m=1sekcia)
vnútro sekcie magnetu
dipól - "tam v tých rúrkach lietajú tie protóny"
a takto to vyzerá zblízka a bez sprievodcu
nemám šajnu, čo to je, bol to jeden z exponátov microcosm, kto by čítal popisky, že? pravdepodobne nejaká časť rezonančného synchrotrónu(ak som trepol blbosť, sorry, proste tá vecička, ktorá generuje to EMpole, čo urýchľuje tie častice)
to vpravo je drát vysokého napätia
Magnety z USA a Jap
Tak takto, páni, vyzerá detektor. Kremíková perforovaná doštička, medzi ktorými sú doštiťky z priehľadného plastu(plexiskla). Doštička má v sebe prúd a nejako to funguje, že v konečnom dôsledku zväčší interakciu častice s tým plexisklom niekoľkotisíckrát(presne to vysvetloval, kto by si to pamätal).
čosik z vnútra magnetu, páčilo sa mi to, tak som si spravil makráč
tie ohyby sú tam pre prípad, že by sa ten kov začal rozpínať
nápodobne
akýsi spoj
turbína vzduchocuca-vákuorobiča
a takto to vyzerá na mape
experiment, pri ktorom hľadajú Axiom
to isté
detektory predchádzajúcich urýchľovačov, popisky boli vonku, dvere na nádvorie zamknuté
aj vo švajci máme vlajočku
recepció
nám. Galilea Galileiho
"Dřevěná koule" po česky, Globe of science and innovation po anglicky vnútri je veľmi zaujímavá expozícia.
Síce to sem až tak moc nepatrí, ale pár záberov zo Ženevy:
Mimochodom, veľmi pekné mesto.
Donútra verím, že sa dostanem až o tie dva rôčiky, tak fotečky zatiaľ nie sú, vraj radiácia a bla, bla...
Trochu off the record/mimo záznam:Za tie prachy a za tú cestu som čakal od toho CERNu viac, ale čo už, knižky som si aspoň kúpil, tak sa ide intenzívne študovať Neutrínová astronómia Ale nedá sa povedať, že by to nestálo za to, Ženeva je nádherná, ani sa mi odtiaľ nechcelo. Akurát keby tie ceny boli nižšie, resp. keby tie platy boli u nás také isté.Keby ste sa chceli ísť pozrieť, na vašom mieste by som počkal tie dva roky, či nebudú na DOD púšťať aj dolu.
P.S. Imageshack akosi blbne, ak by sa nenačítali všetky, tak skúste F5