newmi napísal:Jj Zaklinaca mam aj ja preluskaneho. Skvele knihy! Zacal som hobbita a aj pana prstenov ale to sa neviem dokopat docitat, proste je to tak nudne trochu, nema to spad. Zaklinaca som len tak hltal.
Sapkowski sa dobre cita, ale ujovi Tolkienovi treba dat velke vdaka, ze sa zacal rypat v starych bajach a povestiach, i zadefinoval svet (zaner), ajked brutalne nudnym sposobom (niekedy mi to pripominalo chram matky bozej v parizi ... vramci deja vojde do miestnosti, 5 stranovy popis kazdej somariny v miestnosti, aj s odovodnenim preco tomu je tak *pripadne rozpisane v dalsej knihe, preco toto takto*, zatial co z pohladu deja to bola miestnost dolezita asi ako latrina *ktora je dolezita, kazdy tam chodime, ale nikto o tom nepise*).
co sa tyka fantasy, slusny pribeh (a spad) ma aj The Riftwar Saga od Feista (pripadne mutacie od dalsich autorov)
nesmieme vsak zabudnut na klasiku sci-fi, a to je Herbertova Duna, a samozrejme mutacie od dalsich autorov (doplnujuce pribeh), niekedy sice odklonia temu/myslienky az do sfery preco sme tu, co robime zle, a ako to dopadne, ale ma to hlavu a patu
nuz, tolko moji oblubenci zo scifi/fantasy, a treba aj vaznejsie citanie, napriklad Heller - Good as gold, pripadne Something happened, alebo kniha mnohym znechutena zaradenim do povinnej literatury - Catch 22
PS: a ked tak nad tym rozmyslam, ani Capek - R.U.R., alebo Bila nemoc neboli zle