Strateny elektircky kabel (bytovy rozvod)
- panasonic650
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
Strateny elektircky kabel (bytovy rozvod)
Mam taky zaujimavy problem. Prerabam byt a mam jednu zasuvku ktora bola pripojene divne... extra kablom (zivym) dookola, co nie je az take dolezite. Problem spociva ze v nej je aj drot ktorym sa mala priviest elektrina ale neviem kde konci. Da sa to nejak zistit ? Vyzera ze zem je aktivna. Proste potrebujem najst druhy koniec bez toho aby som bural dom ... nejaky napad ?
Re: Strateny elektircky kabel (bytovy rozvod)
Mas tam rozvadzac s isticmi, bud konci tam, alebo v krabici pod omietkou. Mozes odpajat postupne kable na isticoch a merat na konci drotu v zasuvke. Alebo si zistis v akej vyske su krabice a klopkanim na omietku vsetky najdes. Tak isto moze koncit v dalsej zasuvke. Cele to dost divne popisujes... Pochopil som to tak, ze niekomu sa stratila stava na faze, tak natiahol fazu samostatne odniekial (zasuvky, isticov..) a ty to chces zapojit resp. opravit miesto, kde je preruseny spoj. Ano?
Ak je to tak, tak hladaj krabice. Keby si investoval par €, tak Hornbach a pod. predavaju merak, co ti signalizuje kable pod omietkou. Pojdes od zasuvky a klopkanim na stenu napr. ruckou srobovaka najdes dutinu a prvu krabicu. Potom uz len prepipas kabel ktory hladas.
Ak je to tak, tak hladaj krabice. Keby si investoval par €, tak Hornbach a pod. predavaju merak, co ti signalizuje kable pod omietkou. Pojdes od zasuvky a klopkanim na stenu napr. ruckou srobovaka najdes dutinu a prvu krabicu. Potom uz len prepipas kabel ktory hladas.
- panasonic650
- Používateľ
1) V zasuvke ale prud nie je... Tak som zistoval tie kde je prud.
2) Ano... Stratila sa faza a natiahol niekto drot z inej zasuvky. Ano chcem ho "opravit" ten spoj.
3) Merak mam za par stovak (Bosch)... Ale v zelezobetone hladat kov moc nepomaha. Stavu hlada spolahlivo. Droty zalezu niekde pod podlahu a tam uz ich nenajde ani on.
4) Krabicky mam vsetky otvorene a viditelne... Len ono to je poprehadzovane vsetko a neviem kde by som hladal ten povodny privod.
2) Ano... Stratila sa faza a natiahol niekto drot z inej zasuvky. Ano chcem ho "opravit" ten spoj.
3) Merak mam za par stovak (Bosch)... Ale v zelezobetone hladat kov moc nepomaha. Stavu hlada spolahlivo. Droty zalezu niekde pod podlahu a tam uz ich nenajde ani on.
4) Krabicky mam vsetky otvorene a viditelne... Len ono to je poprehadzovane vsetko a neviem kde by som hladal ten povodny privod.
Pod podlahu to je dost divne, tak sa vedu vodice na poschodi v RD. Co je to za byt, dom? Panelak, alebo starsi tehlovy dom?
Musis najst aspon jednu krabicu, to je zaklad.
Pokial ten merak hlada spolahlivo vodic pod napatim, tak by si mohol pripojit na ten mrtvy vodic tu "nahradnu" fazu a hladat s merakom tak. V najhorsom ti to vyrazi istic, ak by bol niekde skratnuty s nulakom a nie len preruseny, alebo uvolneny spoj v krabici. Samozrejme maximalna opatrnost. Vypnut istice, pripojit fazu, zapnut istice, nedotykat sa ziadnych kovovych casti v baraku...
Ak je tam plavajuca podlaha, alebo parkety, tak vodic zvyknu trafit pri montazi list, ak nelepia, ale davaju na hmozdinky a zasuvky su prepojene kablami vedenymi kusok nad urovnou podlahy, prip. za listou, alebo pod podlahou.
Skusil by som ale ako prve zviditelnit ten mrtvy vodic pre merak.
edit: Sorry, 4. bod som prehliadol.
Pokial mas otvorene vsetky krabice tak podotahuj skrutky, skontroluj spoje a ci nie su zlomene kable. Je to med, alebo hlinik? Dufam, ze nie skrutene hlinikove vodice omotane izolackou... To je svinstvo s starych domoch.
Zacat by si mal najblizsou krabicou, mala by byt pri strope nad vadnou zasuvkou. Nezda sa mi ze by ten kabel viedol do podlahy, ked tam mas krabice, ale netvrdim ze to nie je mozne, videl som uz aj zasuvku na pracku napajanu zasadrovanym zvonkovym kablom..
Musis najst aspon jednu krabicu, to je zaklad.
Pokial ten merak hlada spolahlivo vodic pod napatim, tak by si mohol pripojit na ten mrtvy vodic tu "nahradnu" fazu a hladat s merakom tak. V najhorsom ti to vyrazi istic, ak by bol niekde skratnuty s nulakom a nie len preruseny, alebo uvolneny spoj v krabici. Samozrejme maximalna opatrnost. Vypnut istice, pripojit fazu, zapnut istice, nedotykat sa ziadnych kovovych casti v baraku...
Ak je tam plavajuca podlaha, alebo parkety, tak vodic zvyknu trafit pri montazi list, ak nelepia, ale davaju na hmozdinky a zasuvky su prepojene kablami vedenymi kusok nad urovnou podlahy, prip. za listou, alebo pod podlahou.
Skusil by som ale ako prve zviditelnit ten mrtvy vodic pre merak.
edit: Sorry, 4. bod som prehliadol.
Pokial mas otvorene vsetky krabice tak podotahuj skrutky, skontroluj spoje a ci nie su zlomene kable. Je to med, alebo hlinik? Dufam, ze nie skrutene hlinikove vodice omotane izolackou... To je svinstvo s starych domoch.
Zacat by si mal najblizsou krabicou, mala by byt pri strope nad vadnou zasuvkou. Nezda sa mi ze by ten kabel viedol do podlahy, ked tam mas krabice, ale netvrdim ze to nie je mozne, videl som uz aj zasuvku na pracku napajanu zasadrovanym zvonkovym kablom..
Naposledy upravil/-a AmOK v Po 29. Aug, 2011, 13:27, upravené celkom 1 krát.
- panasonic650
- Používateľ
Ved pisem ze krabice mam. Je to stary panelak.
Tak som premyslal aj ja... za napijim na ten strateny stavu... Len sa bojim aby som nieco nedo...l
Asi mi nic ine nezostava... Myslel som ze by mohol najaky "zazracny" prisptroj na to existovat
Tak som premyslal aj ja... za napijim na ten strateny stavu... Len sa bojim aby som nieco nedo...l
Asi mi nic ine nezostava... Myslel som ze by mohol najaky "zazracny" prisptroj na to existovat
Nema sa co stat, max. vyrazis hlavy istic pre byt na chodbe, aj keby si rovno skratol 2 fazy... Nad zasuvkou pri strope je nejaka krabica? Ten nahradny vodic tahali ako, nie je nahodou tahany ten pri podlahe?
Editol som ten predchadzjuci post, som si to vsimol hned.
edit: Pokial by si vobec nechcel riskovat, tak mozes do toho kabla pustit fazu cez velky odpor, povedzme 1M Ohm... Merak ti vodic ukaze, ale prud tam nepotecie prakticky ziadny aj keby to bolo skratnute o vanu. Pripadne zmeraj pred pripajanim fazu voci tomu mrtvemu drotu, ci ten drot nema zem, alebo fakt "visi v lufte".
Editol som ten predchadzjuci post, som si to vsimol hned.
edit: Pokial by si vobec nechcel riskovat, tak mozes do toho kabla pustit fazu cez velky odpor, povedzme 1M Ohm... Merak ti vodic ukaze, ale prud tam nepotecie prakticky ziadny aj keby to bolo skratnute o vanu. Pripadne zmeraj pred pripajanim fazu voci tomu mrtvemu drotu, ci ten drot nema zem, alebo fakt "visi v lufte".
- panasonic650
- Používateľ
Hlinikove... a zrovna v tej izbe krabica nie je... je z druhej strany steny v inej izbe...
Je dost pravdepodobne, ze je to prave tam. Tak sa to taha. Pozri aj stenu kolno dole od krabice az po zasuvku z jednej aj druhej strany, ci tam nie je sadrovane a niekto tam nevesal obraz, policku a pod... Zas som pridal edit vyssie.
- panasonic650
- Používateľ
Postil som do neho stavu ale dalej neviem kam ide... (zatial... este hladam). Strati sa pod podlahu a neviem najst kde ten drot vylieza. Teraz ma napadlo ze ale zem nebola natiahnuta extra... Znamena to ze ta "funguje" ? Alebo mozu is pristroje ked sa zapoji iba stava ?
Ak by bol nulak preruseny tiez (modry vodic), tak by ti samotna faza nepomohla, obvod by sa neuzatvoril a prud by nemal kam tiect.
Ak je to tahane 3 zilakom, tak mozes skusat odpajat nulaky v rozvodnej skrini, alebo v krabici a ked skusackou nenameras 230V (faza voci skumanemu nulaku), tak najdes hned aj koniec toho preruseneho kabla (fazu). Pokial na tom druhom konci bude ten kabel pripojeny ok, tak je preruseny niekde cestou do zasuvky z rozvadzaca, alebo krabice, ak to budes odpajat v krabici. Ja by som za zameral na kontaky v krabiciach a v isticoch. Hlinikove droty zvyknu skor povolit na spoji a zaoxidovat, pokial su neni prevrtane v stene, tak sa s nimi nic nedeje.
Ak je to tahane 3 zilakom, tak mozes skusat odpajat nulaky v rozvodnej skrini, alebo v krabici a ked skusackou nenameras 230V (faza voci skumanemu nulaku), tak najdes hned aj koniec toho preruseneho kabla (fazu). Pokial na tom druhom konci bude ten kabel pripojeny ok, tak je preruseny niekde cestou do zasuvky z rozvadzaca, alebo krabice, ak to budes odpajat v krabici. Ja by som za zameral na kontaky v krabiciach a v isticoch. Hlinikove droty zvyknu skor povolit na spoji a zaoxidovat, pokial su neni prevrtane v stene, tak sa s nimi nic nedeje.
- panasonic650
- Používateľ
2 zilak... asi skusim tie nulaky odpajat... dik za rady...
Drzim palce, napis potom ci sa podarilo. Myslim ze toto su asi vsetky moznosti, potom to sekanie, v panelaku skor karbobruska, ak to este nemas zariadene nabytkom... S karboskou to ide fakt rychlo a rel. potichu, ale strasne to prasi.
GL
GL
- panasonic650
- Používateľ
Akoze som z toho jelen... odpajal som nulaky po jednom a stale hralo radio... Uz nemam silu dnes... Skusim potom odpojit vsetky naraz a zapajat po jednom...
Inac ten kabel bude niekde hlboko asi takze kedze susedvo ocumovat nechcem... Asi sekat ani rezat nebudem...
Inac ten kabel bude niekde hlboko asi takze kedze susedvo ocumovat nechcem... Asi sekat ani rezat nebudem...