Politicka debata

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...

Budú podľa vás predčasné voľby v roku 2021?

Áno
14
29%
Nie
28
57%
Neviem
7
14%
 
Celkom hlasov: 49

Používateľov profilový obrázok
mbc
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 344
Dátum registrácie: Ne 28. Sep, 2008, 23:23
Bydlisko: Kosice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa mbc »

podnikatel = triedny nepriatel
vidim ze 20 rokov skurvenych komancov zanechalo svoje stopy
ale myslel som, ze ta generacia uz vymrela, mylil som sa
Používateľov profilový obrázok
panasonic650
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1329
Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
Bydlisko: Bratislava

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa panasonic650 »

By si sa divil kolko mladych tak uvazuje... Skor je problem ze im nikto nevysvetlil co bolo za komancov zle.
Spoiler: ukázať
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[NB0] Asus EEE PC 1000HE Black WinXP Home SP3
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
http://www.buzzle.com/articles/mongoose ... e-pet.html
Používateľov profilový obrázok
galen
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2237
Dátum registrácie: Št 01. Jún, 2006, 02:00
Bydlisko: Zilina

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa galen »

ja sa nedivim, ja s tym denne prichadzam do styku

treba si na rovinu povedat: narod je tupy ... a dobra propaganda nadovsetko ...
toto uz vedel ujo Goebels, a podla toho riadil nazory ludu, aby ten slepo fungoval a nemusel pouzivat vlastny mozog

to iste sa deje teraz... ked ti 10 medii povie, ze ten a ten kradne, tak to beries ako fakt a neoveris si, ci to je naozaj pravda.
podobne je to aj s nazorom na podnikatelov, co zdieraju ludi ... beries to ako fakt, ale vobec neberies do uvahy drobnost, ze nebyt tich podnikatelov, tak ti ludia su na ulici, s natrcenou rukou, pripadne by ta v noci svacli palicou po zatylku a bol by si "vybaveny"

plus ... pre media je zauimava iba senzacia, takze o podnikateloch, kt. zamestnanci sa maju dobre, o nich sa pisat predsa nebude - lebo to nikoho nezauima. zauimavejsi su ludia, co vytunelovali vlastne firmy, aby sa oni mali lepsie, nie tych 50+ zamestnancov, co maju ...
lava, prava, lava, prava ...
SAJBAMA
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 296
Dátum registrácie: So 25. Apr, 2009, 11:52
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa SAJBAMA »

@Stenly

Ahoj, skúsim ti v skratke napísať môj príbeh s mojím zamestnaním, uvedomujem si že som zrejme výnimka, nechcem ťa naštvať ani nič podobné, možno len ukázať že sa to dá, zmotivovať atď. Nakoľko denne pracujem s ľudmi tak nesúhlasím s tvojím názorom, že by si bol problém nájsť si solídne zamestnanie. Ale pekne od začiatku.

Mám ukončené základné vzdelanie, študoval som mechatroniku, ale v maturitnom ročníku ma vyhodili za správanie, možem si za to sám bol som obyčajný chrapúň a grázel. Napriek tomu, že pochádzam z "podnikateľskej rodiny", som stratil absolútne všetko zázemie pretože rodičia to nevedeli prehryznúť, po pravde sa im ani nečudujem. Takže som sa ocitol v situácii kedy som musel začať pracovať, nakoľko som nemal kde bývať, čo jesť atď... A ešte do toho tehotná priateľka. Ktorá samozrejme nebude žiť s "debilom bez vzdelania".

Pracujem v Nových Zámkoch čo štatisticky nie je mesto s najlepšou šancou získať prácu, nie to ešte dobre platenú. Pracujem pre jednu holandskú spoločnosť v oblasti kovovýroby. Nájsť zamestnanie s mojím vzdelaním bol neskutočný prúser, dostal som sa tam ako operátor jednej výrobnej linky aj to len kvoli známosti. Plat v čistom pri nástupe som dostal 230 eur, len nájom bytu ma mesačne vychádzal 430 eur, jediná šanca ako prežiť boli teda nadčasi, práca od rána do noci. 16h denne neznie moc lákavo ale bol som spokojný mal som na zaplatenie svojich účtov a bývania.

Časom si ma však zamestnávateľ všimol a začal sa o mňa viac zaujímať a zverovať mi zložitejšie úlohy, spoliehať vačšiu zodpovednosť. Preto som rád že dnes mám funkciu inú ako pri stroji, a plat exponenciálne vyšší. Momentálne mám na starosť jedno odvetvie výroby a pod sebou asi 30 ľudí, a starám sa o to aby moja výroba vytvorila obrat tak 250-300k eur mesačne (nakoľko je to so zákazkami docela bieda). Vozím sa v sedme (ojazdenej), ale nakoľko najazdím okolo 15k mesačne tak mi to príde dosť logické nakoľko potrebujem pohodlné a bezpečné auto pri takom nájazde. A mojich bývalích kolegov pri výrobných linkách z toho ide utrhnúť, pretože nevidia druhú stranu mince.

No a teraz k tým vysokoškolákom. Sú ich plné úrady, to máš pravdu ale koľko z nich je réalne použiteľných pre život? Neurážam neodsudzujem ani nič podobné, ale ja s nimi nemám dobré skúsenosti.
Za prvé im chýba pokora, na príjmacom pohovore je majster sveta a uráža ho, že by som mu mal šéfovať ja, preňho v podstate negramotný lokaj. Očakávaný nástupný plat pod 1000eur som už nepočul ani nepametám. Majú všetko v malíčku, a nepotrebujú sa nič učiť. Absolvent manažmentu, vydržal 2 týždne, pretože nezvládal riadiť 5 ľudí, nakoľko realita je často odlišná od toho čo sa naučil v škole, a tak ho zamestnanec poslal do .... že on to robiť nebude, a on zodpovedal za to aby to bolo vyrobené holt nebolo... je to o tom mať schopnosť robiť s ľuďmi, a ver mi že byť s nimi za dobre je niekedy sakra náročné.
Angličtina a nemčina v malíčku, veď z nej maturoval. No keď príde na to zdvyhnúť telefonát od nemeckého zákazníka tak si medzi sebou hádžu telefón ako horúci zemiak. Samozrejme že nečakám, že ho v škole učili názvy polotovarov, a technické výrazy. Ale to mu ja nevyčítam, veď to môže vedieť len z praxe, pod mojim láskavím vedením sa to môže kľudne naučiť. Príklad, vo firme sú každý týždeň bezplatné lekcie, v pracovnom čase, znamená že čas ktorý tam strávi má normálne zaplatený ako všetok ostatný.
A chodí tam viac zváračov a frézarov/ sústružníkov, ktorý majú už svoje roky, ale chcú sa niečo naučiť ako týchto vysokoškolákov veď načo by im boli lekcie konverzácie. Do dovodov prečo ho mám zamestnať uvedie vodičské oprávnenie typu B. Skús ho potom poslať niekam tak ako ja, chodiť na nákupy a pol dňa sa zaj... to áno, ale keď mu dáš kľúče od svojho auta, že v kufri je paleta vzoriek, ktorú treba dostať do holandska na daľší deň, tak že to je dlhá cesta že sa on bojí že nemá toľko najazdené, a to ho neposielam dodávkov ale mojím súkromným autom aby tú cestu tak netrpel. Nie. Nakoniec idem vždy ja. Mne je úplne jedno čo si on myslí že on nemá zo svojím vzdelaním a očakávaným postavením robiť závozníka, ja zodpovedám za to aby to bolo spravené.
Ak má zodpovedať, za skupinu ľudí tak mu nariadim aby si vyskúšal ich prácu aby efektívne spoznal výrobky, a mohol potom zo svojim know how zefektívniť výrobu, tak ohrnie nosom, že či som ho bral ako robitníka. Ktorý z nich zostane v práci 72h nonstop keď nastane technický problém? Ktorý z nich sa ráno o piatej pozre na hodiny sediac v kanceláríí za pc nad faktúrami, ktoré robí už od včera a povie si, nevadí že som tu hlavne že mám prácu.

Problém je v tom že vačšina zamestnancov myslí na svoje dobro a nie na dobro firmy. Takých ktorý žíjú pre firmu si firma určite všimne.

A celkovo to platí o všetkých zamestnancoch u nás až na výnimky, pretože sú nevdačný a vidia len to čo oni nemajú. Živíme vyše 200 rodín, a celé čo vidia, je to že máme všetci, rozumej až traja na parkovisku vrátane majiteľov "velké BMW", že ich vykorisťujeme a podobné nezmysli. Skús niektorého požiadať o to aby zostal robiť v sobotu alebo nedeľu a zrazu ho okrádaš o čas s rodinou. Skús ho slušne poprosiť aby ti pomohol po pracovnej dobe, a celé čo ho zaujíma či to bude platené ako nadčas, popritom ak mi naozaj pomôže tak ho patrične ohodnotím aj bez toho aby sa pripomínal. Koľko krát niekto vykrykoval na celú halu že ho oje.... za jeden stravný lístok, a to kazí celkovú morálku vo firme. Koľko krát mne niekto hodil pokrčenú výplatnú pásku do tváre za pár centov... Koľko krát donesú blok za naftu vačší ako nádrž ich služobného auta, napr. 200l do oktavie... Kradnú medené šróby, ktorých predajná cena za jeden kus je 50 eur po kile v igelitke.... :facepalm:

A hlavná vec ktorú ľudia nechápu že určitá pozícia má určité platové ohodnotenie a nie viac. Príklad, šikovný zvárač ale NCkar odnesie domov tak 1100 eur, ale nie viac. Jednoducho nemôžem mu za tú prácu dať viac, pretože na trhu práce existuje konkurencia a za jeho prácu existuje primeraná cena práce. Operátor 3D meracieho zariadenia za milion eur, špičkový odborník, dlhoročná prax ako kvalitár, 2000 eur. Jednoducho mu nemožem ponúknuť viac nakoľko ak by povedal že on za toľko robiť nebude, tak budem nútený hľadať náhradu.

Cintoríny sú plné nenahraditeľných ľudí.

Jednoducho každá pozícia má podľa náležitých zodpovedností svoj platový strop, a bez toho aby niekto ponúkol viac vačší plat nedostane, pretože je nahraditeľný, spústa ľudí by sa o ich miesto pobilo. A podnikať sa naozaj dá, šikovný vodár alebo dokonca kominár živnostník, vie zarobiť 2000 mesačne úplne v pohode. Tak isto aj s autami už sa hovorilo v 90. rokoch, že už je neskoro, ale kto je šikovný a nerobý oje.. sa celkom slušne uživý.

Neber to v zlom ale naozaj dá sa to, stačí málo len pracovať na sebe a svojich schopnostiach, a ponúknuť čo najviac, byť skutočne univerzálny. A ak nemáš možnosť napriek svojim kvalitám k rastu u svojho zamestnávateľa tak ho proste zmeň. Prajem vela šťastia.
Workstation: HP Z230- i7 4770, 16gb DDR3, GTX 960, SSD RAID 2x256GB, 3x HP 24" LCD
Používateľov profilový obrázok
beardie
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3352
Dátum registrácie: So 25. Mar, 2006, 02:00

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa beardie »

SAJBAMA: velmi pekne napisane, K++
SAJBAMA
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 296
Dátum registrácie: So 25. Apr, 2009, 11:52
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa SAJBAMA »

A zákoník práce? Každý sa oháňa tým aký je nespravodlivý. Ale to, že niekto ho plní nad rámec to sa už nedočítaš, ani to ako ho niektorý zneužívajú.
Príklad, okrem povinného zabezpečenia pitného režimu je v jedálni fungel nový plne automatický presso stroj, a zamestnanci môžu vypiť koľko kávy len chcú na náklady firmy.(to sú stovky eur len v káve mesačne.) A čo sa dozviem, že došlo mlieko a že ich ukracujeme o ich práva a že môžu celú takú firmu... Popritom ja mám oveľa doležitejšie starosti ako mlieko ale vypočujem ich ba dokonca ho idem rýchlo kúpiť keď nákupca nestíha, aby bola na pracovisku pohoda, nie preto, že by som ich musel počúvať. A čo z toho? nič, za chvíľu sa dozvieš zase niečo v čom ich firma klame. Pokusy odborárov o štvrťročné dávky pracieho prášku a podobne, to sú na tom až tak zle? Nie sú, ale ich mentalita ich predurčuje na to aby zneužili všetko čo sa dá. Popritom dostávajú všetci každý týždeň čistý, pracovný odev od nášho poskytovateľa odevov. Nemusia si ničiť práčky ani sa o nič starať a ajtak je zle. Platíme celú sumu stravných lístkov, a dozvieš sa že sú aj za 3,60... Keď je náhodou niečo omeškané a robia chlapi do noci, tak idem a kúpim 20 krát pizzu a každému nealko pivo. A čo sa dozvieš, že nealko sú šťanky, ale ja alkohol na pracovisku tolerovať proste nemôžem. Dáš vianočné bonusy na vianočnom večierku kde môžu prepiť a prejesť koľko chcú, vianočný bonus nie je zo zákona povinný, a namiesto ĎAKUJEM, počuješ tak akurát prečo tak málo? a prečo ten dostal viac...

Zato keď očakávaš niečo nad rámec od strany zamestnancov tak sa s tým stretneš málokedy. Príklad, niekedy máme 12 kamiónov v jeden deň čo je veľa. 11 hodina odbila, prestávka... Na ktorú majú samozrejme zo zákona právo. Príde kamión a nemá ho kto vyložiť. Po piatich minutách čo som poprosil, a žiadna odozva, sadám na vysokozdvyžný vozík a idem ja. A zamestnanci sa akurát tak dobre zabávajú, že pán vedúci zničil ďaľší oblek od blažeka. Nechápu to že spraviť niečo nad rámec je pre nich plus. Spraviť niečo pre nadriadeného v súkromnom čase je nemožné. Očakávajú totiž že ich len zneužíva a neodcení to, alebo by rovno chceli aby som im dával peniaze na ruku... Často sa nestretneš zo žiadnou iniciatívou z ich strany. Nikdy to nefunguje tak že: Veď mi zvýšte plat, a ja vám ukážem čo viem robiť. Tá rovnica je presne opačná. Nechápu prečo idem majiteľovi prezuť auto, prečo mu v súkromnom čase pomáham zohnať exotické drevo na jeho daľšiu vilu, prečo v nedeľú letím za ním keď mi zavolá že má na pozemku zmyju atď. Pretože je to môj chlebodarca, prejavil mi dôveru nielen v pracovnom ale aj súkromnom živote, a som mu vďačný za prácu, ktorú nebyť jeho by som nemal, a skončil ako stratená existencia. Pre mojich zamestnancov to bude vždy len rektoskopia pozn. "riťolezectvo".

Firma je biznis, a nie sociálny ústav, no napriek tomu sa im snažím vždy prihliadať. Každý zamestnanec má svoj vlastný životný príbeh, a osud a niektoré sú fakt ťažké. Otec, hlava rodiny, ktorý pracuje od 6:00 vždy do 19:00 aby uživil rodinu s ťažkopostihnutým synom, a zabezpečil mu aspoň trošku lepší život. Účtovníčka, ktorá prakticky zarába len na dlhy svojho manžela gamblera atď.
Príklad, zamestnancovi umrela žena, a nemal na pohreb, bez mihnutia oka sme mu dali potrebné peniaze ako zálohu, ktorú po čiastkach spláca zo svojej mzdy, aby nemusel chodiť do providentu a k podobným úžerníkom. Naozaj ak sa zamestnanec správa slušne, a je pre firmu užitočný rád mu pomôžem aj v živote osobnom a nie len pracovnom. Ale niekedy sú tie požiadavky skrátka nereálne. Proste čo je veľa to je moc.

A na druhej strane máš podstatne viac tých čo zneužívajú len tvoju dobrotu. Zamestnanec, ktorý sa zjavne vyhýba robote, ty ho večer nájdeš v herni ožratého na mol. A na daľší deň ti donese papier od lekára. To je proste výsmech. A nie niesom povinný robiť policajta, a nahánať svojich ľudí, ale zodpovedám za prácu, ktorú vykonajú a aby bola vykonaná dobre, musí byť aj on v dobrom stave a nie po opici rozbitý. Zamestnanec, ktorý spreneverí peniaze firmy na kovošrote, a keď ho pristihneš tak po tebe vo vlastnej kancelárií hodí stoličku... Jednoducho je to divočina, pretože často narazíš na rôzne individua, preto nemože byť firma holubník ani sociálny ústav a musia v nej platiť rázne pravidlá. A ak niekto príde, že končí lebo ho ukracujeme, tak mu zaželám veľa šťastia v daľšom zamestnaní nech sa mu darí lepšie a myslím to úprimne. A niektorý sa vrátili, pretože zistili, že darmo v zahraničí zarobia lepšie, keď sú tam náklady na život vyššie a zostane im nakoniec toľko koľko tu ale sú aspoň každý deň so svojou rodinou. Keby sa máš zaoberať každým nezmyslom s ktorým prídu, z toho by ťa šlak trafil.

A k tým krachom, patria k podnikaniu, niekedy zistíš, že po rokoch ťa vytlačí konkurencia z Číny a ich cenám jednoducho nie si schopný konkurovať ajkeď poskytuješ vyššiu kvalitu, alebo, že už na trhu po tvojej službe nie je dopyt. No to neznamená, že kvoli tomu, že niekomu skrachuje podnikanie by mal predávať svoj dom, auto či niečo iné aby vyplatil zamestnancom 13 platov odstupného. Platiť réalne može len z prostriedkov firmy, alebo jej majetku, prečo by na to mala doplácať jeho rodina a príbuzný?
Workstation: HP Z230- i7 4770, 16gb DDR3, GTX 960, SSD RAID 2x256GB, 3x HP 24" LCD
Používateľov profilový obrázok
panasonic650
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1329
Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
Bydlisko: Bratislava

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa panasonic650 »

SAJBAMA napísal:Ahoj, skúsim ti v skratke napísať môj príbeh...
Pekne... trochu tendecne proti ludom s VS vzdelanim ale chapem dovod. Kazdy hrame za svoj tim. Debilov je dost vsade bez ohladu na vzdelanie, pohlavie, narodnost ci stat. :cool:
Spoiler: ukázať
[PC] WinXP Home ENG CPU: C2D E8200 2.66GHz RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: ASUS P5KC GPU:SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB HDD: Samsung SpinPoint F1 750GB HD753LJ PSU: Seasonic S12II 430W CASE: Thermaltake SOPRANO silver VB1000SNS LCD: 22" LCD Samsung 2243BW silver
[NB0] Asus EEE PC 1000HE Black WinXP Home SP3
[HTPC] Win7 Ultimate ENG CPU: AMD Athlon II X4 600e RAM: 2x1GB CORSAIR TWINX XMS2 800MHz PC6400 CL4-4-4-12 MB: GIGABYTE MA785GM-US2H GPU: on board HDD: 1000GB PSU: SEASONIC S12II-330 Bronze CASE: ANTEC Fusion Remote Black TV: Panasonic TX-P42G15E Tuner: TechniSat SkyStar HD2 + CI slot
http://www.buzzle.com/articles/mongoose ... e-pet.html
Používateľov profilový obrázok
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 3691
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Poprad, Brno

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa Krutibrko »

Sajbama: krásne si ma motivoval robiť, škoda, že mám ešte roky štúdia....
Ale niečo podobné poznám, vidím to u nás v servise, dostávajú viac za odvedenú prácu ako na začiatku, no stále menej a menej robia a potom nadávajú, nadčas nehrozí, keď odbije presná minúta konca práce, tak bol už aj prípad, že v momente pustil všetko na zem a odišiel...
Používateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 10908
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
Bydlisko: RK (34)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa STENLY »

SAJBAMA: napísal si to pekne... je tam vela prvkov, nad ktorými sa treba naozaj zamysliet... no nie každý býva v bytovke, kde nemusí nič robiť, ale má rodinný dom, okolo ktorého sa treba starať, má polia lúky, ktoré treba obhospodárovať, má doma dobytok o ktorý sa treba starať (veľa nás takýchto uz nie je)... čiže takýto si nemôže dovoliť byť v práci 16 hodín denne... navyše, ak si celý týžden v práci a máš niečo vybavovať ešte aj cez víkend, tak to v poriadku určite nie je, ak máš rodinu a deti... to, že drmeš teraz od rána do večera je pekné, ale budeš tak vládať, ked budeš mať 40-50 rokov? robiť áno, aj viac ako treba, ale odtiaľ-potiaľ... kiežby takých firiem bolo viac ako si napísal... no ono to tak nefunguje všade... tu rozmýšlajú, ako ti dať min. mzdu a ešte aj z nej ti nejak zobrať...

ale toto už s politikou nemá nič... :)
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
Používateľov profilový obrázok
Scorp
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2225
Dátum registrácie: So 09. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Krankenhaus

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa Scorp »

Krutibrko napísal:Sajbama: krásne si ma motivoval robiť, škoda, že mám ešte roky štúdia....
ty nevymýšľaj somariny a hybaj si po phd, nech môžeš potom káble zapájať .)

STENLY napísal:SAJBAMA: napísal si to pekne... je tam vela prvkov, nad ktorými sa treba naozaj zamysliet... no nie každý býva v bytovke, kde nemusí nič robiť, ale má rodinný dom, okolo ktorého sa treba starať, má polia lúky, ktoré treba obhospodárovať, má doma dobytok o ktorý sa treba starať (veľa nás takýchto uz nie je)... čiže takýto si nemôže dovoliť byť v práci 16 hodín denne... navyše, ak si celý týžden v práci a máš niečo vybavovať ešte aj cez víkend, tak to v poriadku určite nie je, ak máš rodinu a deti... to, že drmeš teraz od rána do večera je pekné, ale budeš tak vládať, ked budeš mať 40-50 rokov? robiť áno, aj viac ako treba, ale odtiaľ-potiaľ... kiežby takých firiem bolo viac ako si napísal... no ono to tak nefunguje všade... tu rozmýšlajú, ako ti dať min. mzdu a ešte aj z nej ti nejak zobrať...

ale toto už s politikou nemá nič... :)

toto je presne chceš niečo zmeniť? Chcem... a spravíš pre to niečo? Ani pi.i
Me like Pentium
SAJBAMA
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 296
Dátum registrácie: So 25. Apr, 2009, 11:52
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa SAJBAMA »

@panasonic

Nemám proti ním absolútne nič, dokonca popravde povedané, každým dňom zisťujem, že by som dal hocičo za vyššie vzdelanie. V spoločnosti si není akceptovaný pokiaľ ho nemáš a to je fakt s ktorým sa denne stretávam pokiaľ idem na niaké jednanie alebo stretnutie. Ale nebudem si ho robiť predsa kvôli tomu, že sa niekomu nepozdávam. Pokiaľ by som mal tú možnosť tak by som si určite rozšíril vzdelanie v oblasti ekonomiky a matematiky, pretože by mi potom boli niektoré veci úplne jasné z prvej rany a nemusel by som sa k nim ťažkopádne dopracovávať. A zamestnávame dosť vysokoškolákov hlavne na mzdovom a účtarni, takisto veľa inžinierov, ale z praxe viem povedať, že sa rovnako dobre vedeli u nás uchytiť aj ľudia bez VŠ.
Príklad, kreslič v autocade: S VŠ, mal ho na škole, popri škole 2 roky praxe, a lepší kreslič od neho, s vyšším platom, má ukončené SOU, je predseda klubu modelárov, a v autocade začal robiť sám, ako hobby keď si kreslil modely, nemal ho na škole, a je jeden z najlepších u nás. Proste keď sa chce tak sa dá.

@krutibrko

Som rád, hlavne sa drž svojho cieľa, veľa šťastia.

@STENLY

Pozri, ja ťa veľmi dobre chápem, pre mňa to bola otázka priorít, nič iné. Za daľšie, na to aby som mal svoj základný plat, 4k, v hrubom samozrejme, by som teoreticky ani nemusel vkročiť do firmy, nemám pracovnú dobu ani určený počet hodín. Na začiatku, keď som nezarobil ani na nájom boli pre mňa tie 16ky jediná alternatíva ako prežiť, a hlavne myslel som si že budem mať svadbu, a dieťa o ktoré sa bude treba starať, svoju vlastnú rodinu, čo bohužiaľ tak už nie je, nakoľko ma priateľka nechala a išla na potrat. Pre mňa bola v tom čase práca jediné východisko, ako riešiť danú situáciu, postaviť sa k tomu ako chlap, ísť do toho pohlave a niesť následky za svoje konanie. Pretože štát sa o teba nepostará. Nehovorím, že je správne tráviť 16h v robote namiesto s rodinou. Neočakávam, že by som to vládal dlhodobo, no práca taxikára bola ešte stresujúcejšia. Snažím sa budovať svoje odvetvie firmy tak aby ma nepotrebovalo (čo je na slovensku veľmi zriedkavé, pretože vačšinou je tu mentalitá tá, že pokiaľ mám dobrý flek tak budem sa ho držať zubami, nechtami, nedovolím iným ľuďom pri mne rásť lebo sa bojím že ma prerastú atď.), snažím aby sa ľudia podomnou naučuli niesť vačšiu zodpovednosť a vedeli čo robiť keď je problém, a riešiť ho bezomňa. To, že som si tých ľudí ako tak vycvičil, a že pokiaľ by som išiel na mesiac na dovolenku a všetko by aj v mojej neprítomnosti išlo v pohode daľej, neznamená, že tam nebudem však načo všetko funguje aj bezomňa a peniaze mi chodia na účet tak načo by som tam chodil. Trávim v práci priemerne 13 hodín denne, niekedy viac niekedy menej. Pre mňa je to ale obrovská radosť vidieť ,že s polovicou ľudí za 5 mesiacov zdvojnásobíš obrat, vidieť ako firma rastie. Správny prístup je ten budovať firmu tak ako keby bola tvoja aj keď nie je. Od určitej hladiny zárobku už ľudí nedokážeš motivovať peniazmi, a práve vtedy je to o tom dať im ten pocit ich potrebnosti a podiele na úspechu. Jednoducho "power of achievement", neviem tomu prísť na meno po slovensky...

Poznám veľa ľudí, ktorý zmenili zamestnanie po tom čo v ňom dosiahli maximum, človek, ktorý začal pri stroji a za 7 rokov sa dostal na vrch ako riaditeľ, slovák v nemecku v nemeckej firme, ktorá mala toho času 500 ľudí, a úzko spolupracovala s mercedesom. No po čase ho to omrzelo a na prvý apríl podal pre mnohých nepochopiteľnú výpoveď hoci mal veľmi slušný plat, pretože v tej firme, podľa jeho názoru dosiahol maximum, a nebolo kam ďaľej. 10 rokov potom úspešne podniká, využíva svoje skúsenosti a zarába mesačne 6 cifernú sumu.
Človek, ktorý sa počas štúdia vykašľal na vysokú školu, pretože v tom čase uvidel dieru na trhu, má dnes mesačný obrat 100m.

Príkladov v živote najdeš, strašne veľa, so mnou otec nikdy nehral futbal, ale od malého decka ma vláčil po firmách aby som bol len ticho a sledoval, neskor sa pýtal, aby som pochopil a naučil sa žiť firmou. V 11 rokoch som mal prvé skúsenosti v SAPe keď som nahadzoval inventúru, celé prázdniny som trávil u nás vo firmách, a nebehal po kúpaliskách a ani diskotékach a večer po baroch. Možno mi teraz povieš, že som bol ukrátený o detstvo, ale ja som za to vďačný pretože som získal pomaličky veľa skúseností, ktoré mi umožnili mať sa v živote dobre, všetky naše firmy spolupracujú alebo majú materské pobočky v holandsku a ja som pritom aspoň spoznal mentalitu holanďanov, čo mi umožnilo sa dobre uplatniť v tunajšom zamestnaní. Mohol som kľudne pracovať aj u otca ako predtým, mal by som zlatý život, už od začiatku, no to čo mi dal je podľa mňa to najlepšie čo som v živote mohol dostať, a nemyslím si, že tým, že trávil spústu času v práci keď som bol menší, by nám chcel zle, chcel len zaopatriť rodinu. A keď sa stretneme dnes, hoci on riadi prevádzky s 50 násobným obratom a počtom ľudí, je na mňa hrdý aj s mojími problémami.


Celé čo som tým chcel povedať, zarobiť viac môžes len vyššou kvalifikáciou, alebo nasadením. Môžeš byť skvelý spoľahlivý skladník ale stále budeš len skladník. Tu v zámkoch robia ľudia aj za 300 eur a 9 z 10 je vďačných, že vôbec prácu má, a to z toho živia rodiny, nechápem ako to robia, pre mňa sú to kúzelníci, a majú moje uznanie.

Takže ak máš naozaj chuť, hoci neviem akú máš kvalifikáciu, tak neváhaj zmeniť zamestnávaťeľa trh práce ti je otvorený.

No tak asi toľko, nechcem tu už písať zbytočne OT.
Workstation: HP Z230- i7 4770, 16gb DDR3, GTX 960, SSD RAID 2x256GB, 3x HP 24" LCD
LordRainmaker
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Ne 06. Feb, 2005, 20:00

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa LordRainmaker »

@SAJBAMA krasny zivotopis, presne seknes na 0.001% ludi na Slovensku, si to, comu ludia hovoria vynimka. Si sikovny a uspesny a dosiahol si toho vlastnou pracou. Ludia su zvacsa ini, treba pozerat, aka je vacsina, velka vacsina a im prisposobit zakony. Stredna vrstva je uplne ina a nie kazdy je sikovny, ale to neznamena, ze ak robia poctivo, tak nemaju pravo slusne zit.
Sam som viedol 70+ pohovorov na inzinierku poziciu a ludi, ktori sa uchadzaju o lukrativne miesta, len kvoli VS vzdelaniu je vela. Vela je arogantnych a zato, ze nic nevedia, si pytaju neskutocne peniaze. Ale naopak je vela sikovnych ludi, ktori sa proste nevedia predat. Komu by si dal teda moznost zamestnat sa? Mlademu agresivnemu cloveku, ktory sa casom nauci ako to chodi, alebo tomu sikovnemu, malo akcnemu, ale zato poctivemu, ktory ti robotu vzdy odrobi na 100 perc.?
Brat za priklad Gatesa, Steva Jobsa, ci teba, je nezmysel. Uz len ked mas pod sebou z 30 ludi 4 velmi sikovnych, ktoreho by si povysil? Objektivne su vsetci sikovny...no samozrejme toho, ktory ti je sympaticky:) no dalsi 3 sa proste na vyssiu funkciu nedostanu...

A to, ze sa zakonnik prace pozdava 5% populacie je fajn, co zvysok? Nikdy nevyhovies vsetkym, ale treba vyhoviet vacsine, a to navyse tak, aby cely stroj fungoval.
Používateľov profilový obrázok
Scorp
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2225
Dátum registrácie: So 09. Apr, 2005, 20:00
Bydlisko: Krankenhaus

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa Scorp »

ja nechápem, on tu napíše, jak makal a čo z toho má a vy mu vysypete, že ja to ale nebudem mať, pretože som šmatľavý a úplne grambľavý, ani zemiak neopucujem, že by som sa nedorezal... potom vám fakt niet pomoci, nech sa o vás štát postará, good luck .)
Me like Pentium
Používateľov profilový obrázok
killswitch
VIP
VIP
Príspevky: 4581
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa killswitch »

ja som za oddelenie Bratislavy od zbytku SR, lebo fakt za zlatymi pieskami to je samy komunista :D
LordRainmaker
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Ne 06. Feb, 2005, 20:00

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa LordRainmaker »

Scorp napísal:ja nechápem, on tu napíše, jak makal a čo z toho má a vy mu vysypete, že ja to ale nebudem mať, pretože som šmatľavý a úplne grambľavý, ani zemiak neopucujem, že by som sa nedorezal... potom vám fakt niet pomoci, nech sa o vás štát postará, good luck .)
ja sa mam dobre:) ale to neznamena, ze nechcem, aby aj dalsi ludia mohli zit slusne. Kazdy poctivo pracujuci clovek by mal mat pravo na slusny zivot a plne suhlasim, nech sikovny ludia ziju v prepychu, ved sikovnym patri svet.

Návrat na "Debata o všetkom"