takze aby sme to uviedli na nejaku normalnu rovinu..
ja osobne mam doma subwoofer velodyne za 56tis Sk, ide vyrovnane od 20Hz, len to samozrejme nestaci, ked mas izbu 5x3metre a ta ma rezonanciu na 35Hz a na frekvenciach kt. su nizsie maximalne degraduje vystupny vykon..
(ciastocne sa to da kompenzovat parametr.equalizerom, avsak len pri kompromisnej hlasitosti, kvoli rychlo narastajucej vychylke)
bol tu nazor ze 95dB repro pri 100W na 20Hz narusi statiku budovy. tomu sa da len zasmiat
,
moj velodyne ma 1kW sinus a o narusani statiky este nie je rec(cely bas a jeho kvalita a sila je o vykone a rychlosti zosiku atd..) ,
ale statika sa da narusat s touto srandou:
www.rotarywoofer.com , kludne aj na 5Hz avsak za dost vysoky obnos penazi!
a ze ludske ucho kludne pocuje aj (pod)10Hz su dokazy(neznamena ze ked sa pise ze 20Hz-20kHz, tak ze nad tym,al. pod tym je ticho, samozrejme len klesa citlivost ucha na tychto frekvenciach,avsak ak su dostatocne vykonne podane, je ich pocut, na spodnom konci aj brutalne citit.
a cele to tu zacalo tym, ze chlapec sa pytal na svoje lm-ko a zapojene alphardy do isobaric - to su prave repro ktore charakterizuje maksi bas(cize nejake profi PA repro by spravili lepsiu robotu), ale da sa z nich dostat aj slusne tvrdy bas- tazsie vsak s tym LM-kom a uz vobec nie v isobaric ozvucnici ale najlepsie v uzavretej s malym objemom (basreflex v tomto pripade nie je dobra volba, pretoze pri danom repro bez ohladu na objem reaguje az nad 100hz, co je skor na skodu), repro ma totiz vysoke qts. takze daj tie 2 basaky do uzavretej ozvucnice cca 30-40litrov, umiestni ich hned vedla seba a uvidis rozdiel.. samozrejmost je dobra vyhybka(najlepsie aktivna).
tak zatial asi tolko